Το πρόγραμμα των Κινητών Ομάδων Υγείας (ΚΟΜΥ) ξεκίνησε το 2020. Αφορά σε δράσεις στο πλαίσιο της διαχείρισης της COVID και προσέφερε σημαντικό έργο στην αντιμετώπισή της σε όλη την επικράτεια.
Σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Υγείας και στην οποία συμμετείχαν η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας κα. Ειρήνη Αγαπηδάκη, ο Πρόεδρος του ΕΟΔΥ κ. Χατζηχριστοδούλου, ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΕΟΔΥ κ. Ορφανός και οι εκπρόσωποι του συλλόγου εργαζομένων στο πρόγραμμα των ΚΟΜΥ, εκφράστηκε η πρόθεση για αναζήτηση λύσης ώστε οι περίπου 1.000 εργαζόμενοι -οι οποίοι έχουν λάβει μέχρι σήμερα συνολικά πέντε (5) παρατάσεις συμβάσεων- να παραμείνουν στο πρόγραμμα.
Εξετάζεται συγκεκριμένα, πρόγραμμα-γέφυρα διάρκειας τριών μηνών προκειμένου να υπάρχει απαραίτητος χρόνος ώστε να αναπτυχθούν από κοινού με τον Σύλλογο εργαζομένων των ΚΟΜΥ, οι λύσεις αξιοποίησής τους στις δομές υγείας.
«Ο ΕΟΔΥ και το Υπουργείο Υγείας αναγνωρίζουν την προσφορά των εργαζομένων στις ΚΟΜΥ για την αντιμετώπιση της Πανδημίας και αναζητούν τη βέλτιστη λύση. Για τον σκοπό αυτό η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας ανέλαβε πρωτοβουλία τακτικών συναντήσεων με τον σύλλογο εργαζομένων των ΚΟΜΥ του ΕΟΔΥ και φυσικά τον Πρόεδρο και τον Διευθύνοντα Σύμβουλο του ΕΟΔΥ, προκειμένου να υλοποιηθούν οι παραπάνω δράσεις», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.
Ωστόσο, με δεδομένη και την επίσημη ανακοίνωση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας λήξης της πανδημίας – το πρόγραμμα φυσιολογικά ολοκληρώνεται στις 30.11.23.
Διαφορετική η εκδοχή των εργαζομένων
Από άλλη οπτική γωνία είδαν την ίδια συνάντηση οι εργαζόμενοι. Σύμφωνα με ανακοίνωσή τους, από την πλευρά της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας, δεν υπήρξε συγκεκριμένη δέσμευση για την τρίμηνη παράταση του προγράμματος.
Από την άλλη, ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, σύμφωνα με τους εργαζόμενους προσδιόρισε πως ο Οργανισμός “δεν μπορεί να κρατήσει πάνω από 100-120 εργαζόμενους” για τη συγκεκριμένη δράση που επιτελεί το πρόγραμμα «αλλά δεν προσδιόρισε με ποια κριτήρια και ποιες/οι θα παραμείνουν και υπό ποια διαδικασία», όπως ανέφεραν.
Επιπλέον, στο τι θα πράξει αν οι εργαζόμενοι διεκδικήσουν δικαστικά την παραμονή τους στην εργασία τους, απάντησε ότι θα είναι «κάθετα αντίθετος ο οργανισμός σε κάτι τέτοιο, ακόμα και στις δικαστικές αίθουσες».
Πρόγραμμα Philos
Σε ό,τι αφορά στο πρόγραμμα Philos κατόπιν συνεργασίας των υπηρεσιών και της Διοίκησης του ΕΟΔΥ, με τα Υπουργεία Υγείας και Μετανάστευσης & Ασύλου, «ευοδώθηκαν οι επίμονες προσπάθειές μας έτσι ώστε να καταβληθεί η μισθοδοσία του προηγούμενου μήνα του προσωπικού του Προγράμματος Philos στις 9 Νοεμβρίου», αναφέρει το Υπουργείο Υγείας.
H καθυστέρηση καταβολής της μισθοδοσίας, οφειλόταν στις διαδικασίες για την παράταση του προγράμματος.