ΕΟΔΥ: Σε επιφυλακή μετά το θάνατο από λεπτοσπείρωση στην Κέρκυρα – Οι 6 κανόνες προστασίας από τα τρωκτικά

  • Iatropedia
λεπτοσπείρωση
Κλιμάκιο επιστημόνων του ΕΟΔΥ μετέβη στην Κέρκυρα για να αξιολογήσει επιτόπου την κατάσταση.

Η λήψη και τήρηση ορισμένων μέτρων προστασίας είναι απαραίτητη για να περιορίζεται στο ελάχιστο ο κίνδυνος έκθεσης στα τρωκτικά και μόλυνσης από το μικρόβιο που προκαλεί λεπτοσπείρωση, επισημαίνει ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) σε ανακοίνωσή του.

Η ανακοίνωση εξεδόθη μετά από τον θάνατο την περασμένη Παρασκευή, ενός άνδρα στην Κέρκυρα. Ήταν το δεύτερο θύμα εφέτος στο χωριό Καρουσάδες του νησιού. Ένας άλλος ασθενής κατόρθωσε να κρατηθεί στη ζωή.

Όπως αναφέρει ο ΕΟΔΥ στην ανακοίνωση, κλιμάκιο επιστημόνων του μετέβη σήμερα στο νησί για να εξετάσει επιτόπου την κατάσταση και να προχωρήσει σε ενημέρωση του κοινού.

Ειδικότερα, οι επιστήμονες είχαν το πρωί ενημερωτική συνάντηση και διέθεσαν ενημερωτικό υλικό σε τοπικούς παράγοντες και επαγγελματίες υγείας. Παρευρέθηκαν μεταξύ άλλων ο αντιπεριφερειάρχης ΠΕ Κέρκυρας, η γενική διευθύντρια Δημόσιας Υγείας, εργαζόμενοι στη Διεύθυνσης Περιβαλλοντικής Υγιεινής & Υγειονομικού Ελέγχου και η διοικήτρια του Γενικού Νοσοκομείου Κέρκυρας.

Οι επιστήμονες του ΕΟΔΥ μετέβησαν στη συνέχεια στην περιοχή όπου καταγράφηκαν οι θάνατοι από λεπτοσπείρωση και ενημέρωσαν το κοινό. Συναντήθηκαν επίσης με αξιωματούχους της τοπικής αυτοδιοίκησης, ειδικότερα τους δήμαρχους  Βορείου Κέρκυρας και Κεντρικής Κέρκυρας & Διαποντίων Νήσων.

Για πληρέστερη ενημέρωση του πληθυσμού το κλιμάκιο πρόκειται να προχωρήσει και σε παρεμβάσεις πεδίου (εκτίμηση πληθυσμού τρωκτικών, παράγοντες κινδύνου μετάδοσης κλπ). Παράλληλα, γίνονται ενέργειες επιδημιολογικής και περιβαλλοντικής διερεύνησης κατά προτεραιότητα σε περιοχές όπου η νόσος εμφανίζει την μεγαλύτερη επίπτωση.

Τα έξι βασικά μέτρα

Τα μέτρα που πρέπει απαρεγκλίτως να τηρούνται για την προστασία από τη λεπτοσπείρωση είναι, σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ:

  • Μυοκτονίες στο οικιακό περιβάλλον
  • Χρήση προστατευτικού ρουχισμού (γάντια, μακριά μανίκια, παντελόνι, γαλότσες) από  όσους ασχολούνται σε εργασίες υπαίθρου
  • Απομάκρυνση σκουπιδιών και διατήρηση σχολαστικής καθαριότητας εντός των οικιών
  • Χρήση μέσων παρεμπόδισης για την είσοδο τρωκτικών σε κατοικημένους χώρους όπου κινούνται άνθρωποι όπως κατοικίες, αυλές, αποθήκες κλπ.
  • Αποφυγή οιασδήποτε επαφής με τρωκτικά γενικότερα
  • Αποφυγή έκθεσης τροφίμων και πόσιμου νερού σε περιοχές όπου υπάρχουν τρωκτικά

Φωτογραφία: iStock