ΕΟΔΥ: Το πρώτο κρούσμα της υποπαραλλαγής «Κένταυρος» της Όμικρον, εντοπίστηκε στην Ελλάδα
Σύμφωνα με το Eθνικό Δίκτυο Γονιδιωματικής Επιτήρησης του ΕΟΔΥ για τις μεταλλάξεις του SARS-CoV-2, στο σύνολο των 664 δειγμάτων που εξετάστηκαν τυχαιοποιημένα ή στοχευμένα και αφορούν στην περίοδο 22 Ιουλίου 2022 έως 04 Σεπτεμβρίου 2022, απομονώθηκε στέλεχος Όμικρον (B.1.1.529), ενώ «ένα εξ αυτών ταυτοποιήθηκε ως υπο-παραλλαγή της ΒΑ.2 (ΒΑ.2.75.2)».
Πρόκειται για το υπερμεταδοτικό στέλεχος «Κένταυρος», το οποίο έχει χαρακτηριστεί μέχρι σήμερα στέλεχος «ενδιαφέροντος», καθώς έχει επικρατήσει σε περιορισμένο αριθμό χωρών και πιο συγκεκριμένα, στην Ινδία (όπου καταγράφηκε για πρώτη φορά), στο Ηνωμένο Βασίλειο, τις ΗΠΑ, την Αυστραλία, τη Γερμανία και τον Καναδά.
Οι δύο πιο συχνές υπο-παραλλαγές του στελέχους Όμικρον που απομονώθηκαν στην Ελλάδα είναι το Όμικρον 4 και το Όμικρον 5, με τη συντριπτική πλειοψηφία να καταλαμβάνει το BA.5.
Ενωμεταξύ, σύμφωνα με την έκθεση του ΕΟΔΥ, από την έναρξη λειτουργίας του Εθνικού Δικτύου Γονιδιωματικής Επιτήρησης του ιού SARS-CoV-2 μέχρι σήμερα έχουν απομονωθεί 28 διαφορετικά στελέχη ειδικού ενδιαφέροντος/υπό διερεύνηση/υπό παρακολούθηση ή άλλα στελέχη ενδιαφέροντος του ιού SARS CoV-2 από 61.470 αλληλουχηθέντα δείγματα (60.737 προερχόμενα από εγχώρια κρούσματα και 733 από εισαγόμενα).
Omicron 5: Κυρίαρχο στέλεχος στην Ελλάδα
Όπως μπορείτε να διαπιστώσετε και στον παρακάτω πίνακα, τη διάρκεια του διμήνου πριν τις 04 Σεπτεμβρίου 2022, οι δύο πιο συχνές υπο-παραλλαγές του στελέχους Όμικρον που απομονώθηκαν από εγχώρια δείγματα από τυχαία δειγματοληψία ήταν το BA.5 με ποσοστό 89,7%, ακολουθούμενο από το BA.4 με ποσοστό 5,5% (Πίνακας 3).
Γεωγραφική κατανομή στελέχους Omicron
Όσον αφορά τις υπο-παραλλαγές του στελέχους Όμικρον, η γεωγραφική κατανομή ανά Περιφερειακή Ενότητα παρουσιάζεται παρακάτω.