Iatropedia

ΕΟΦ: Ανακαλείται καθαριστικό γαλάκτωμα για το δέρμα που περιέχει απαγορευμένη ουσία

Beautiful woman applying facial foam standing front of mirror in bathroom and cleansing, moisturising and protection skin.

Όπως ανακοίνωσε σήμερα ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ), το συγκεκριμένο σκεύασμα πρέπει να αποσυρθεί άμεσα από την αγορά.

Ο ΕΟΦ ανακαλεί άμεσα καθαριστικό και τονωτικό γαλάκτωμα από την ελληνική αγορά, ενώ το προϊόν έχει κοινοποιηθεί στο EU Safety Gate rapid alert system.

Συγκεκριμένα, ο Οργανισμός αποφάσισε ην απαγόρευση διάθεσης και διακίνησης του CERA DI CUPRA LATTE DETERGENTE TONFICANTE, επειδή σύμφωνα με τη λίστα συστατικών (list of ingredients) περιέχει 2-(4-tert- butylbenzyl) propionaldehyde (BMHCA) (BUTYLPHENYL METHYLPROPIONAL) κατά παράβαση των διατάξεων του Κανονισμού για τα Καλλυντικά Προϊόντα.

Η χρήση αυτής της ουσίας σε καλλυντικά προϊόντα έχει απαγορευτεί από την 1η Μαρτίου 2022, καθώς έχει συνδεθεί με προβλήματα γονιμότητας στις γυναίκες και πρόκληση προβλημάτων στο αγέννητο παιδί, σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Χημικών (ECHA). Επίσης, μπορεί να προκαλέσει αλλεργικές αντιδράσεις και ερεθισμό στο δέρμα.

Οι διανομείς των εν λόγω προϊόντων οφείλουν να τα αποσύρουν άμεσα από την αγορά και να ενημερώσουν άμεσα τους πελάτες τους προς υλοποίηση της παρούσας και να τηρούν το αρχείο των επιστροφών / ενημέρωσης στη διάθεση του ελέγχου για διάστημα 5 ετών. Η παρούσα απόφαση εκδίδεται στο πλαίσιο της προστασίας της δημόσιας υγείας.

Φωτογραφία iStock