Ο ΕΟΦ επισημαίνει ότι τα γενόσημα φάρμακα ελέγχονται πλήρως με ειδικές μελέτες όπως και στην υπόλοιπη Ευρώπη ενώ από τις μελέτες που έχουν γίνει το τελευταίο διάστημα μόνο το 4% από αυτά βρέθηκε ελαττωματικό, ποσοστό που δε διαφέρει πολύ από τα πρωτότυπα φάρμακα.
Όπως εξηγεί ο ΕΟΦ, τα γενόσημα που κυκλοφορούν στην ελληνική αγορά είναι περίπου 3.000 σε επίπεδο συσκευασίας (στοιχεία 2011) σε σύνολο περίπου 7.300 φαρμάκων.
Σήμερα τα γενόσημα καταλαμβάνουν το 18% της αγοράς και θα πρέπει να ανέλθουν, σύμφωνα με τους στόχους του Μνημονίου στο 50% που είναι ο Ευρωπαϊκός μέσος όρος.
Η τιμολόγησή τους θα είναι εφεξής στο επίπεδο του 40% των πρωτοτύπων και κατά συνέπεια η αύξηση του μεριδίου χρήσης τους θα μειώσει σημαντικά τη δημόσια φαρμακευτική δαπάνη με μεγάλο όφελος για την κοινωνική ασφάλιση.
Σε ότι αφορά την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα τους τα γενόσημα προϊόντα αδειοδοτούνται μετά τη λήξη της περιόδου «αποκλειστικότητας» του πρωτοτύπου φαρμάκου, η οποία διαρκεί συνήθως 10 χρόνια.
Η αδειοδότηση των γενοσήμων πραγματοποιείται σύμφωνα με την ισχύουσα κοινοτική νομοθεσία από κάποια εθνική αρχή της Ε.Ε. ή από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ) και προβλέπει εξονυχιστική αξιολόγηση των επιστημονικών δεδομένων μεταξύ των οποίων και μελέτη βιοϊσοδυναμίας ή μελέτη εξαίρεσης από την υποβολή μελέτης βιοϊσοδυναμίας ανάλογα με την περίπτωση του προς εξέταση γενόσημου.
Η ακολουθούμενη προεγκριτική διαδικασία διασφαλίζει την αποτελεσματικότητα, ασφάλεια, και ποιότητα των γενοσήμων σε όλες τις χώρες της Ε.Ε.
Ο ΕΟΦ σημειώνει ότι εντός του 2011, έχει λάβει συνολικά 81 αναφορές, εκ των οποίων οι 9 προήλθαν από επαγγελματίες υγείας (χρήση κίτρινης κάρτας) και οι 72 από φαρμακευτικές εταιρείες. Από το σύνολο των αναφορών, 28 αφορούσαν πρωτότυπα φάρμακα και 53 γενόσημα.
Οι αναφορές αυτές βρίσκονται στη διαδικασία του ελέγχου από πλευράς ΕΟΦ προκειμένου να ληφθούν τα αναγκαία μέτρα εφόσον χρειαστεί.
Ωστόσο οι γιατροί που έχουν άλλη άποψη ανοίγουν Πανυγειονομικό μέτωπο από την 1η Μαρτίου. Γιατροί, φαρμακοποιοί και οδοντίατροι ενώνουν τις δυνάμεις τους σε κοινές κινητοποιήσεις.
Εξετάζουν σειρά κινητοποιήσεων με στόχο την κατάργηση, στην πράξη, του νομοσχεδίου του υπουργείου Υγείας, που κατατέθηκε χθες στη Βουλή.
Για γενόσημα φάρμακα, υποστηρίζουν ότι από τις 3.000 που κυκλοφορούν στην ελληνική αγορά, μόνο τα 500 είναι πλήρως ελεγμένα, ενώ δύο φάρμακα με την ίδια δραστική ουσία δε σημαίνει ότι είναι ίδια.
Τέλος ξεκαθαρίζουν ότι δεν μπορεί να είναι λόγος για συνταγογράφηση ο οικονομικός.