ΕΟΦ: Ελλείψεις σε ανθρώπινης λευκωματίνη και ανθρώπινη φυσιολογικής ανοσοσφαιρίνη
Ο ΕΟΦ προχώρησε, επίσης, σε έκτακτες εισαγωγές μικρών ποσοτήτων των εν λόγω φαρμάκων, μέσω του Ινστιτούτου Φαρμακευτικής Έρευνας και Τεχνολογίας (ΙΦΕΤ). Οι ελλείψεις οφείλονται στην αυξημένη ζήτηση, σε συνδυασμό με μειωμένη διάθεση και κάποια ποιοτικά προβλήματα στην παραγωγή των προϊόντων.
Ο ΕΟΦ καλεί μάλιστα τους γιατρούς, τους φαρμακοποιούς και τους υπεύθυνους διανομής των φαρμακευτικών εταιρειών του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα να είναι προσεκτικοί στη χορήγηση τους εντός των εγκεκριμένων ενδείξεων στους ασθενείς.
Τους ζητεί επίσης να φροντίζουν για την ορθή διάθεση των αποθεμάτων και την καλύτερη δυνατή κατανομή ανά νοσοκομείο, ώστε να διασφαλιστεί η επάρκεια στο μέγιστο βαθμό, χωρίς να τεθεί σε κίνδυνο η δημόσια υγεία.
Ο ΕΟΦ βρίσκεται σε διαρκή επαγρύπνηση και διερευνά τη δυνατότητα έκτακτης εισαγωγής από άλλα κράτη.
Από τον ΕΟΦ ενημερώνουν ότι η διαθεσιμότητα των παραγώγων αίματος είναι περιορισμένη σε ευρωπαϊκό επίπεδο και η ανεύρεση και εισαγωγή επιπλέον ποσοτήτων καθίσταται εξαιρετικά δύσκολη. Κατέστη όμως δυνατό να εξασφαλίσουν ποσότητες ανθρώπινης λευκωματίνης, μέσω ΙΦΕΤ και αναμένονται μικρές ποσότητες ανθρώπινης φυσιολογικής ανοσοσφαιρίνης.
Ποιος ασθενείς αφορά
Η ανθρώπινη λευκωματίνη χορηγείται για να αποκαθιστά και να διατηρεί τον όγκο του αίματος σε ασθενείς που έχουν έλλειψη αίματος και υγρών, εξαιτίας συγκεκριμένων ιατρικών καταστάσεων. Ονομάζεται και αλβουμίνη και αλμπουμίνη, από το λατινικό albus (λευκός). Η ανοσοσφαιρίνη χορηγείται σε ενηλίκους και παιδιά που χρειάζονται περισσότερα αντισώματα στο αίμα τους, προκειμένου να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν λοιμώξεις και άλλες ασθένειες.