Iatropedia

ΕΟΦ: «Καμπανάκι» για 7 επικίνδυνα συμπληρώματα διατροφής – Δείτε την λίστα

Περιέχουν μη εγκεκριμένες ουσίες που συνδέονται με ανεπιθύμητες ενέργειες στο καρδιαγγειακό σύστημα.

Με σημερινή του ανακοίνωση ο ΕΟΦ εφιστά την προσοχή των καταναλωτών σε 7 προϊόντα τα οποία κυκλοφορούν στην Ευρώπη (επομένως είναι πιθανή η διακίνησή τους και στην Ελλάδα και μέσω διαδικτύου) σαν συμπληρώματα διατροφής.

Σύμφωνα με τον ΕΟΦ τα εν λόγω προϊόντα «περιέχουν τις φαρμακευτικές δραστικές ουσίες sildenafil και tadalafil, η παρουσία των οποίων τα καθιστά μη εγκεκριμένα φάρμακα».

Η sildenafil και η tadalafil συνδέονται με ανεπιθύμητες ενέργειες ιδιαίτερα στο καρδιαγγειακό σύστημα, γεγονός που καθιστά την ανεξέλεγκτη χρήση επικίνδυνη για την υγεία του χρήστη.

Τα συμπληρώματα διατροφής είναι:

  1. Etumax royal Honey
  2. Black Horse Vital Honey
  3. Bio herbs royal king honey
  4. Janguar Power
  5. Royal Honey VIP
  6. Kingsman royal honey και
  7. Vital honey VIP

Η ανακοίνωση του ΕΟΦ για συμπληρώματα διατροφής που περιέχουν μη εγκεκριμένες ουσίες

Etumax royal Honey, Black Horse Vital Honey, Bio herbs royal king honey, Janguar Power, Royal Honey VIP, Kingsman royal honey και Vital honey VIP

Ο ΕΟΦ προειδοποιεί ότι τα προϊόντα Etumax royal Honey, Black Horse Vital Honey, Bio herbs royal king honey, Janguar Power, Royal Honey VIP, Kingsman royal honey και Vital honey VIP τα οποία κυκλοφορούν στην Ευρώπη – επομένως είναι πιθανή η διακίνησή τους και στην Ελλάδα και μέσω διαδικτύου (προϊόν Etumax Royal Honey) – σαν συμπληρώματα διατροφής, περιέχουν τις φαρμακευτικές δραστικές ουσίες sildenafil και tadalafil, η παρουσία των οποίων τα καθιστά μη εγκεκριμένα φάρμακα. Η sildenafil και η tadalafil συνδέονται με ανεπιθύμητες ενέργειες ιδιαίτερα στο καρδιαγγειακό σύστημα, γεγονός που καθιστά την ανεξέλεγκτη χρήση επικίνδυνη για την υγεία του χρήστη.
Εφιστάται η προσοχή των καταναλωτών, ώστε σε περίπτωση που έρθει στην κατοχή τους τα προϊόντα, να μην τα χρησιμοποιήσουν και να ενημερώσουν άμεσα τον ΕΟΦ.

Επισημαίνουμε ότι η αγορά προϊόντων αρμοδιότητας ΕΟΦ από μη αξιόπιστες πηγές, όπως είναι το διαδίκτυο, μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την υγεία του καταναλωτή.

Η πιο πάνω ειδοποίηση γίνεται ύστερα από ενημέρωση των αρμόδιων αρχών του Βελγίου μέσω του Συστήματος Έγκαιρης Προειδοποίησης για τα Τρόφιμα και τις Ζωοτροφές (RASFF) και του Δικτύου για την Καταπολέμηση της Απάτης στην αγροδιατροφική αλυσίδα (Agri-food fraud).