ΕΟΦ: Προειδοποίηση για επικίνδυνο συμπλήρωμα διατροφής

  • Ρούλα Τσουλέα
ΕΟΦ
Το συμπλήρωμα περιέχει ορισμένες ουσίες σε συγκεντρώσεις πολύ μεγαλύτερες από το μέγιστο επιτρεπόμενο όριο.

Προειδοποίηση προς τους καταναλωτές να μην προμηθεύονται ένα συμπλήρωμα διατροφής που περιέχει υψηλές συγκεντρώσεις από μία ομάδα ουσιών, εξέδωσε ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ).

Το συμπλήρωμα ονομάζεται Levure de riz rouge bio Bioptimal. Διακινείται στην Ευρώπη και πιθανόν στην Ελλάδα μέσω του ηλεκτρονικού εμπορίου, αναφέρει ο Οργανισμός.

Ωστόσο οι Αρχές του Βελγίου ενημέρωσαν πως περιέχει μονακολίνες κόκκινου ρυζιού σε συγκέντρωση που υπερβαίνει τη μέγιστη επιτρεπόμενη ημερήσια κατανάλωση. Τα όριά της προβλέπονται στον Κανονισμό (ΕΚ) 1925/2006.

Ο ΕΟΦ καλεί τους καταναλωτές να μην προμηθεύονται το συγκεκριμένο συμπλήρωμα. Σε περίπτωση, δε, που περιέλθει στην κατοχή τους, συνιστά να μην το χρησιμοποιήσουν.

Υπενθυμίζει επίσης για πολλοστή φορά πως η αγορά προϊόντων αρμοδιότητάς του από μη αξιόπιστες πηγές όπως είναι το διαδίκτυο, μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την υγεία.

Οι μονακολίνες ρυζιού είναι ένα σύμπλεγμα ουσιών που παράγονται όταν γίνεται ζύμωση του ρυζιού με μαγιά (ζυμομύκητας). Σε περίπτωση υπερκατανάλωσης υπάρχει κίνδυνος σοβαρών ανεπιθύμητων ενεργειών στο μυοσκελετικό σύστημα και στο ήπαρ, αναφέρει η Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφαλείας των Τροφίμων (EFSA).

Φωτογραφία: iStock