ΕΟΦ: Προειδοποίηση για προϊόν διατροφής σε μορφή πάστας

  • Ρούλα Τσουλέα
ΕΟΦ
Έλεγχοι έδειξαν ότι περιέχει φαρμακευτική ουσία, χωρίς να είναι εγκεκριμένο ως φάρμακο.

Προειδοποίηση προς τους καταναλωτές να μην χρησιμοποιούν ένα προϊόν διατροφής σε μορφή πάστας που διακινείται στο διαδίκτυο ως φυσικό προϊόν, απηύθυνε ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ).

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε αναφέρει ότι κατόπιν ενημέρωσης από τις γερμανικές Αρχές, προειδοποιεί τους καταναλωτές να μην αγοράζουν ή κάνουν χρήση του προϊόντος «SAHMERDAN GOLD».

Τo συγκεκριμένο προϊόν διατροφής προωθείται στο διαδίκτυο σε μορφή πάστας. Είναι πιθανόν να έχει διακινηθεί και στη χώρα μας μέσω ηλεκτρονικού εμπορίου.

Όπως εξηγεί ο Οργανισμός, εργαστηριακοί έλεγχοι έδειξαν πως περιέχει την φαρμακευτική ουσία σιλδεναφίλη (sildenafil). Η παρουσία της το καθιστά μη εγκεκριμένο φάρμακο.

Η σιλδεναφίλη σχετίζεται με ανεπιθύμητες ενέργειες, κυρίως στο καρδιαγγειακό σύστημα. Το γεγονός αυτό καθιστά την ακούσια λήψη της, μέσω του συγκεκριμένου προϊόντος, επικίνδυνη για την δημόσια υγεία.

Οι καταναλωτές καλούνται σε επαγρύπνηση ώστε, σε περίπτωση που περιέλθει στην κατοχή τους το εν λόγω προϊόν, να μην το χρησιμοποιήσουν.

«Υπογραμμίζεται ότι η αγορά προϊόντων αρμοδιότητας ΕΟΦ από αναξιόπιστα σημεία διάθεσης, όπως είναι το διαδίκτυο, μπορεί να θέσει σε σοβαρό κίνδυνο την υγεία του καταναλωτή», καταλήγει.

Φωτογραφία: iStock