Iatropedia

ΕΟΦ: Προειδοποίηση για σκεύασμα που διακινείται για αύξηση του βάρους

herbal capsules

Περιέχει δύο φαρμακευτικές ουσίες, τις οποίες όμως δεν αναγράφει στα συστατικά του.

Προειδοποίηση προς τους καταναλωτές να μην παίρνουν ένα σκεύασμα που πωλείται στο διαδίκτυο για την αύξηση του βάρους, επειδή περιέχει δύο φαρμακευτικές ουσίες, απευθύνει ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ).

Το προϊόν λέγεται GINSENG KINAPI PIL, αναφέρει σε ανακοίνωση που εξέδωσε. Εργαστηριακοί έλεγχοι στο σκεύασμα αυτό έδειξαν ότι περιέχει τις φαρμακευτικές ουσίες cyproheptadine και dexamethasone, χωρίς όμως να τις αναγράφει στη συσκευασία του.

Το γεγονός αυτό μπορεί να αποβεί επικίνδυνο για την υγεία του χρήστη, προειδοποιεί ο ΕΟΦ.

Η κυπροεπταδίνη (cyproheptadine) είναι ένας ανταγωνιστής της σεροτονίνης και της ισταμίνης. Χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση του κνησμού (φαγούρα) και των αλλεργιών, καθώς και ως διεγερτικό της όρεξης.

Αντίστοιχα, η δεξαμεθαζόνη (dexamethasone) είναι ένα είδος κορτικοστεροειδούς φαρμάκου (κορτιζόνη).

Ο Οργανισμός επισημαίνει ότι ενημερώθηκε για το θέμα από τις Αρχές της Σουηδίας. Τονίζει επίσης ότι είναι πιθανό το συγκεκριμένο σκεύασμα να διακινείται στην Ελλάδα μέσω ηλεκτρονικού εμπορίου.

Διαβάστε ακόμα: Καμπανάκι για φάρμακο που διακινείται στο Ίντερνετ για αύξηση σωματικού βάρους και όγκου

Τέλος, υπενθυμίζει ότι η αγορά προϊόντων της αρμοδιότητάς του από αναξιόπιστα σημεία διάθεσης, όπως είναι το διαδίκτυο, μπορεί να θέσει σε σοβαρό κίνδυνο την υγεία μας.

Φωτογραφία: iStock