Iatropedia

ΕΟΠΥΥ: Ξεκινούν οι προληπτικές εξετάσεις για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας

Με ανακοίνωσή της η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ, ενημερώνει τις Μονάδες Φροντίδας Υγείας να δηλώσουν συμμετοχή στο πρόγραμμα προληπτικών εξετάσεων "Σπ. Δοξιάδης" για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας.

Μέσω σχετικής ανακοίνωσης η διοικήτρια του ΕΟΠΥΥ, Θεανώ Καρποδίνη, καλεί τις δομές της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας να συμμετάσχουν στο Πρόγραμμα Προσυμπτωματικού Ελέγχου στον γυναικείο πληθυσμό για την πρόληψη του Καρκίνου του Τραχήλου της Μήτρας.

Το πρόγραμμα των δωρεάν προληπτικών εξετάσεων για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, στο πλαίσιο του προγράμματος «Σπύρος Δοξιάδης», αναμένεται να ξεκινήσει από τις 27 Μαρτίου, ενώ ο προϋπολογισμός του από το Ταμείο Ανάκαμψης, θα φτάσει τα 103.195.355,16 ευρώ.

Συγκεκριμένα, η ανακοίνωση αναφέρει τα εξής:

Με την αριθμ. 59/882/2-3-2023 απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΟΠΥΥ εγκρίθηκε η ανάρτηση της Πρόσκλησης και του Παραρτήματος αυτής, προς τις Μονάδες Φροντίδας Υγείας για τη συμμετοχή τους στην υλοποίηση της Δράσης για τη Δημόσια Υγεία «Προληπτικές Διαγνωστικές Εξετάσεις για τον Καρκίνο του Τραχήλου της Μήτρας» κατ’ εφαρμογή της υπό στοιχεία Γ Π. οικ. Δ1β/Γ.Π.οικ. 66354/17-11-2022 (Β’ 6001) Κοινής Υπουργικής Απόφασης/ ΚΥΑ όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει, δυνάμει της υπό στοιχεία Γ.Π. οικ. Δ1β Γ.Π.οικ. 72711/19-12-2022 (Β’ 6651) Κοινής Υπουργικής Απόφασης/ΚΥΑ.

Επισυνάπτεται η Πρόσκληση και οι λεπτομέρειες συμμετοχής των ενδιαφερόμενων Παρόχων στη Δράση « Προληπτικές Διαγνωστικές Εξετάσεις για τον Καρκίνο του Τραχήλου της Μήτρας».

Η συμμετοχή των παρόχων θα γίνει μέσω των ηλεκτρονικών συστημάτων του ΕΟΠΥΥ, με έναρξη της παραγωγικής διαδικασίας στις 27/3/2023.

Οι δωρεάν εξετάσεις για τους πολίτες, θα γίνονται από τις δημόσιες και ιδιωτικές Μονάδες Φροντίδας Υγείας, ενώ οι συμμετέχοντες γιατροί και ιδιώτες δεν θα λάβουν καμία αμοιβή από τους δικαιούχους.

Πρόγραμμα Δοξιάδη για καρκίνο του τραχήλου της μήτρας: 2,5 εκατομμύρια γυναίκες

Πρόκειται για 2,5 εκατ. γυναίκες από 21 έως 65 ετών, οι οποίες θα έχουν τη δυνατότητα να πραγματοποιήσουν δωρεάν τεστ ΠΑΠ (thin prep, HPV DNA τεστ για τις ηλικίες από 30 έως 65 ετών), κολποσκόπηση, βιοψία και δωρεάν κλινική εξέταση από γυναικολόγο.

Στόχος του προγράμματος είναι η εξάλειψη των νέων διαγνώσεων έως το 2030 για τον ιό HPV και τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας.

«Η χώρα μας γυρνάει σελίδα επενδύοντας σε όλα αυτά που χρόνια τώρα έχουν μείνει στο περιθώριο», τόνισε η γγ  κ. Αγαπηδάκη και πρόσθεσε: «Εξασφαλίζουμε ισότιμη πρόσβαση και εξασφαλίζουμε για τον πολίτη πολύ περισσότερα χρόνια, όχι μόνο ζωής, αλλά υγειούς ζωής».

Σύμφωνα με τον Θάνο Πλεύρη, το πρόγραμμα, το οποίο έχει σχεδιαστεί με βασικό άξονα τη μείωση των ανισοτήτων στην υγεία, θα κοστίσει 300 εκατομμύρια με χρήματα του Ταμείου Ανάκαμψης και είναι «η πρώτη φορά που η χώρα μας κάνει μια τέτοιου μεγέθους επένδυση στην Υγεία». 

Επίσης, είναι η πρώτη φορά που η χώρα θα συλλέξει δεδομένα για την υγεία του πληθυσμού, τα οποία θα αξιοποιηθούν στη συνέχεια για τη βελτίωση των θεμάτων δημόσιας Υγείας.