ΕΟΠΥΥ: Έγκριση για την αποζημίωση συσκευών συνεχούς παρακολούθησης γλυκόζης σε διαβητικούς

  • Iatropedia newsroom
CGM
Μια πολύ σημαντική απόφαση έλαβε ο ΕΟΠΥΥ για την αποζημίωση συστημάτων παρακολούθησης γλυκόζης σε πραγματικό χρόνο (CGM).

Την ικανοποίησή τους εκφράζουν οι διαβητικοί για την ικανοποίηση του αιτήματός τους προς τον ΕΟΠΥΥ να αποζημιώνονται οι συσκευές συνεχούς παρακολούθησης της γλυκόζης σε πραγματικό χρόνο. Έτσι πλέον, τα άτομα με διαβήτη Τύπου 1 και Τύπου 2 έχουν στη διάθεσή τους έναν ευκολότερο τρόπο να διαχειρίζονται την πάθησή τους και να παρακολουθούν τις ενδείξεις της γλυκόζης τους, χωρίς επώδυνα τρυπήματα των δακτύλων.

Η συσκευή που αποζημιώνεται πλέον από τον ΕΟΠΥΥ, με κωδικό συνταγογράφησης 43839, χρησιμοποιεί αισθητήρα μέγιστης ακρίβειας, μέσω του οποίου τα άτομα με διαβήτη Τύπου 1 και Τύπου 2 παρακολουθούν τη γλυκόζη σε πραγματικό χρόνο (CGM). Έχει αποδειχθεί μάλιστα πως τα άτομα που κάνουν χρήση αυτών των συσκευών παρουσιάζουν μικρότερα ποσοστά νοσηλείας, γεγονός που οδηγεί σε εξοικονόμηση δαπανών για τις υπηρεσίες υγείας.

Στη διάθεση των ασθενών η παρακολούθηση της γλυκόζης χωρίς τρύπημα

Τα άτομα που διαχειρίζονται τον διαβήτη τρυπώντας τα δάχτυλά τους και κάνοντας συχνές ενέσεις ινσουλίνης μπορεί να νιώσουν ότι η νόσος επιβαρύνει σημαντικά τη ζωή τους. Πλέον με τις συσκευές αυτές κι αφού πλέον τις καλύπτει ο ΕΟΠΥΥ οι ασθενείς -ακόμη κι αν δεν έχουν ξαναχρησιμοποιήσει κάποιο σύστημα CGM- μπορεί να επιτύχουν πιο αποτελεσματική μείωση της HbA1c σε σχέση με τις παραδοσιακές μεθόδους μέτρησης της γλυκόζης αίματος, (π.χ. τρύπημα των δακτύλων).

Λόγω αυτών των σταθερών και αποδεδειγμένων βελτιώσεων στην υγεία των ασθενών, η χρήση των συστημάτων αυτών προβλέπεται να είναι πολύ αποδοτική σε επίπεδο κόστους, σε σχέση με τις μεθόδους που βασίζονται στο τρύπημα των δακτύλων.

Επομένως, και κάτι άκρως σημαντικό για τους παρόχους και τα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης, είναι ότι υπάρχει η δυνατότητα να μειωθεί το κόστος της θεραπείας των ασθενών που διαχειρίζονται τον διαβήτη τύπου 1 ή τύπου 2 με εντατική ινσουλινοθεραπεία, όπως λένε οι ειδικοί.

Δείτε επίσης: Συστήματα Καταγραφής Γλυκόζης (CGM): «Πράσινο φως» για την αποζημίωση σε ασθενείς με διαβήτη τύπου 2

Τα συστήματα CGM τη  δίνουν μια σαφή εικόνα των επιπέδων γλυκόζης σε πραγματικό χρόνο, χωρίς επώδυνα τρυπήματα των δαχτύλων*, εξασφαλίζοντας με ευκολία διαρκή αποτελέσματα. Ιδιαίτερα σημαντικό είναι επιτρέπουν στον χρήστη να μοιράζεται με ευκολία τις ενδείξεις της γλυκόζης του με έως και δέκα άτομα, καθησυχάζοντας τους οικείους του.

Επιπλέον, έχουν σχεδιαστεί με τέτοιο τρόπο ώστε να εντάσσονται απρόσκοπτα στην καθημερινότητα των ασθενών επιτρέποντας στους χρήστες να συνεχίσουν να χρησιμοποιούν με ασφάλεια το προϊόν όταν κάνουν ντους ή όταν γυμνάζονται.

Ο ΕΟΠΥΥ, ενέκρινε την αποζημίωση για όλα τα άτομα με διαβήτη τύπου 1 από την ηλικία των δύο ετών και άνω, τις έγκυες γυναίκες, καθώς και τους ασθενείς με ΣΔ2 με παγκρεατεκτομή.

Οι συσκευές αποζημιώνονται επίσης μέσω άλλων φορέων κύριας ασφάλισης ακολουθώντας τις διαδικασίες του εκάστοτε φορέα.