Iatropedia

«Επανεκκίνηση» μετά το εγκεφαλικό

Βασισμένη σε τεχνολογία βιντεο-παιχνιδιών, μια νέα πειραματική τεχνική που δοκιμάζουν επιστήμονες στις Ηνωμένες Πολιτείες χρησιμοποιεί μαγνητικούς παλμούς για την «επανεκκίνηση» της κινητικής αποκατάστασης ατόμων που υπέστησαν εγκεφαλικό.

Η ελαφρά παράλυση σε κάποια από τις πλευρές του σώματος είναι μια από τις συνηθέστερες επιπτώσεις ενός εγκεφαλικού. Το πρόβλημα που προκύπτει είναι ότι συχνά η υγιής πλευρά του εγκεφάλου τείνει να δραστηριοποιείται περισσότερο σε μια προσπάθεια να αντισταθμίσει την πλευρά που έχει υποστεί βλάβη από το εγκεφαλικό, με αποτέλεσμα η υπεραντιστάθμιση να αποτρέπει την πληγείσα πλευρά να ανακάμψει.

Ερευνητές στο Wexner Medical Center του Πανεπιστημίου του Οχάϊο δοκιμάζουν τώρα μια νέα τεχνική, την επαναλαμβανόμενη διακρανιακή μαγνητική διέγερση (repetitive transcranial magnetic stimulation ή rTMS) ελπίζοντας να αντιμετωπίσουν την επιβράδυνση που παρουσιάζει η πορεία ανάρρωσης ασθενών που επέζησαν ενός εγκεφαλικού με την «επανεκκίνηση» των κινητικών λειτουργιών και την βελτίωση της δεκτικότητας του εγκεφάλου στην θεραπευτική αγωγή.

Η μαγνητική συσκευή που ανέπτυξε η NexSim χαρτογραφεί ουσιαστικά τον εγκέφαλο του ασθενούς όπως ένα σύστημα GPS και διεγείρει επανειλημμένως συγκεκριμένες περιοχές του κινητικού φλοιού με μη επεμβατικό τρόπο. Η διαδικασία είναι ανώδυνη, με την διέγερση να επαναλαμβάνεται με ακρίβεια σε κάθε συνεδρία εξασφαλίζοντας ότι εφαρμόζεται η σωστή δόση στην σωστή περιοχή με ανοχή έως 2 χιλιοστά.

Αυτό που κάνει την διαφορά, εξηγούν οι ερευνητές, είναι η δυνατότητα πλοήγησης για την ευκολότερη εύρεση της ακριβούς περιοχής που πρέπει να τονωθεί. Εξισορροπώντας τις δύο πλευρές του εγκεφάλου με μείωση της δραστηριότητας στην πλευρά που δεν υπέστη βλάβη και δίδοντας στην ασθενέστερη πλευρά την ευκαιρία να λειτουργήσει, επιτυγχάνεται και η ανάρρωση, υποστηρίζουν.

Εφόσον οι δοκιμές ολοκληρωθούν με επιτυχία και η μέθοδος τύχει της έγκρισης του αμερικανικού φορέα Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) δεν αποκλείουν μάλιστα να χρησιμοποιηθεί μελλοντικά και σε άλλες θεραπείες.