Επείγοντα: Η Πρωτοβάθμια βοηθά στη μείωση των αναμονών στα νοσοκομεία – Το παράδειγμα από το Κέντρο Υγείας Ζωγράφου

  • Ελισάβετ Σταύρου
Επείγοντα - Κέντρο Υγείας Ζωγράφου
Ο ρόλος της Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης είναι ιδιαίτερα σημαντικός για τη μείωση των αναμονών στα Επείγοντα των μεγάλων νοσοκομείων.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το Κέντρο Υγείας Ζωγράφου, το οποίο το 2024 δέχθηκε 8.500 ασθενείς στα Επείγοντα και μόνο 44 από αυτούς διακομίστηκαν σε νοσοκομεία.

Οι υπόλοιποι 8.456 ασθενείς που προσήλθαν στο Κέντρο Υγείας Ζωγράφου αντιμετωπίσθηκαν εκεί και με ιατρικές οδηγίες πήγαν σπίτι τους, όπως αναφέρει ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), κ.Μιχάλης Γιαννάκος, ο οποίος επισκέφθηκε την περασμένη εβδομάδα τη δομή.

Άλλο ένα παράδειγμα είναι το Κέντρο Υγείας Πειραιά, όπου τον Δεκέμβριο του 2024 το επισκέφθηκαν στα επείγοντα 550 ασθενείς έκτακτα περιστατικά και μόνο 2 χρειάστηκαν διακομιδή σε εφημερεύων νοσοκομείο.

Από τα εφημερεύοντα νοσοκομεία προκύπτει ότι λιγότερο του 20% των προερχόμενων ασθενών για εξέταση στα επείγοντα τελικά εισάγονται για νοσηλεία.

Δείτε επίσης: Μείωση αναμονής στα Επείγοντα: Τα 9 Κέντρα Υγείας που μπαίνουν στις εφημερίες του ΕΣΥ

Αντιλαμβάνεται κανείς, λοιπόν, πόσο μπορεί να βοηθήσει η Πρωτοβάθμια Περίθαλψη, τα κέντρα υγείας δηλαδή, στην μείωση των ωρών αναμονής των ασθενών στα επείγοντα των εφημερευόντων νοσοκομείων, που σε πολλές περιπτώσεις ξεπερνάνε τις 10 ώρες, όπως και στις συνθήκες νοσηλείας.

Τα Κέντρα Υγείας αστικού τύπου χρειάζεται να ενισχυθούν με προσωπικό, τονίζει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ. «Έτσι, θα διευρύνουν το ωράριο λειτουργίας και θα εφημερεύουν με ασφάλεια. Σε πολλές περιπτώσεις τώρα, τα Κέντρα Υγείας γίνονται δεξαμενή μετακινήσεων προσωπικού προς τα νοσοκομεία για να καλύπτουν τμήματα ζωτικής σημασίας λόγω των σοβαρών ελλείψεων».

Όσον αφορά τα Κέντρα Υγείας αγροτικού τύπου, είναι απομακρυσμένα και σε γεωγραφικά σημεία με κακούς δρόμους που αυξάνουν κατά πολύ το χρόνο διακομιδής σοβαρών περιστατικών στα πλησιέστερα νοσοκομεία. «Παρά ταύτα δεν είναι σε θέση λόγω ελλείψεων προσωπικού να κάνουν μία ακτινογραφία θώρακα, μία γενική αίματος. Τις διακομιδές από τις περιοχές ευθύνης των κέντρων υγείας ελλείψει διασωστών τις αναλαμβάνουν ένστολοι που είναι άσχετοι από διακομιδές ή το πάσης φύσεως υγειονομικό προσωπικό των κέντρων υγείας», αναφέρει ο κ.Γιαννάκος.

Δείτε επίσης: Κέντρα Υγείας: «Κάποια δεν έχουν τη δυνατότητα για ακτινογραφία θώρακα, ή γενική αίματος»

Ο προσωπικός γιατρός

«Ο θεσμός του προσωπικού ή του οικογενειακού γιατρού απέτυχε παταγωδώς διαχρονικά», υποστηρίζει ο κ.Γιαννάκος, καθώς οι ασθενείς λόγω έλλειψης χρημάτων πάνε απευθείας στο νοσοκομείο, για να μην πληρώσουν τα χρήματα της επίσκεψης στον γιατρό.

«Παλαιότερα ο κόσμος πήγαινε με το βιβλιάριο υγείας σε ιδιώτες γιατρούς δωρεάν. Τώρα οι πολίτες πληρώνουν 50 ευρώ την επίσκεψη και 20 ευρώ τη συνταγογράφηση», αναφέρει.

Δείτε επίσης: Προσωπικός γιατρός: Τι προβλέπει το νομοσχέδιο που ψηφίζεται στη Βουλή – Πώς θα επιλέγουν γιατρό οι πολίτες

«Οι πολίτες δεν έχουν χρήματα να πληρώνουν επισκέψεις σε ιδιώτες γιατρούς και έτσι περιμένουν σπίτι τους να δουν την εξέλιξη της υγείας τους. Όταν επιδεινώνεται η κατάσταση καταλήγουν νοσηλευόμενοι στα νοσοκομεία. Περιφερειακά νοσοκομεία δεν μπορούν να συγκρατήσουν τα περιστατικά που διακομίζονται από κέντρα υγείας αγροτικού τύπου λόγω σοβαρών ελλείψεων προσωπικού. Ασθενείς σε πολλές περιπτώσεις είναι υποχρεωμένοι να διανύσουν εκατοντάδες χιλιόμετρα με ΕΚΑΒ ή ιδιωτικά μέσα», προσθέτει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ.

Αυξάνονται και οι ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις

Το 55% των ασθενών που προσέρχονται στα επείγοντα και τελικά εισάγονται για νοσηλεία στα μεγάλα νοσοκομεία του κέντρου και της περιφέρειας είναι εκτός γεωγραφικών ορίων ευθύνης τους. Εξ ού και οι πολύωρες αναμονές στα επείγοντα, οι νοσηλείες σε ράντζα και φορεία με υψηλό δείκτη ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων. «Είμαστε πρωταθλητές Ευρώπης σε προσβολές και θανάτους από ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις».

Τίποτα από όλα αυτά δεν θα συνέβαινε αν αναπτυσσόταν ο θεσμός του προσωπικού γιατρού και ο κάθε πολίτης να είχε τον οικογενειακό του γιατρό δωρεάν, αν ήταν επαρκώς στελεχωμένα τα Κέντρα Υγείας αστικού και αγροτικού τύπου και τα νοσοκομεία στα επείγοντα και στα άλλα τμήματα, υποστηρίζει ο Μιχάλης Γιαννάκος.

Δείτε επίσης: Ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις: 2.000 θάνατοι στην Ελλάδα μέσα σε ένα χρόνο, 35.000 καταλήγουν ετησίως στην Ευρώπη

«Για να γίνουν όλα αυτά χρειάζεται γενναία αύξηση των δημοσίων δαπανών για την υγεία, αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας, αυξήσεις μισθών, ένταξη στα ΒΑΕ και μονιμοποίηση συμβασιούχων», καταλήγει.

Φωτογραφία iStock