Επίδομα ανθυγιεινής εργασίας: Ποιες είναι οι παραλήψεις στον πρόσφατο νόμο, σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ
Αποκλεισμό εργαζόμενων στην Υγεία (όπως πχ. σε κοινωνικούς ψυχολόγους, ψυχολόγους, τεχνικούς, διοικητικούς υπάλληλους κ.λ.π), αλλά και ένταξη εργαζομένων σε χαμηλότερη βαθμίδα επικινδυνότητας (και ύψους επιδόματος) εντοπίζει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), στη νέα Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) των συναρμόδων υπουργείων Υγείας, Οικονομικών και Εργασίας.
Στην απόφαση αυτή, δεν συμπεριλαμβάνονται οι υπάλληλοι των Προνοιακών Μονάδων καθ’ ότι ανήκουν στο Υπουργείο Εργασίας και όχι στο Υπουργείο Υγείας, ενώ σύμφωνα με τους εργαζόμενους στα δημόσια Νοσοκομεία, απαιτείται άμεσα να εκδοθεί απόφαση από το Υπουργείο Εργασίας και για τους εργαζόμενους των Προνοιακών Μονάδων, καθότι προσφέρουν αντίστοιχες υπηρεσίες.
Δείτε επίσης: Πλεύρης: Aυξήθηκαν οι δικαιούχοι του επιδόματος ανθυγιεινής εργασίας – Δείτε το ΦΕΚ
Ωστόσο, όπως παραδέχονται οι εργαζόμενοι, ο καθορισμός του Επιδόματος οριστικοποιεί την καταβολή του Επιδόματος το οποίο ήταν σε διαρκή αμφισβήτηση από το έτος 2015 (Ν. 4354/2015) με την σύσταση Επιτροπής στο Υπουργείο Οικονομικών.
«Δυναμικές και διαχρονικές ήταν οι κινητοποιήσεις της ΠΟΕΔΗΝ προκειμένου να μην καταργηθεί το Επίδομα και αντικατασταθεί από μέτρα Υγιεινής και Ασφάλειας όπως κατ’ επανάληψη μας προειδοποίησαν οι εκάστοτε Υπουργοί Οικονομικών και τα μέλη της Επιτροπής με την οποία συναντηθήκαμε. Καταθέσαμε εμπεριστατωμένα υπομνήματα με επιδημιολογικές μελέτες ζητώντας τον διπλασιασμό του Επιδόματος και την επέκταση σε όλες τις ειδικότητες. Δεν εισακουσθήκαμε παρ’ ότι μεσολάβησε η πανδημία κατά τη διάρκεια της οποίας χειροκροτηθήκαμε ως ήρωες του Υγειονομικού πολέμου. Από τον αριθμό των θανόντων συναδέλφων από κορωνοϊό και άλλες ασθένειες και τον αριθμό των βαριά νοσούντων το Επίδομα Επικίνδυνης και Ανθυγιεινής Εργασίας θα έπρεπε κλιμακωτά να χορηγείται σε όλους τους Υγειονομικούς σε πολύ μεγαλύτερο ύψος με δεδομένο ότι οι μισθοί μας είναι μικρότεροι ή ίσοι με τον κατώτατο μισθό του ανειδίκευτου εργάτη (στον ιδιωτικό τομέα καταβάλλονται 14 μισθοί και στο δημόσιο 12 μισθοί κατ’ έτος)», τονίζει η ΠΟΕΔΗΝ.
«Ανταρσία» από τους αδικημένους εργαζόμενους βλέπει η ΠΟΕΔΗΝ
Σύμφωνα με την Ομοσπονδία, η δημοσιοποίηση της ΚΥΑ για τον καθορισμό του επιδόματος θα δημιουργήσει ανυπέρβλητες δυσκολίες στη λειτουργία των Νοσοκομείων καθώς, «οι εκ των αδικημένων συναδέλφων θα αρνούνται να προσφέρουν υπηρεσίες σε τμήματα, χώρους που άλλοι συνάδελφοι που υπηρετούν σε αυτά εντάχθηκαν στους δικαιούχους του Επιδόματος. Υπάρχει τεράστια αδικία και άνιση μεταχείριση με τον αποκλεισμό χιλιάδων εργαζομένων όπως Κοινωνικοί Λειτουργοί, Ψυχολόγοι, Τεχνικοί, Διοικητικοί υπάλληλοι οι οποίοι βρίσκονται εκτός κινητικότητας, στην υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού εργάζονται σε τμήματα, ΤΕΠ, μονάδες κλπ. Δεν εντάθηκαν στην Α’ κατηγορία χιλιάδες εργαζόμενοι σε επαγγέλματα της Νοσηλευτικής Υπηρεσίας, των Παραϊατρικών επαγγελμάτων, καθαρίστριες, διασώστες Κέντρων Υγείας κλπ χωρίς καμία επιστημονική εξήγηση. Επαγγέλματα που κάνουν την ίδια δουλειά διαχωρίσθηκαν σε κατηγορίες με γνώμονα την εκπαιδευτική βαθμίδα που δεν συνάδει με τη φύση της επικινδυνότητας και της ανθυγιεινότητας των επαγγελμάτων», επισημαίνει η ΠΟΕΔΗΝ.
Δείτε επίσης: Επίδομα ανθυγιεινής εργασίας: Πώς διαμορφώνεται μετά την αύξηση, για όλους τους εργαζόμενους στην Υγεία (αναλυτικοί πίνακες)
Οι εργαζόμενοι επισημαίνουν πως ανοίγει ένας νέος κύκλος δυναμικών διεκδικήσεων με αιτήματα τον διπλασιασμό του επιδόματος, την διόρθωση των αδικιών και τον μη αποκλεισμό κανενός υγειονομικού.
«Παράλληλα θα προσφύγουμε στην Επιτροπή ενστάσεων του Υπουργείου Οικονομικών προκειμένου να διορθωθούν οι αδικίες και μάλιστα αναδρομικά από 1/1/2023 ημερομηνία που εκκινεί ο νέος τρόπος χορήγησης του επιδόματος. Με αγώνες θα αποκαταστήσουμε τις αδικίες», καταλήγουν οι εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας των Εργαζομένων.