Επίκαιρη ερώτηση βουλευτή της κυβέρνησης για την κατάργηση της ΕΣΑΝ
της Μαρίας Τσιλιμιγκάκη
ΗΕταιρεία Συστήματος Αμοιβών Νοσοκομείων ΑΕ υποτίθεται ότι ήταν στο στόχαστρο του ΣΥΡΙΖΑ και θα την καταργούσαν μόλις αναλάμβαναν την εξουσία αλλά ακόμα δεν έχει ληφθεί καμία απόφαση για το θέμα.
Να θυμίσουμε περί τίνος πρόκειται:
Η ΕΣΑΝ ΑΕ, με μετόχους την κυβέρνηση, τα ασφαλιστικά ταμεία, τα δημόσια νοσοκομεία και τις ιδιωτικές κλινικές (51% Δημόσιο – 49% «Λοιποί», αλλά με ΔΣ όπου το κράτος μειοψηφεί), με πρόσχημα την ανάγκη ενιαίων κανόνων κοστολόγησης των υπηρεσιών υγείας με βάση τους οποίους ασφαλιστικά ταμεία και ασθενείς θα «αγοράζουν» τις υπηρεσίες υγείας από δημόσια νοσοκομεία και ιδιωτικές κλινικές, θα διαχειρίζεται κεφάλαια που δεν της ανήκουν και θα τα μεταφέρει όπου αυτή κρίνει.
Διαβάστε εδώ το κείμενο της Επίκαιρης Ερώτησης:
ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον κ. Υπουργό Υγείας
Θέμα : Σχετικά με το χρονοδιάγραμμα κατάργησης της Ανώνυμης Εταιρείας
Συστήματος Αμοιβών των Νοσοκομείων (ΕΣΑΝ Α.Ε.)
Το Σεπτέμβριο του 2014 συστήθηκε με νόμο της προηγούμενης κυβέρνησης η «Ανώνυμη Εταιρεία Συστήματος Αμοιβών των Νοσοκομείων» (ΕΣΑΝ Α.Ε.) παρά τις έντονες αντιδράσεις
συνδικαλιστικών φορέων γιατρών, νοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού των νοσοκομείων,
συλλόγων ασθενών και πολιτικών κομμάτων της αντιπολίτευσης. Σύμφωνα με τη νεοφιλελεύθερη συλλογιστική που διατρέχει αυτό το σχήμα, η Εταιρεία με εργαλείο τα «Κλειστά Ενοποιημένα Νοσήλια» (ΚΕΝ-DRG’s), θα αναλάβει την κοστολόγηση ιατρικών πράξεων και την κατανομή της χρηματοδότησης στα δημόσια νοσοκομεία και ιδιωτικές κλινικές ανάλογα με την «παραγωγικότητά» τους. Στον υπολογισμό των «συντελεστών κόστους» περιλαμβάνεται και η μισθοδοσία των γιατρών, προκειμένου οι γιατροί και οι διοικήσεις των νοσοκομείων, να επιδιώκουν την προσέλευση «ακριβών» και «σύντομης νοσηλείας» περιστατικών, με στόχο την επίτευξη μεγαλύτερης χρηματοδότησης σε ένα ανταγωνιστικό περιβάλλον. Το εγχείρημα επιβαρύνει τον προϋπολογισμό με συμμετοχή ενός εκατομμυρίου ευρώ στο μετοχικό κεφάλαιο. Σύμφωνα με τo ά.1 παρ.3 του Ν.4286 (ΦΕΚ 194/τ.Α΄/19-9-2015), το σύστημα θα τεθεί σε πιλοτική εφαρμογή σε επιλεγμένα νοσοκομεία από 1-6-2015 έως 31-12-2015. Από 1-1-2016 θα εφαρμόζεται σε όλα τα δημόσια νοσοκομεία και ιδιωτικές κλινικές με ορίζοντα καθολικής εφαρμογής την 1-1-2017. Το Εποπτικό Συμβούλιο της Εταιρείας έχει ήδη συσταθεί από τον πρώην Υπουργό Υγείας, ο οποίος φρόντισε λίγες μέρες πριν τις εκλογές (16-1-2015, ΑΔΑ:7ΕΗΜΗ-ΒΞ9), να καθορίσει τις αμοιβές του 5μελούς προσωπικού, επιβαρύνοντας τον προϋπολογισμό του Υπουργείου Υγείας με 177.000 ευρώ ετησίως.
Επειδή η υγεία δεν είναι εμπόρευμα και τα νοσοκομεία δεν είναι ανταγωνιστικές επιχειρήσεις που υπακούουν στους νόμους της αγοράς αλλά δημόσιες υπηρεσίες παροχής υγειονομικής περίθαλψης όλων των ανθρώπων που ασθενούν και πρέπει να αντιμετωπίζονται ανάλογα με τις ανάγκες τους και όχι ως απρόσωποι κωδικοί τιμολόγησης, Επειδή η χρηματοδότηση των νοσοκομείων πρέπει να είναι υπό την εποπτεία του Δημοσίου και του Υπουργείου Υγείας και όχι μιας ιδιωτικής ανώνυμης εταιρείας,
Ερωτάται ο κ. Υπουργός:
Προτίθεται να προχωρήσει νομοθετικά στην κατάργηση της ΕΣΑΝ ΑΕ προκειμένου να πάψει
και η συνεχιζόμενη καταβολή της μισθοδοσίας του Εποπτικού Συμβουλίου που επιβαρύνει
τον προϋπολογισμό του Υπουργείου Υγείας, επανεξετάζοντας το ήδη υφιστάμενο σύστημα
αποζημίωσης (ΚΕΝ) των νοσοκομείων;
Ο ερωτών βουλευτής
Ζαχαριάς Κώστας