Επικίνδυνα υποστελεχωμένο το Νοσοκομείο Κέρκυρας: ΟΕΝΓΕ, τοπική Ένωση Γιατρών και διοικητής…στα κάγκελα
Όπως αναφέρουν από την ΟΕΝΓΕ, με τη δημόσια τοποθέτηση του στα τοπικά ΜΜΕ ο διοικητής του νοσοκομείου κάθε άλλο παρά καταφέρνει να διαψεύσει, αντίθετα επιβεβαιώνει τις καταγγελίες της ΕΓΕΣΥΚ.
Η συνεχιζόμενη δραματική υποστελέχωση του Παθολογικού τμήματος όσον αφορά το μόνιμο ιατρικό προσωπικό και οι εμβαλωματικές λύσεις όπως ο εξαναγκασμός γιατρών άλλων ειδικοτήτων να καλύπτουν τα κενά, όχι μόνο δεν αντιμετωπίζουν κανένα ουσιαστικό πρόβλημα, όχι μόνο οδηγούν στη διάλυση και άλλων τμημάτων του νοσοκομείου όπως το Πνευμονολογικό και στην απογύμνωση από γιατρούς των μονάδων της ΠΦΥ, αλλά εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους και για τους ασθενείς.
Η ΟΕΝΓΕ απαιτεί:
-Να σταματήσει η διοίκηση να εξαναγκάζει γιατρούς άλλων ειδικοτήτων για να «μπαλώνει» τα κενά.
-Να στελεχωθεί άμεσα το Παθολογικό τμήμα με μόνιμους γιατρούς πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης.
Διαβάστε τι είχαν καταγγείλει τα μέλη της ΕΓΕΣΥΚ στις 5 Οκτωβρίου:
Μετά την λειτουργική κατάρρευση της παθολογικής κλινικής, της «ατμομηχανής» του νοσοκομείου, και του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών λόγω έλλειψης παθολόγων, αντί της άμεσης πρόσληψης παθολόγων, η 6η ΥΠΕ προκρίνει ως «λύση» την περαιτέρω υποβάθμιση και της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας του νησιού.
Από την αρχή του έτους οι συνυπεύθυνοι Διοίκηση, ΥΠΕ, Υπουργείο, έβλεπαν, άπραγοι, καθισμένοι στις πολυθρόνες τους, έναν έναν τους παθολόγους του νοσοκομείου να φεύγουν. 5(!) παθολόγοι αποχώρησαν από την κλινική σε 9 μήνες (ένας για άλλο νοσοκομείο, ένας για λόγους υγείας, ένας λόγω επικείμενης συνταξιοδότησης, ένας λόγω διορισμού στη ΜΕΘ και ένας λόγω οριστικής παραίτησης), αφήνοντας την παθολογική κλινική με 3(!) παθολόγους (σιγά μην κάτσουν και αυτοί). Μόλις τον Αύγουστο «κατάφεραν» να προκηρύξουν μια θέση Διευθυντή που καλώς εχόντων των πραγμάτων μπορεί να έρθει σε κάνα χρόνο…
Δυστυχώς για άλλη μια φορά διαπιστώνουμε ότι παρά τη σοβαρότητα της κατάστασης δεν υπάρχει καμία πρόθεση ουσιαστικών κινήσεων από τους αρμόδιους, αλλά αντιθέτως μόνο εμβαλωματικές λύσεις και μπαλώματα.
Στην αρχή ήταν οι πνευμονολόγοι, τώρα σειρά πήραν και οι γενικοί γιατροί να καλύψουν τα κενά μετακινούμενοι στο ΤΕΠ. Διοίκηση, ΥΠΕ, Υπουργείο, εμμένουν στην πολιτική της υποστελέχωσης και των μετακινήσεων χωρίς κανένα ενδιαφέρον για το αν ο γιατρός που εντέλλουν ξεπερνάει το νόμιμο αλλά και ανθρωπίνως ανεκτό μέγιστο χρόνο εργασίας, χωρίς καμία ανησυχία για το αν κάποιος καθ’όλη την επαγγελματική του πορεία έχει εργαστεί σε άλλη θέση (πολλές φορές χωρίς καμία επαφή με την εργασία σε νοσοκομείο), αδιαφορώντας αν έχει ειδικευτεί σε διαφορετικό αντικείμενο από αυτό με το οποίο καλείται (ή πιο σωστά εντέλλεται) να ασχοληθεί τώρα.
Μια άσπρη μπλούζα να’ναι και ό,τι να’ναι! Και εκτός των άλλων, η άσπρη αυτή μπλούζα ενδεχομένως θα κληθεί να αναλάβει και την ευθύνη και πιθανώς θα βρεθεί στο εδώλιο σε περίπτωση δυσάρεστου συμβάντος που ξεφεύγει του αντικειμένου και της εξειδίκευσης της. Άραγε τί θα πράξουν στην περίπτωση της καρδιολογικής η οποία έμεινε με 3 (!) γιατρούς και αναγκάστηκε να προχωρήσει σε αναστολή βασικών λειτουργιών της (τακτικά ιατρεία); Ποιον θα εντέλλουν, ποιον θα μετακινήσουν εκεί; Τους προτείνουμε μια ιδέα: Έχουμε αρκετούς ορθοπαιδικούς…….
Τα γεγονότα αυτά αποδεικνύουν τα ψέματα και την υποκρισία της κυβέρνησης η οποία από τη μια μιλάει για ανάταξη της Υγείας και του ΕΣΥ και από την άλλη διαιωνίζει το καθεστώς της υποχρηματοδότησης και της υποστελέχωσης των νοσοκομείων οδηγώντας στην εξάντληση του προσωπικού, γεγονός που έχει αποφέρει ήδη πολλές παραιτήσεις. Της ίδιας κυβέρνηση που, στα χνάρια των προηγούμενων, συντηρεί και γιγαντώνει το καρκίνωμα των ελαστικών μορφών απασχόλησης και της εργασιακής ομηρίας τη στιγμή που οι ανάγκες είναι πάγιες και διαρκείς.
Της ίδιας κυβέρνησης που εξαγγέλει και υλοποιεί «μεταρρυθμίσεις» όπως αυτή των αυτόνομων ΤΕΠ τα οποία 2 χρόνια μετά την ίδρυση τους δεν έχουν ακόμα δικούς τους γιατρούς (!) καθώς και αυτή της ΠΦΥ και του θεσμού των οικογενειακών γιατρών (… οι ίδιοι που μετακινούνται στο ΤΕΠ!!) – gatekeepers και η οποία απώτερο σκοπό έχει να μειώσει την κίνηση των ασθενών προς τα νοσοκομεία και τους ειδικούς, στα πρότυπα άλλων χωρών (πχ Αγγλία) και σύμφωνα με τις επιταγές της ΕΕ για μείωση της κρατικής χρηματοδότησης στην Υγεία.
Της ίδιας κυβέρνησης που ενώ «αναγνωρίζει» το δύσκολο έργο των υγειονομικών και μιλάει για αποκατάσταση των αδικιών σε βάρος του κλάδου μας, εντούτοις αρνείται πεισματικά να εφαρμόσει δικαστικές αποφάσεις που ορίζουν ρητά την αποκατάσταση του μισθολογίου των γιατρών ΕΣΥ στα επίπεδα που βρισκόταν πριν τις παράνομες περικοπές που υπέστησαν στα χρόνια των μνημονίων.
Της ίδιας κυβέρνησης που ενώ από τη μια παραδέχεται τις τεράστιες ελλείψεις των νοσοκομείων, από την άλλη δηλώνει ευθαρσώς πως δεν σκοπεύει να προχωρήσει στις απαραίτητες προσλήψεις που χρειάζεται το ΕΣΥ προκειμένου να καλύψει τις ανάγκες τις κοινωνίας για υψηλού επιπέδου παροχές υγείας, στρέφοντας έτσι τους πολίτες – ασθενείς στον ιδιωτικό τομέα. Προφανώς όλα αυτά συνιστούν αυτό που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ αποκαλεί «καθαρή έξοδο», «δίκαιη ανάπτυξη» και «επιστροφή στην κανονικότητα»…
Ως ΕΓΕΣΥΚ δηλώνουμε την αντίθεση μας σε κάθε μορφής «μπάλωμα» που παρουσιάζεται ως λύση στα κενά και στις ελλείψεις. Οι μετακινήσεις και η ανακύκλωση του ίδιου, υπάρχοντος, προσωπικού μπορεί να φαντάζουν (και σε ένα βαθμό να είναι) «ανακουφιστικές» στη λογική της πιο δίκαιης κατανομής του βάρους, εντούτοις δεν μπορεί να αποτελούν λύσεις του σοβαρότατου προβλήματος της υποστελέχωσης που βιώνει το νοσοκομείο σε πολλά τμήματα του. Μόνη ουσιαστική λύση είναι η εξάλειψη του βάρους! Μόνο ουσιαστικό μέτρο που κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση αποτελεί η πλήρωση του οργανισμού.
Η προσθήκη νέου ιατρικού και λοιπού δυναμικού, στις ειδικότητες και, κυρίως, στον αριθμό που χρειάζεται! Διοίκηση, ΥΠΕ, Υπουργείο έχουν την αποκλειστική ευθύνη για τη σημερινή κατάσταση! Έχουν την αποκλειστική ευθύνη να δώσουν λύση!
ΜΑΖΙΚΕΣ – ΜΟΝΙΜΕΣ ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ!
Αυτές χρειαζόμαστε, αυτές διεκδικούμε και θα συνεχίσουμε να διεκδικούμε!
Διαβάστε την απάντηση του διοικητή στα αιτήματα της ΕΓΕΣΥΚ στις 6 Οκτωβρίου:
«Κατ’ αρχάς, καλό είναι να σημειώνεται ότι συγκυριακά προβλήματα που μπορεί να αντιμετωπίζει η οποιαδήποτε κλινική, δεν αποτελούν από μόνα τους σημεία διάλυσης ενός νοσοκομείου, στο οποίο η αύξηση στελέχωσης, την τελευταία διετία, ξεπερνάει το 25% σε ιατρικό προσωπικό. Επί του συγκεκριμένου, η Παθολογική μέσα σε μόλις 8 μήνες έχει όντως χάσει 5 από τους 9 γιατρούς που είχε για διάφορους λόγους.
Το ζήτημα είναι ότι οι παθολόγοι που αποχώρησαν (πέραν μόνο ενός) δεν έφυγαν για κάποιον άλλο λόγο, πέραν ότι οι επικουρικοί διορίστηκαν ως μόνιμοι, είτε σε άλλα νοσοκομεία, είτε σε κλινικές του δικού μας Νοσοκομείου, είτε λόγω σύνταξης, είτε λόγω σοβαρών προβλημάτων υγείας. Σε μία τέτοια άσχημη συγκυρία για την κλινική, η διοίκηση του νοσοκομείου, ήδη ζήτησε και προκήρυξε τον Αύγουστο, μία μόνιμη θέση Διευθυντή Παθολόγου για τη συγκεκριμένη κλινική. Ταυτόχρονα μετέτρεψε μια άγονη θέση από παλιά προκήρυξη, εκ νέου σε θέση παθολόγου.
Δηλαδή άνοιξε 2 ακόμα μόνιμες θέσεις στην κλινική, πέραν του ότι παραμένει ανοιχτή μια θέση επικουρικού ιατρού, με επιπλέον κίνητρο τη δωρεάν διαμονή, πέρα από το επίδομα της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων. Ταυτόχρονα, η κλινική που μέχρι τώρα λειτουργούσε τα επείγοντα του παθολογικού τομέα με το δικό της ιατρικό προσωπικό, πλέον, μπορεί να βασίζεται σε ακόμα 2 θέσεις μόνιμων ιατρών για το ΤΕΠ (παθολογικού τομέα), από τις συνολικά 5 που προκηρύχθηκαν για το τμήμα αυτό του Νοσοκομείου μας τον Μάιο.
Προσωρινά, για την κάλυψη του κενού στα επείγοντα και μέχρι ολοκλήρωσης των προσλήψεων των μόνιμων ιατρών, γίνονται κάποιες μετακινήσεις ιατρών και από άλλες κλινικές καθώς και από την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.
Πέραν αυτών των κινήσεων που έγιναν για την άμεση κάλυψη του κενού, η διοίκηση το τελευταίο τρίμηνο, ζητάει συνεχώς και επιτακτικά από την 6 η ΥΠΕ και το Υπ. Υγείας, την περαιτέρω προκήρυξη περισσοτέρων μόνιμων θέσεων ,τόσο για την Παθολογική κλινική, όσο και για τη Χειρουργική κλινική, αιτήματα που δεν έχουν βρει ανταπόκριση μέχρις στιγμής.
Ως διοίκηση, δεσμευόμαστε ότι θα συνεχίσουμε να παλεύουμε και να διεκδικούμε για την στελέχωση με μόνιμο προσωπικό, καθώς μετά το άνοιγμα 900 θέσεων ιατρών στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (παθολόγων και γενικών γιατρών) που έγινε πανελλαδικά φέτος, το ενδιαφέρον ενός γιατρού να μετακινηθεί στην Κέρκυρα για μια σύμβαση επικουρικού γιατρού έχει μειωθεί, με αποτέλεσμα την έλλειψη ενδιαφερομένων».