Στην Ελλάδα περίπου 85.000 άτομα έχουν επιληψία. Η άγνοια, η κοινωνική προκατάληψη, η απρόβλεπτη κρίση, η ανησυχία για το μέλλον σχετικά με την εκπαίδευση, εργασία, οικογένεια, οδήγηση, ασφάλεια καθώς και η υπερπροστασία των παιδιών με επιληψία είναι προβλήματα που σχετίζονται με τη σωστή διάγνωση και ενημέρωση. Η έλλειψη ευαισθητοποίησης, βασιζόμενη σε επιστημονικά δεδομένα, έχει επιζήμιες επιπτώσεις στη ζωή όσων έχουν πληγεί από επιληψία. Παρά την πρόοδο που έχει σημειωθεί τις τελευταίες δεκαετίες, ένα ποσοστό γύρω στο 30% έχει διαγνωστεί λανθασμένα ότι έχει επιληψία.
Τα παραπάνω επισημαίνει ο Πανελλήνιος Επιστημονικός Σύλλογος κατά της Επιληψίας (Π.Ε.Σ.Ε.) με αφορμή τη διοργάνωση του 18ο Πανελλήνιου Συνεδρίου Επιληψίας, από τις 26 έως τις 29 Σεπτεμβρίου 2024, στη Θεσσαλονίκη (ξενοδοχείο Electra Palace, αίθουσα Olympia).
Το 18ο Πανελλήνιο Συνέδριο Επιληψίας έχει στόχο την συνεχιζόμενη εκπαίδευση και την προβολή των νεότερων δεδομένων στην έρευνα και τη διαχείριση ατόμων με επιληψία. Στο Συνέδριο έχουν προσκληθεί επιστήμονες από τον ευρύτερο χώρο της Νευρολογίας, οι οποίοι θα κληθούν να μεταφέρουν τις γνώσεις και την εμπειρία τους μέσα από ενδιαφέρουσες διαλέξεις, ποικιλόμορφα στρογγυλά τραπέζια, αντιπαραθέσεις και βίντεο-παρουσιάσεις περιστατικών, δίνοντας έναυσμα για δημιουργικό διάλογο σε επίκαιρα θέματα. Ιδιαίτερη συμβολή στους στόχους του Συνεδρίου, έχει η παρουσίαση του ερευνητικού έργου αξιόλογων νέων επιστημόνων, μέσω του «Βήματος του Νέου Επιστήμονα», καθώς και η εκπαίδευση μέσω Σεμιναρίων.
Ο Π.Ε.Σ.Ε., μέλος της Παγκόσμιας Εταιρείας κατά της Επιληψίας (ILAE) έχει σαν κύριο σκοπό να προωθήσει και να διαδώσει τη γνώση για την επιληψία, την προώθηση της έρευνας για την πρόληψη, τη θεραπεία, τη φροντίδα και τις συνέπειες της επιληψίας.
Κοινωνική συνεδρία, ανοιχτή για το κοινό
Στο πλαίσιο της διοργάνωσης, την Πέμπτη, 26 Σεπτεμβρίου 2024 και ώρες 20:00 – 21:30, θα πραγματοποιηθεί Κοινωνική Συνεδρία για την προώθηση της ευαισθητοποίησης, της φροντίδας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των ατόμων με επιληψία, σε συνεργασία με την Ελληνική Εθνική Ένωση κατά της Επιληψίας (Ε.Ε.Ε.Ε.). Η Προσυνεδριακή ενότητα, είναι ανοιχτή για το κοινό και περιλαμβάνει ενημερωτικές ομιλίες που σχετίζονται με την επιληψία.
Φωτογραφία: iStock
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Επιληψία: Αίτια, συμπτώματα, παράγοντες κινδύνου και σωστή αντιμετώπιση
Κάμψη πέους: Τι είναι η νόσος Peyronie και ποια προβλήματα δημιουργεί;