Iatropedia

Επιληψία: Όλα όσα θέλετε να ρωτήσετε!

Οι σπασμοί ορισμένες φορές μπορεί να οφείλονται σε επιληψία. Οι επιληπτικές κρίσεις μπορεί να είναι σοβαρές και επικίνδυνες. Διαβάστε στο επιστημονικό άρθρο που ακολουθεί τι είναι η επιληψία, που οφείλεται και πως αντιμετωπίζεται.

Γράφει η Χριστίνα Ι. Μπουντούρη

Γενικός – Οικογενειακός Ιατρός

Η επιληψία είναι μια διαταραχή του εγκεφάλου που προκαλεί επαναλαμβανόμενες επιληπτικές κρίσεις. Οι κρίσεις επιληψίας συμβαίνουν, όταν οι συσπειρώσεις των νευρικών κυττάρων στέλνουν λάθος μηνύματα. Οι άνθρωποι μπορεί να έχουν παράξενες αισθήσεις και συναισθήματα ή να συμπεριφέρονται περίεργα. Μπορούν να έχουν βίαιους μυϊκούς σπασμούς ή να χάσουν εντελώς τις αισθήσεις τους.

Η επιληψία έχει πολλές πιθανές αιτίες, όπως κάποια εγκεφαλική βλάβη ή και ανώμαλη ανάπτυξη του εγκεφάλου. Σε πολλές περιπτώσεις όμως, η αιτία είναι άγνωστη.

Πριν από την έναρξη μιας κρίσης, κάποιοι άνθρωποι εμφανίζουν ζάλη, συναισθηματικές αλλαγές, ή αλλαγές στην όραση (όπως ψευδαισθήσεις), διαταραχές όσφρησης (μυρίζουν μια μυρωδιά που δεν υπάρχει), ή αφής (όπως μούδιασμα ή μυρμήγκιασμα). Αυτό ονομάζεται αύρα.

Για τη διάγνωση της επιληψίας, ο γιατρός σας θα εξετάσει το ιατρικό ιστορικό σας και θα εκτελέσει μια νευρολογική εξέταση. Μπορεί επίσης να συστήσει εξετάσεις αίματος, ηλεκτροεγκεφαλογράφημα, αξονική ή μαγνητική τομογραφία. Οι εξετάσεις αυτές επιτρέψουν στο γιατρό σας να παρακολουθήσει τη δραστηριότητα του εγκεφάλου σας και να τον εξετάσει για προβλήματα, όπως αιμορραγία ή όγκοι.

Συνήθως η επιληψία αντιμετωπίζεται με φάρμακα. Αν δεν βοηθήσει αυτό τις κρίσεις σας, ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει χειρουργική επέμβαση ή άλλες θεραπείες.

Χριστίνα Ι. Μπουντούρη

Γενικός – Οικογενειακός Ιατρός

Email: cbountouri@gmail.com

www.bountouri.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Μήπως χάνω τη μνήμη μου; Τι φταίει