Της Χριστίνας Ι. Μπουντούρη
Γενικού – Οικογενειακού Ιατρού
Η επισκληρίδιος και ραχιαία αναισθησία είναι μία περιοχική αναισθησία που μπλοκάρει τον πόνο σε μια συγκεκριμένη περιοχή του σώματος. Ο στόχος είναι να παρέχει αναλγησία ή ανακούφιση από τον πόνο και διαφέρει από τη γενική αναισθησία γιατί ο ασθενής είναι ξύπνιος.
Η περιοχική αναισθησία μπλοκάρει τα νευρικά ερεθίσματα στα χαμηλότερα τμήματα της σπονδυλικής στήλης και αυτό οδηγεί σε μειωμένη αίσθηση στο κάτω μέρος του σώματος.
Στην επισκληρίδιο αναισθησία ο αναισθησιολόγος τοποθετεί μέσα από μία ειδική βελόνα ένα πολύ λεπτό σωληνάκι (καθετήρας) στον επισκληρίδιο χώρο και στη συνέχεια απομακρύνει τη βελόνα. Ο καθετήρας σταθεροποιείται στην πλάτη και μέσα από αυτόν χορηγούνται φάρμακα για την αναλγησία.
Η αναισθησία εγκαθίσταται σε 15 – 20 λεπτά και ο καθετήρας μπορεί να παραμείνει για λίγα 24ώρα μετά το χειρουργείο για ανακούφιση του μετεγχειρητικού πόνου.
Η ραχιαία αναισθησία είναι παρόμοια, αλλά διαφέρει στο γεγονός ότι δεν τοποθετείται καθετήρας, αλλά το φάρμακο εγχέεται μέσα από την βελόνη και μετά η βελόνη αφαιρείται. Η αναισθησία εγκαθίσταται σε 5 λεπτά και διαρκεί περίπου 3 ώρες.
Στις επιπλοκές της περιοχικής αναισθησίας ανήκουν η ναυτία, ο εμετός, η υπόταση, ο πονοκέφαλος που μπορεί να είναι έντονος και να παραμένει για μέρες, πόνος ή φλεγμονή στο σημείο της παρακέντησης, αδυναμία ούρησης, βλάβη νεύρων η οποία όμως είναι παροδική και μπορεί να διαρκεί λίγες ημέρες, εβδομάδες ή μήνες.
Ο φόβος για παράλυση μετά από ραχιαία ή επισκληρίδιο αναισθησία είναι πολύ συχνός αλλά η πιθανότητα να συμβεί αυτό είναι εξαιρετικά μικρή (1 στο εκατομμύριο).
Στα πλεονεκτήματα της περιοχικής αναισθησίας ανήκουν ο μειωμένος κίνδυνος αναπνευστικών λοιμώξεων, πνευμονικής εμβολής, εν τω βάθει φλεβοθρόμβωσης, καθώς επίσης και η μικρότερη συχνότητα ναυτίας και εμετού που εμφανίζεται μετά από γενική αναισθησία.
Επιπλέον μέσω του καθετήρα επιτυγχάνεται και μετεγχειρητική αναλγησία.
Χριστίνα Ι. Μπουντούρη
Γενικός – Οικογενειακός Ιατρός
email: cbountouri@gmail.com
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Τι κάνουν για να δείχνουν νεότεροι άντρες και γυναίκες;
Δείτε ποιοι διάσημοι πάσχουν από άσθμα!