Iatropedia

Επιστήμονας κρούει κώδωνα κινδύνου για μυστηριώδη εγκεφαλική βλάβη που χτυπά τους νέους σε επαρχία του Καναδά

Για μυστηριώδη ασθένεια του εγκεφάλου που έχει «χτυπήσει» εκατοντάδες άτομα, αλλά του απαγορεύεται να διερευνήσει κάνει λόγο κορυφαίος Καναδός επιστήμονας

Για μυστηριώδη εγκεφαλική βλάβη που έχει «χτυπήσει» εκατοντάδες άτομα, αλλά του απαγορεύεται να διερευνήσει κάνει λόγο κορυφαίος Καναδός επιστήμονας σε email που απέστειλε ο ίδιος σε συνάδελφό του και τα οποία είδε η εφημερίδα Guardian.

«Το μόνο που θα πω είναι ότι η επιστημονική μου γνώμη είναι ότι συμβαίνει όντως κάτι [στην επαρχία New Brunswick] που δεν μπορεί να εξηγηθεί από την προκατάληψη ή την προσωπική ατζέντα ενός μεμονωμένου νευρολόγου», έγραψε ο Michael Coulthart, εξέχων μικροβιολόγος.

«Ορισμένες περιπτώσεις ίσως να μπορεί να εξηγηθούν καλύτερα από τον τελευταίο, αλλά είναι πάρα πολλές (πλέον πάνω από 200)», ανέφερε.

Υγειονομικοί υπάλληλοι στην επαρχία του New Brunswick είχαν προειδοποιήσει το 2021 ότι περισσότεροι από 40 κάτοικοι έπασχαν από ένα πιθανό άγνωστο νευρολογικό σύνδρομο, με συμπτώματα παρόμοια με εκείνα της εκφυλιστικής διαταραχής του εγκεφάλου Creutzfeldt-Jakob. Τα συμπτώματα ήταν ποικίλα και έντονα: ορισμένοι ασθενείς άρχισαν να βγάζουν σάλια και άλλοι ένιωθαν σαν να τους περπατούσαν ζωύφια.

Ένα χρόνο αργότερα, ωστόσο, ανεξάρτητη επιτροπή που συνεστήθη από τις τοπικές Αρχές κατέληξε στη διαπίστωση ότι είχε γίνει λάθος διάγνωση και πως οι ασθενείς έπασχαν από γνωστές παθήσεις, όπως ο καρκίνος και η άνοια.

Η επιτροπή και η τοπική κυβέρνηση εξέφρασαν επίσης αμφιβολίες για το έργο του νευρολόγου Alier Marrero, στον οποίο είχαν παραπεμφθεί αρχικά δεκάδες περιπτώσεις και ο οποίος εντόπισε στη συνέχεια κι άλλες. Ο γιατρός έχει γίνει έκτοτε ένθερμος υποστηρικτής των ασθενών που πιστεύει ότι έχουν πέσει θύμα παραμέλησης από τις Αρχές.

Μια τελική έκθεση από την επιτροπή, η οποία κατέληξε στο συμπέρασμα ότι δεν υπήρχε «ομάδα» ανθρώπων που έπασχαν από άγνωστο εγκεφαλικό σύνδρομο, σηματοδότησε το τέλος της έρευνας.

Ωστόσο, τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που διέρρευσαν διηγούνται μια εντελώς διαφορετική ιστορία και υποδηλώνουν ότι οι ερευνητές της υπηρεσίας δημόσιας υγείας του Καναδά (PHAC) εξακολουθούν να ανησυχούν και μάλιστα όλο και περισσότερο για την αιτία και τα εξουθενωτικά συμπτώματα μιας φαινομενικά ανεξήγητης ασθένειας που πλήττει δυσανάλογα νεότερα σε ηλικία άτομα.

Σύμφωνα, πάντα, με το ρεπορτάζ της Guardian, το email του Coulthart εμφανίστηκε περισσότερο από έναν χρόνο αφότου ο Marrero παρακάλεσε την καναδική κυβέρνηση να προχωρήσει σε περιβαλλοντικές έρευνες που πίστευε ότι θα έδειχναν κάποια σχέση με την παρουσία του ζιζανιοκτόνου γλυφοσάτη.

Φωτογραφία: iStock

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Το μυστικό για μία ευτυχισμένη σχέση μπορεί να κρύβεται σε μία μάσκα

Αδυνάτισμα: Ozempic και Wegovy φαίνεται να κόβουν τη διάθεση για γλυκό [μελέτη]

Παιδικός πνιγμός στη θάλασσα: Τα 10 θανάσιμα λάθη που κάνουν οι γονείς