Επιστήμονες εντόπισαν σε γουνοφόρα ζώα πάνω από 100 είδη ιών που θα μπορούσαν να προκαλέσουν επιδημίες

  • Iatropedia newsroom
βιζόν (μινκ) σε κλουβί
Σε σκύλους ρακούν, βιζόν και άλλα ζώα που εκτρέφονται για τη γούνα τους στην Κίνα, στην πρώτη σε βάθος έρευνα που πραγματοποιείται στα ζώα αυτά

Νέους και δυνητικά επικίνδυνος ιούς, συμπεριλαμβανομένων κορονοϊών και στελεχών της γρίπης, εντόπισαν επιστήμονες σε σκύλους ρακούν, βιζόν (μινκ) και άλλα ζώα που εκτρέφονται για τη γούνα τους στην Κίνα, στην πρώτη σε βάθος έρευνα που πραγματοποιείται στα συγκεκριμένα είδη που σπάνια μελετώνται.

Οι ερευνητές έψαξαν για ιούς στους πνεύμονες, τα έντερα και άλλους ιστούς 461 μεμονωμένων γουνοφόρων ζώων που βρέθηκαν νεκρά λόγω ασθένειας στην κινεζική επικράτεια.

Εντόπισαν 125 είδη ιών, από τους οποίους 36 ήταν νέοι και 39 με δυνητικά υψηλό κίνδυνο να περάσουν σε άλλα είδη, απειλώντας δυνητικά και τον άνθρωπο.

Τον μεγαλύτερο αριθμό δυνητικά επικίνδυνων ιών έφεραν οι σκύλοι ρακούν και τα βιζόν, δύο είδη που εκτιμώνται ιδιαίτερα για το μαλακό τους τρίχωμα.

Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature.

«Η Ασία είναι μία από τις πιο ενεργές περιοχές για την εκτροφή και το εμπόριο γουνοφόρων ζώων», έγραψαν οι συγγραφείς, με επικεφαλής τον Shuo Su από το Πανεπιστήμιο Fudan της Σαγκάης. «Παρά το γεγονός αυτό, λίγα είναι γνωστά για τους ιούς που κυκλοφορούν στα γουνοφόρα ζώα στην περιοχή αυτή», πρόσθεσε.

Γουνοφόρα ζώα εκτρέφονται σε πολλές χώρες για να τροφοδοτήσουν μια αγορά αξίας άνω των 15 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Η Κίνα κυριαρχεί στο εμπόριο, αντιπροσωπεύοντας πάνω από το 80% της παγκόσμιας παραγωγής γούνας. Είναι ενδεικτικό ότι το 2021, σύμφωνα με στοιχεία, χρησιμοποιήθηκε για πολυτελή ρούχα η γούνα από περίπου 27 εκατομμύρια ζώα.

Τα ευρήματα αποκάλυψαν πόσο μεγάλος είναι ο κίνδυνος πιθανής μετάδοσης ιών μεταξύ εκτρεφόμενων και άγριων ζώων, καθώς και από τον άνθρωπο στα εκτρεφόμενα ζώα, υποδεικνύοντας ότι η εκτροφή γουνοφόρων ζώων αποτελεί σημαντικό κόμβο μετάδοσης ιών που κινδυνεύουν να προκαλέσουν ασθένειες στον άνθρωπο.

Οι ερευνητές εντόπισαν επτά είδη κορονοϊών, διευρύνοντας το γνωστό εύρος των ειδών-ξενιστών που ευθύνονται για την πανδημία Covid-19. Επίσης, τεκμηρίωσε τη μετάδοση ενός νέου κορονοϊού του αναπνευστικού από σκύλους σε σκύλους ρακούν και κορονοϊών της νυχτερίδας σε βιζόν (μινκ).

Γουνοφόρα ζώα, όπως οι αλεπούδες, η μοσχογαλή και τα βιζόν, έχουν ενοχοποιηθεί ως πιθανοί ξενιστές για μια ποικιλία ανθρώπινων ιών, συμπεριλαμβανομένης της γρίπης, του αρχικού κορονοϊού SARS και του SARS-CoV-2, του ιού που πυροδότησε την πανδημία στα τέλη του 2019. Αν και οι επιστήμονες δεν έχουν ακόμη κατανοήσει από πού προήλθε η Covid, στην Ουχάν, σε μία από τις περιοχές από τις οποίες πιστεύεται ότι μπορεί να ξεκίνησε ο κορονοϊός, πωλούνταν ζωντανοί σκύλοι ρακούν.

Ανιχνεύτηκαν επίσης τρία στελέχη του ιού της γρίπης -H1N2, H5N6 και H6N2- στους πνεύμονες ινδικών χοιριδίων, βιζόν και μοσχοπόντικων.

Φωτογραφία: iStock

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Αλτσχάιμερ: Η έκθεση στα νυχτερινά φώτα αυξάνει τον κίνδυνο για τα άτομα κάτω των 65 ετών

Φάρμακο για το άσθμα μπορεί να αντιμετωπίζει και την πνευμονοπάθεια των καπνιστών

Άνδρας υπέστη ακρωτηριασμό πέους μετά από ακραία κατανάλωση αλκοόλ