Iatropedia

Επιστήμονες της Οξφόρδης ετοιμάζουν εμβόλιο για γενετική διαταραχή που αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου

Scientists, lab and test with microscope for biotechnology, analysis and collaboration in research. Futuristic, laboratory and women working on science innovation for vaccine cure to virus or cancer

Το σύνδρομο Lynch προκαλείται από μεταλλάξεις σε γονίδια που διορθώνουν τα λάθη στο DNA κατά την αντιγραφή του, οι οποίες μπορεί να οδηγήσον σε ανεξέλεγκτη κυτταρική ανάπτυξη

Επιστήμονες της Οξφόρδης στοχεύουν στην ανάπτυξη εμβολίου για τα άτομα που έχουν μία γενετική πάθηση που αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης διαφόρων μορφών καρκίνου.

Το σύνδρομο Lynch, γνωστό και ως κληρονομικός μη-πολυποδικός ορθοκολικός καρκίνος (HNPCC), είναι ένα κληρονομικό σύνδρομο που προκαλείται από μεταλλάξεις σε γονίδια που διορθώνουν τα λάθη στο DNA κατά την αντιγραφή του, οι οποίες μπορεί να οδηγήσουν σε ανεξέλεγκτη κυτταρική ανάπτυξη.

Τα άτομα με την πάθηση έχουν αυξημένο κίνδυνο να αναπτύξουν καρκίνο του εντέρου, της μήτρας και των ωοθηκών.

Ενδεικτικά, περίπου 1.100 περιπτώσεις καρκίνου του εντέρου στην Αγγλία κάθε χρόνο οφείλονται στο σύνδρομο Lynch και η πάθηση θεωρείται ότι αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου κατά 80% σε όλη τη διάρκεια της ζωής.

Οι ερευνητές της Οξφόρδης θα μπορούσαν ενδεχομένως να σχεδιάσουν ένα εμβόλιο που θα διδάσκει το ανοσοποιητικό σύστημα των ατόμων που έχουν τη γενετική αυτή διαταραχή να αναγνωρίζει και να καταστρέφει τα κύτταρα πριν αυτά γίνουν καρκίνος.

Στο πλαίσιο του έργου -γνωστού ως LynchVax- οι επιστήμονες θα αναλύσουν κύτταρα από ασθενείς με σύνδρομο Lynch που παρουσιάζουν σημάδια καρκινικής ανάπτυξης.

Θα χρησιμοποιήσουν τα ευρήματά τους για να προσδιορίσουν ποια μέρη ενός προκαρκινικού κυττάρου μπορούν να προσβληθούν από το ανοσοποιητικό σύστημα και το κατά πόσον είναι πιθανό να λειτουργήσει ένα εμβόλιο.

Σύμφωνα με τον Simon Leedham, καθηγητή μοριακής γενετικής και επίτιμο σύμβουλο γαστρεντερολόγο, τα άτομα με σύνδρομο Lynch πρέπει να παρακολουθούν την υγεία του εντέρου τους από μικρότερη ηλικία λόγω του υψηλού κινδύνου.

«Το LynchVax έχει τη δυνατότητα να μειώσει αυτόν τον κίνδυνο», εξήγησε.

«Αν και η εργασία μας βρίσκεται στα σπάργανα, είμαστε ενθουσιασμένοι με την προοπτική ενός εμβολίου που θα μπορούσε δυνητικά να χρησιμοποιηθεί για την πρόληψη των πολλαπλών τύπων καρκίνου που εμφανίζονται συνήθως σε άτομα με σύνδρομο Lynch και να προσφέρει απτές βελτιώσεις στην επιβίωσή τους», συμπλήρωσε.

Φωτογραφία: iStock

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Ο ΕΦΕΤ ανακαλεί σουτζουκάκι από την αγορά – Βρέθηκε σαλμονέλα

Καρκίνος: Αυξάνονται ανησυχητικά τα κρούσματα σε νεαρές γυναίκες

Καρκίνος του δέρματος: Η Σουηδία γίνεται η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που αναφέρει μείωση