Επιστήμονες βρήκαν φάρμακο που μπορεί να κάνει το ανθρώπινο αίμα τοξικό για τα κουνούπια

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι ένα φάρμακο που συνήθως συνταγογραφείται για σπάνιες ασθένειες θα μπορούσε να κάνει το ανθρώπινο αίμα θανατηφόρο για τα κουνούπια, προσφέροντας ένα πιθανό στοιχείο για τον περιορισμό ασθενειών όπως η ελονοσία.
Πειραματίστηκαν με ένα φάρμακο που ονομάζεται νιτισινόνη, το οποίο συνήθως συνταγογραφείται σε άτομα με σπάνιες κληρονομικές ασθένειες που συνήθως τους εμποδίζουν να διασπάσουν πλήρως ορισμένα αμινοξέα.
Το φάρμακο λειτουργεί μπλοκάροντας ένα ένζυμο για να αποτρέψει τη συσσώρευση βλαβερών υποπροϊόντων της νόσου στο ανθρώπινο σώμα.
Όταν τα κουνούπια πίνουν αίμα που περιέχει νιτισινόνη, το φάρμακο μπλοκάρει επίσης το ένζυμο στο σώμα τους, εμποδίζοντάς τα να χωνέψουν σωστά το αίμα, με αποτέλεσμα να πεθαίνουν γρήγορα, σύμφωνα με τα ευρήματά τους που δημοσιεύονται στο Science Translational Medicine.
«Ένας τρόπος για να σταματήσει η εξάπλωση των ασθενειών που μεταδίδονται από τα έντομα είναι να γίνει το αίμα των ζώων και των ανθρώπων τοξικό για αυτά τα έντομα που τρέφονται με αίμα», ανέφερε ο Lee R Haines, αναπληρωτής καθηγητής έρευνας στο Πανεπιστήμιο Notre Dame των ΗΠΑ και συν-επικεφαλής της μελέτης.
«Τα ευρήματά μας υποδηλώνουν ότι η χρήση της νιτισινόνης θα μπορούσε να αποτελέσει ένα πολλά υποσχόμενο νέο συμπληρωματικό εργαλείο για τον έλεγχο ασθενειών που μεταδίδονται από έντομα, όπως η ελονοσία».
Τα μέτρα ατομικής προστασίας περιλαμβάνουν τη χρήση ρούχων που καλύπτουν το σώμα, αντικουνουπικών, κουνουπιέρας ή σίτας σε πόρτες και παράθυρα.
Μια άλλη μέθοδος είναι η χρήση ιβερμεκτίνης, που χρησιμοποιείται για την εξόντωση των παρασίτων. Ωστόσο, η επανειλημμένη χρήση της μπορεί να οδηγήσει σε ανθεκτικότητα στο φάρμακο. Μπορεί επίσης να είναι τοξική για το περιβάλλον.
«Οι επιδόσεις της νιτισινόνης ήταν φανταστικές», δήλωσε ο Álvaro Acosta Serrano, καθηγητής βιοεπιστημών και από τους συγγραφείς της μελέτης.
«Έχει πολύ μεγαλύτερο χρόνο ημιζωής στο ανθρώπινο αίμα από την ιβερμεκτίνη, πράγμα που σημαίνει ότι η κουνουποκτόνος δράση της παραμένει σε κυκλοφορία στο ανθρώπινο σώμα για πολύ μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Αυτό είναι κρίσιμο όταν εφαρμόζεται στο πεδίο για λόγους ασφάλειας και οικονομίας», πρόσθεσε.
Η νιτισινόνη ήταν σε θέση να σκοτώσει κουνούπια σε όλες τις ηλικιακές ομάδες, συμπεριλαμβανομένων των ηλικιωμένων κουνουπιών που είναι πιο πιθανό να μεταδώσουν την ελονοσία. Ήταν επίσης ικανή να εξαλείψει τα ανθεκτικά στα εντομοκτόνα κουνούπια.
«Στο μέλλον, θα μπορούσε να είναι χρήσιμο να εναλλάσσονται νιτισινόνη και ιβερμεκτίνη για τον έλεγχο των κουνουπιών», ανέφερε ο Haines.
«Για παράδειγμα, η νιτισινόνη θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί σε περιοχές όπου επιμένει η ανθεκτικότητα στην ιβερμεκτίνη ή όπου η ιβερμεκτίνη χρησιμοποιείται ήδη σε μεγάλο βαθμό για τα ζώα και τους ανθρώπους».
Φωτογραφία: iStock
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Το γλυκαντικό σουκραλόζη αυξάνει την όρεξη και την πείνα, σύμφωνα με νέα μελέτη
Ειρήνη Αγαπηδάκη: Δρομολογούνται 24 Μητρώα για σπάνια νοσήματα στη χώρα μας
Ένας στους 4 εφήβους στην Ελλάδα ζει με κάποια ψυχική διαταραχή