Επιστημονική εκδήλωση για τις πρωτοπαθείς ανοσοανεπάρκειες

  • Ρούλα Τσουλέα
επιστημονική εκδήλωση πρωτοπαθείς ανοσοανεπάρκειες
Επιστημονική εκδήλωση για τις πρωτοπαθείς ανοσοανεπάρκειες διοργανώνει το Τμήμα Ανοσολογίας-Ιστοσυμβατότητας του Νοσοκομείου Παίδων «Η Αγία Σοφία».

Επιστημονική εκδήλωση για τις πρωτοπαθείς ανοσοανεπάρκειες διοργανώνει το Τμήμα Ανοσολογίας-Ιστοσυμβατότητας του Νοσοκομείου Παίδων «Η Αγία Σοφία».

Οι πρωτοπαθείς ανοσοανεπάρκειες (ΠΑΑ) είναι ενδογενή/έμφυτα λάθη της ανοσίας. Ανήκουν στα σπάνια νοσήματα και σήμερα αναγνωρίζονται περισσότερες από 500 διακριτές διαταραχές.

Οι πρωτοπαθείς ανοσοανεπάρκειες είναι μια πολύπλοκη ομάδα παθήσεων με μεγάλο εύρος κλινικών εκδηλώσεων (συμπτωμάτων). Η σύμπλοκη φύση τους δημιουργεί σοβαρές δυσκολίες στην έγκαιρη διάγνωση, φροντίδα και θεραπεία.

Η επιστημονική εκδήλωση «Πρωτοπαθείς Ανοσοανεπάρκειες-Παιδιατρική Ανοσολογία» θα πραγματοποιηθεί στις 20 Απριλίου 2019. Χώρος διεξαγωγής είναι το Κτήριο Κωστής Παλαμάς του Πανεπιστημίου Αθηνών (Ακαδημίας 48, Αθήνα).

Η επιστημονική εκδήλωση πραγματοποιείται στο πλαίσιο της Διεθνούς Ημέρας Ανοσολογίας (29 Απριλίου) και της Παγκόσμιας Εβδομάδας για τις Πρωτοπαθείς Ανοσοανεπάρκειες. Η εβδομάδα αυτή (World PI Week) εορτάζεται παγκοσμίως 22-29 Απριλίου 2019.

«Τα επιτεύγματα της Επιστήμης, της Ιατρικής και τα ίδια τα παιδιά μας τροφοδοτούν διάθεση, ενέργεια και αισιοδοξία για το μέλλον», αναφέρει η κυρία Μαρία Κανάριου, παιδίατρος-ανοσολόγος, συντονίστρια διευθύντρια ΕΣΥ του Τμήματος Ανοσολογίας-Ιστοσυμβατότητας του Παίδων. «Η Ανοσολογία, βασικός Τομέας της Ιατρικής, μελετά το ανοσιακό μας σύστημα και τις λειτουργίες του. Εξελισσόμενη, δε, ταχέως, κατανοεί ανοσοπαθογενετικούς μηχανισμούς, αξιοποιεί νέες διαγνωστικές μεθόδους, αναγνωρίζει νοσήματα και αναπτύσσει νέες, σύγχρονες, αποτελεσματικές θεραπείες ακρίβειας».

Οι ανάγκες των ασθενών

Η διαγνωστική προσπέλαση για τις πρωτοπαθείς ανοσοανεπάρκειες είναι πολύπλευρη. Ωστόσο η έγκαιρη διάγνωση και καταγραφή των περιστατικών είναι απαραίτητη για να αποκομίσουν οι ειδικοί γνώση της κατάστασης και των αναγκών και να εξασφαλιστεί:

  • Κατάλληλη πρόσβαση στα αντίστοιχα Κέντρα με τις απαιτούμενες συνθήκες νοσηλείας
  • Σωστή, σταδιακή μετάβαση των εφήβων στα νοσοκομεία ενηλίκων
  • Σταθερή συνεργασία ανάμεσα σε ασθενείς, ιατρούς, εργαζομένους στον χώρο των Υπηρεσιών Υγείας.

«Σκοπός μας είναι η καλή ποιότητα ζωής των ασθενών και των οικογενειών τους, τόσο ώστε να διάγουν φυσιολογική ζωή», τονίζει η κυρία Κανάριου.

Στην επιστημονική εκδήλωση διακεκριμένοι ομιλητές θα ενημερώσουν τους συμμετέχοντες για τις σύγχρονες εξελίξεις και την ανάγκη φροντίδας των ασθενών.

Για περισσότερες πληροφορίες καθώς και το πρόγραμμα του Συμποσίου επισκεφτείτε την ιστοσελίδα www.paed-anosia.gr.