Τυπικά, τα εμβόλια χρησιμοποιούν μια νεκρή ή ανενεργό εκδοχή του ιού για να προκαλέσουν την παραγωγή αντισωμάτων εναντίον του. Το πρόβλημα με τον ιό HIV είναι ότι έχει ένα… εξαιρετικό ταλέντο να διαφεύγει από τον εντοπισμό του ανοσοποιητικού συστήματος και επειδή τα μικρόβιά του διαθέτουν την ικανότητα να μεταλλάσσονται σε νέα στελέχη, αυτό τα καθιστά ακατάλληλα για χρήση σε ένα εμβόλιο.
Έτσι, οι προσπάθειες των επιστημόνων στράφηκαν προς την δυνατότητα χρησιμοποίησης σχετικών πρωτεϊνών που ονομάζονται ανοσογόνα, με σκοπό να «εκπαιδεύσουν» τον οργανισμό για την παραγωγή αντισωμάτων που δύνανται να αδρανοποιήσουν τον ιό. Ερευνητές του Scripps Research Institute με συναδέλφους τους από το IAVI (Ιnternational AIDS Vaccine Initiative) σχεδίασαν το eOD-GT8 60mer, ένα ανοσογόνο το οποίο δοκιμαζόμενο σε ποντίκια, κουνέλια και πιθηκοειδή προκάλεσε την αντίδραση αντισωμάτων που απαιτείτο για το μπλοκάρισμα του HIV.
Το ανοσογόνο αυτό παράγει «πρόδρομα» αντισώματα τα οποία όπως εξηγούν οι ειδικοί διαθέτουν την ικανότητα να αναγνωρίζουν και να μπλοκάρουν τον HIV. Η συγκεκριμένη προσέγγιση, επισημαίνουν, αποτελεί παραλλαγή της κλασσικής ενισχυτικής δόσης εμβολίου κατά την οποία ο ασθενής εκτίθεται επανειλημμένως στο ίδιο ανοσογόνο. Οι επιστήμονες χαρακτηρίζουν τα αποτελέσματα του eOD-GT8 60mer «θεαματικά» και ετοιμάζονται τώρα να διερευνήσουν κι άλλα ανοσογόνα τα οποία θα μπορούσαν να λειτουργήσουν παράλληλα με το eOD-GT8 60mer για μια πρώτη σειρά βιώσιμων εμβολίων κατά του φονικού ιού.