Επιστολή ΙΣΑ προς υπ. Υγείας: Είναι αναγκαία η λειτουργία του Παθολογοανατομικού Εργαστηρίου του «ΑΓΙΟΥ ΣΑΒΒΑ»
Στην επιστολή του ο ΙΣΑ αναφέρει ότι:
'' Μέχρι σήμερα η στελέχωση αυτού του τμήματος παραμένει ελλιπής, με αποτέλεσμα να μην είναι δυνατή η ανταπόκριση των ιατρών που υπηρετούν σε αυτό στο επείγουσας φύσης διαγνωστικό τους έργο, καθώς υπηρετούν πλέον μόνο τρεις μόνιμοι Ιατροί και τρεις Επικουρικοί για την διεκπεραίωση δεκαοκτώ χιλιάδων (18.000) παρασκευασμάτων''.
Σύμφωνα με τις κατευθυντήριες οδηγίες της Παθολογοανατομικής Εταιρείας για την ασφάλεια της διάγνωσης ο αριθμός των ιστολογικών εκθέσεων ανά ιατρό ορίζεται περίπου στα 1.500 παρασκευάσματα ετησίως (125 παρασκευάσματα ανά ιατρό μηνιαίως).
Έκαστος εκ των έξι ιατρών που παραμένουν την δεδομένη στιγμή στο τμήμα (εκ των οποίων μόνο ένας υπηρετεί σε οργανική θέση επί συνόλου έξι θέσεων, ένας σε μόνιμη μετά από μετακίνηση, ένας σε μόνιμη θέση από το ΙΚΑ και τρεις Επικουρικοί), καλείται να διεκπεραιώσει τον διπλάσιο αριθμό (250) χειρουργικών παρασκευασμάτων από εκείνον που θεωρείται ως όριο ασφαλείας. Όπως αποδεικνύεται από το αρχείο του Εργαστηρίου, παραλαμβάνουν οι συγκεκριμένοι ιατροί κατά μέσον όρο 1.500 χειρουργικά παρασκευάσματα μηνιαίως και δεν δύνανται πλέον να διαχειρίζονται άνω των 900 παρασκευασμάτων.
Στην ίδια επιστολή αναφέρει ότι'' επιπροσθέτως πέραν της μακροσκοπικής επεξεργασίας (δειγματοληψία), της μικροσκόπησης/διάγνωσης, διατύπωσης της ιστολογικής έκθεσης, της διόρθωσης και υπογραφής αυτής ως και τις λοιπές υποχρεώσεις που προκύπτουν οι συγκεκριμένοι ιατροί πρέπει να φέρουν εις πέρας και την γραμματειακή υποστήριξη του τμήματος τους (παραλαβή και πρωτοκόλληση) ελλείψει ειδικευομένων Ιατρών''.
Καταλήγοντας το προεδρείο του ΙΣΑ αναφέρει ότι:
Επίσης, είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι επεξεργάζονται ποικίλο υλικό που καλύπτει όλα ανεξαιρέτως τα Συστήματα του ανθρώπινου οργανισμού, γεγονός που απαιτεί ευρύ πεδίο γνώσεων με συνεχή βιβλιογραφική ενημέρωση προκειμένου να τεθεί η ορθή διάγνωση που θα καθορίσει την μετέπειτα, συνήθως πολυδάπανη, κατάλληλη θεραπευτική αγωγή. Το ιστικό παρασκεύασμα χρήζει μακροσκοπικής επεξεργασίας σε σύντομο χρονικό διάστημα, διότι η επί μακρόν παραμονή του στην φορμόλη (μονιμοποιητικό διάλυμα) επηρεάζει την αντιγονικότητα του ιστού δυσχεραίνοντας την περαιτέρω μελέτη αυτού. Επειδή η πλειονότητα των υλικών αφορά κακοήθεις όγκους, επιβάλλεται η έγκαιρη ολοκλήρωση της ιστολογικής διαγνώσεως.
Τέλος πρέπει να επισημάνουμε ότι η έλλειψη ουσιώδους κτιριακής υποδομής στο συγκεκριμένο Νοσοκομείο είναι πρωτοφανής, γεγονός που διαπιστώθηκε και επισημάνθηκε και από τους ελεγκτές του Σ.Ε.Υ.Υ.Π. κατά την επίσκεψή τους στις 22/12/2013.
Γίνεται λοιπόν σαφές ότι για ένα τόσο νευραλγικό τμήμα του Νοσοκομείου «Ο ΑΓΙΟΣ ΣΑΒΒΑΣ» είναι αναγκαία η ΑΜΕΣΗ στελέχωση του με ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, αλλά και η χορήγηση μεγαλύτερων κονδυλίων για τη κτιριακή υποστήριξη του συγκεκριμένου ιδιαιτέρως σημαντικού Νοσοκομείου της χώρας μας.
Αναμένουμε τις άμεσες και αποτελεσματικές ενέργειες σας με γνώμονα το συμφέρον των ασθενών για την προάσπιση της υγείας τους.