Iatropedia

Επιτέλους! Ανταπόκριση που αποτυπώνει την αλήθεια στην Ελλάδα από γερμανικό ΜΜΕ

Η Deutsche Welle αποτυπώνει την εικόνα που επικρατεί στις δημόσιες δομές υγείας στην Ελλάδα της ανθρωπιστικής κρίσης την οποία εικόνα δημιούργησαν επισκεπτόμενοι επί 3 ημέρς την χώρα μας, Γερμανοί βουλευτές.

της Μαρίας Τσιλιμιγκάκη

Η εικόνα που αποκόμισαν μιλώντας με παράγοντες του συστήματος, από την ηγεσία του ΥΥΚΑ μέχρι τους γιατρούς και τις διοικήσεις νοσοκομείων, επιβεβαιώνει τα όσα είχαν πληροφορηθεί οι Γερμανοί από τα ΜΜΕ…

Τα μνημόνια και η λιτότητα που επέβαλαν στην χώρα σε συνδυασμό με τα υψηλά ποσοστά ανεργίας έχουν οδηγήσει σε υποβάθμιση το σύστημα ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης.

Η Μαρία Μίχαλκ, βουλευτή του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος και επικεφαλής της αντιπροσωπείας, δηλώνει ότι σοκαρίστηκε με τον τεράστιο αριθμό ανασφάλιστων που αγγίζει τα 2,5 εκατ…

«Στις συζητήσεις προσπαθήσαμε να βρούμε λύσεις και καταγράψαμε πως υπάρχει πρόσφατη απόφαση ότι όλοι οι ανασφάλιστοι, ακόμη και πάνω από ένα χρόνο, θα μπορούν να έχουν δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη», δήλωσε η Γερμανίδα βουλευτής στη Deutsche Welle και πρόσθεσε: «Αλλά στην ερώτησή μας πώς αυτό θα εξασφαλιστεί οικονομικά, πρέπει να σας πω ότι δεν πήραμε ικανοποιητική απάντηση από τον ΕΟΠΥΥ. Ο επικεφαλής του μας είπε απλά ότι υπάρχει τρόπος. Από την άλλη πλευρά στα νοσοκομεία μάθαμε ότι το κράτος δεν είναι σε θέση να καλύψει τη δαπάνη, με αποτέλεσμα να αυξάνονται οι ασφαλιστικές εισφορές των εργαζομένων. Μάθαμε επίσης ότι πολλοί γιατροί φεύγουν για να έρθουν και σε μας στη Γερμανία αφήνοντας μεγάλο κενό πίσω τους. Είναι απαράδεκτο!».

Ο υπουργό Υγείας, Παναγιώτης Κουρουμπλής από την πλευρά του εξηγεί στη Deutsche Welleότι «οι ανασφάλιστοι και η υποστελέχωση των νοσοκομείων είναι από τις πιο βαθιές «πληγές» που έφερε η κρίση» συμληρώνονατς: «Ετοιμάζω ένα πρόγραμμα που θα στείλω στον αρμόδιο Επίτροπο για τα επόμενα έξι χρόνια -κι ας μου δώσει τα τρία- ύψους 85 εκ. ευρώ το χρόνο για να μπορώ να προσλάβω επαγγελματίες υγείας, όχι μόνο γιατρούς, αλλά και νοσηλευτικό προσωπικό, ακτινολόγους κι άλλες ειδικότητες. Αν πάρουμε το πρόγραμμα, θα πάρει τα πάνω του το σύστημα και θα το στήσουμε σωστά».

Ο Χάραλντ Βάινμπεργκ, από το κόμμα Η Αριστερά, διατύπωσε στη Deutsche Welle το δικό του συμπέρασμα: «Το δικό μου συμπέρασμα είναι ότι πρέπει όσο γίνεται πιο γρήγορα να εξαιρεθεί ο τομέας της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και γενικότερα το σύστημα υγείας από τον έλεγχο της τρόικας και να δοθεί χρηματοδότηση για το καλό των ασθενών που υποφέρουν. Ένα ακόμη συμπέρασμα ίσως αυτής της επίσκεψης της αντιπροσωπείας, στην οποία συμμετείχαν τρεις χριστιανοδημοκράτες βουλευτές, δύο σοσιαλδημοκράτες, ένας από το κόμμα των Πρασίνων και εγώ από την Αριστερά, είναι ότι ένοιωσα ότι όλοι συμμερίστηκαν τους πάσχοντες. Και διαπίστωσα ρωγμές στην σταθερή θέση των συναδέλφων μου ότι για όλα φταίνε οι Έλληνες».

Και η Μαρία Μίχαλκ κλείνει λέγοντας… «Γύρισα στην πατρίδα μου χωρίς να ξέρω ακριβώς τα επόμενα βήματα. Χρειάζονται περισσότερα χρήματα για την κάλυψη της ιατροφαρμακευτικής ασφάλειας, από την άλλη χρήματα δεν διαθέτει το κράτος και εγώ προσωπικά δεν άκουσα πολλά για δομικές μεταρρυθμίσεις. Το γεγονός ότι μια εγχείριση σε ένα νοσοκομείο κοστίζει, ας πούμε, 500 ευρώ και στο άλλο 2000 ευρώ, δεν μπορώ να το αντιληφθώ. Στη Γερμανία οι τιμές για ανάλογες υπηρεσίες είναι οι ίδιες. Πρόκειται για μια μεταρρύθμιση που επείγει».