Η έγκυρη επιστημονική επιθεώρηση Technology Review του αμερικανικού πανεπιστημίου ΜΙΤ έκανε προ ημερών τον δικό της απολογισμό επιτευγμάτων για το 2016.
Οι βασικότερες από αυτές είναι:
– Υγρή βιοψία: Βοηθά πολύ στη διάγνωση του καρκίνου μέσω ανίχνευσης μικροσκοπικών τμημάτων DNA από όγκους, τα οποία κυκλοφορούν στο αίμα του ασθενούς. Η ίδια μέθοδος μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την προγενετική ανάλυση του εμβρύου μέσω του αίματος της μητέρας.
– Εγκέφαλοι εργαστηρίου: Η καλλιέργεια εγκεφαλικού ιστού παρόμοιου με αυτόν ενός ανθρώπινου εμβρύου ανοίγει το δρόμο για την καλύτερη μελέτη διαφόρων παθήσεων (Αλτσχάιμερ, σχιζοφρένεια, επιληψία, αυτισμός κ.α.).
– Το διαδίκτυο των «τραπεζών» DNA: Η «ανάγνωση» του γονιδιώματος γίνεται όλο και πιο εύκολη και με τον τρόπο αυτό αυξάνονται οι «τράπεζες» γενετικών δεδομένων. Προέκυψε λοιπόν η ανάγκη να διασυνδεθούν ηλεκτρονικά μεταξύ τους δημιουργώντας ένα διαδίκτυο γενετικών δεδομένων στο οποίο θα μπορούν εύκολα να έχουν πρόσβαση οι επιστήμονες του τομέα.
– Θαυματουργά νανο-υλικά: Μια νέα γενιά υλικών από μέταλλα, κεραμικά κ.α., που -χάρη στην επεξεργασία της δομής τους σε νανοκλίμακα- έχουν μοναδικές ιδιότητες, καθώς μπορούν να είναι ταυτόχρονα απίστευτα εύπλαστα, ελαφριά και ανθεκτικά. Όμως παραμένει η βασική πρόκληση πώς θα καταστεί εφικτό να παραχθούν σε μεγάλες ποσότητες.
– Φωτοσύνθεση εξπρές: Η δημιουργία ενός νέου τροποποιημένου φυτού ρυζιού με ενισχυμένες δυνατότητες φωτοσύνθεσης, ανοίγει το δρόμο για πολύ πιο αποδοτικές καλλιέργειες όχι μόνο ρυζιού, αλλά δημητριακών και άλλων φυτών, βοηθώντας έτσι στην αντιμετώπιση του προβλήματος του υποσιτισμού.
Εκτός του απολογισμού αυτού, γνωρίζουμε ότι φέτος θα προχωρήσουν ακόμα περισσότερο οι διαδικασίες για την μεταμόσχευση κεφαλιού, την δημιουργία στο εργαστήριο οργάνων για μεταμόσχευση, διαδερμικές επεμβάσεις σε διάφορα όργανα και οι τοποθετήσεις βηματοδοτών χωρίς καλώδια.