Iatropedia

Επιτροπή Εμβολιασμών: Οι Όμικρον 4 και 5 φέρνουν εμβολιασμούς μέσα στο καλοκαίρι – Σήμερα η απόφαση για 4η δόση

Την ακόμη μεγαλύτερη θωράκιση του πληθυσμού επιθυμούν να διασφαλίσουν οι υγειονομικές αρχές και οι επιστήμονες που γνωμοδοτούν για τα θέματα της πανδημίας στη χώρα μας. Ενόψει του νέου καλοκαιρινού -κι όπως όλα δείχνουν- μεγάλου κύματος που απειλεί την Ελλάδα, αλλά και την υπόλοιπη Ευρώπη, οι ειδικοί αναμένεται σήμερα να αποφασίσουν να “ξεκλειδώσουν” την πλατφόρμα για την ελεύθερη χορήγηση της 4η (δεύτερης αναμνηστικής) δόσης.

Την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών θα απασχολήσει σε συνεδρίασή της το πρωί της Πέμπτης (23/6), το ενδεχόμενο να ανοίξει η πλατφόρμα ώστε να δοθεί στους πολίτες το “πράσινο φως” για την ελεύθερη επιλογή της δεύτερης αναμνηστικής δόσης (4ης δόσης), σε όποιον επιθυμεί.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του iatropedia.gr, μάλιστα, οι επιστήμονες της Επιτροπής δεν πρόκειται να αποφασίσουν την υποχρεωτική χορήγηση μίας ακόμη δόσης εμβολίου, και μάλιστα, ούτε καν με τη μορφή απλής σύστασης.

Η απόφαση θα επιτρέπει απλώς τον εμβολιασμό, ενδεχομένως σε όλους τους πολίτες άνω των 50 ή 55 ετών.

Κάτι που ισχύει ήδη σήμερα και δεν το γνωρίζουν πολλοί είναι, πως ακόμη και οι πολίτες κάτω των 60 ετών μπορούν εάν το επιθυμούν να κάνουν την τέταρτη δόση, μετά από συνεννόηση με τον γιατρό τους. Και συγκεκριμένα, μετά από ειδικό αίτημα που πρέπει να υποβάλλει ο γιατρός στην ηλεκτρονική πλατφόρμα emvolio.gov.gr.

Αξίζει να σημειωθεί πως δικαιούχοι της τέταρτης δόσης στην Ελλάδα, ήταν μέχρι σήμερα 1,3 εκατομμύρια πολίτες άνω των 60 ετών και άτομα με υποκείμενα νοσήματα.

Όμικρον 4 και 5: Τα υπάρχοντα εμβόλια δεν προστατεύουν απέναντι στις δύο υποπαραλλαγές

Τα υπάρχοντα εμβόλια κατά της Covid-19 που έχουν λάβει έγκριση από τις ρυθμιστικές αρχές Ευρώπης και ΗΠΑ, δεν προστατεύουν πλέον τους πολίτες από το ενδεχόμενο μόλυνσης, καθώς ο κορονοϊός κατάφερε με τις μεταλλάξεις που δημιούργησε, να ξεφύγει από την ανοσία, όχι μόνο των εμβολίων αλλά ακόμα και της φυσικής νόσησης.

Οι δύο νέες υποπαραλλαγές του κορονοϊού Όμικρον 4 (ΒΑ.4) και Όμικρον 5 (ΒΑ.5), μάλιστα εμφανίζουν εκπληκτική ταχύτητα διασποράς, μεγαλύτερη από οποιαδήποτε άλλο είδος κορονοϊού μέχρι σήμερα.

Ωστόσο, οι Επιστήμονες και το Υπουργείο Υγείας επιθυμούν να θωρακίσουν τους πολίτες ενόψει του νέου κύματος, από τη σοβαρή νόσηση, τη διασωλήνωση και τον θάνατο.

Τα εμβόλια φαίνεται να εξακολουθούν να παραμένουν αποτελεσματικά απέναντι στο ενδεχόμενο σοβαρής Covid-19.

Δείτε επίσης – Κορονοϊός: “Τα mRNA εμβόλια απέτυχαν να εξασφαλίσουν μακροχρόνια ανοσία – Χρειαζόμαστε εμβόλια νέας γενιάς»

Γκάγκα: «Τον Σεπτέμβριο έρχονται τα νέα εμβόλια»

Ο κορονοϊός κατάφερε να ακυρώσει την προστατευτική δράση των εμβολίων απέναντι στην στο ενδεχόμενο νόσησης.

Είναι και ο λόγος που τους τελευταίους μήνες οι παρασκευάστριες εταιρείες των mRNA εμβολίων επιδίδονται σε έναν αγώνα δρόμου να προλάβουν παρασκευάσουν και να λάβουν έγκριση μέχρι το φθινόπωρο για τα νέα επικαιροποιημένα εμβόλια, τα οποία θα περιλαμβάνουν προστασία και από τις νέες μεταλλάξεις Όμικρον.

Η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα ανέφερε στο Πρώτο Πρόγραμμα την Τετάρτη (22/6) πως «Αυτό που συζητάμε είναι ένα εμβόλιο για προφύλαξη το φθινόπωρο και πιστεύουμε ότι θα έχουμε καινούρια επικαιροποιημένα εμβόλια. Γι’ αυτό και τις παραγγελίες που είχαμε να παραλάβουμε το καλοκαίρι με βάση την πανευρωπαϊκή συμφωνία και τα νούμερα των εμβολίων που αντιστοιχούν στην χώρα μας, τις πάμε πιο πίσω και θα παραλάβουμε τα καινούρια επικαιροποιημένα το φθινόπωρο».

Ήδη η εταιρεία Moderna έχει καταθέσει ολοκληρωμένο φάκελο στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ) για να λάβει έγκριση για το νέο επικαιροποιημένο mRNA εμβόλιό της.

Στις ΗΠΑ, σύμφωνα με το CNN, οι ερευνητές προσπαθούν να βρουν τρόπους να διατηρήσουν την ανοσία στην κοινότητα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Αξιωματούχοι του Αμερικανικού Οργανισμού Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) τονίζουν πως μπορεί να χρειαστεί στο μέλλον να γίνονται ετήσιες αναμνηστικές δόσεις του εμβολίου κατά της Covid-19.

Στόχος είναι, ο πληθυσμός να προχωρά στη λήψη μιας αναμνηστικής δόσης σε πιο αραιά χρονικά διαστήματα, κάτι που πιθανότατα δεν αναμένεται να συμβεί με τα επικαιροποιημένα εμβόλια του φθινοπώρου.