Έρχεται σκόνη από την Αφρική: Ποιοι πρέπει να προσέχουν
Η σκόνη στην ατμόσφαιρα δεν είναι φυσικά κάτι που συμβαίνει πρώτη φορά.
Πιο αναλυτικά προβλέπονται, τοπικές βροχές στη νότια Πελοπόννησο, τις Κυκλάδες, την Κρήτη και πιθανόν και στα Δωδεκάνησα. Πιθανότητα μεμονωμένων καταιγίδων κυρίως στην Κρήτη. Βαθμιαία βελτίωση. Τοπικά περιορισμένη ορατότητα τις πρωινές ώρες κυρίως στα δυτικά και βόρεια. Ευνοείται η μεταφορά σκόνης από την έρημο Σαχάρα στην Αφρική.
Σκόνη στην ατμόσφαιρα: Βασικά μέτρα πρόληψης
Η πείρα από πολλές προηγούμενες αντίστοιχες καταστάσεις μας διδάσκει ορισμένους απλούς κανόνες πρόληψης για το καλό της υγείας σας:
-Σε κάθε άτομο συνιστάται να αποφύγει κάθε σωματική άσκηση σε εξωτερικούς χώρους. Αυτό ισχύει πιο αυστηρά για τα άτομα άνω των 65 ετών.
-Άτομα με αναπνευστικές και καρδιαγγειακές παθήσεις και γενικότερα άτομα ευαίσθητα στην ατμοσφαιρική ρύπανση συνιστάται να αποφεύγουν τις μετακινήσεις έξω από το σπίτι και να παραμένουν σε εσωτερικούς χώρους ελεύθερους από πηγές σωματιδίων. Το ίδιο ισχύει και για τα παιδιά.
-Επίσης, συνιστάται η αποφυγή παραµονής σε εξωτερικούς χώρους, ιδιαίτερα σε περιοχές µε αυξηµένη κυκλοφορία οχημάτων. Η αυξημένη συγκέντρωση σωματιδίων σκόνης στον αέρα επιδεινώνει σε μεγάλο βαθμό τις επιπτώσεις της ήδη βεβαρημένης ατμόσφαιρας των μεγάλων πόλεων, όπως το νέφος στην Αθήνα.
-Περιορισμό στην άσκοπη χρήση των ΙΧ, επειδή το φαινόμενο επιτείνεται και λειτουργεί αθροιστικά με την ύπαρξη καυσαερίων.
-Επιπλέον, άτοµα µε άσθµα µπορεί να χρειαστούν πιο συχνά εισπνοές ανακουφιστικού φαρµάκου, ενώ επί επιµονής συµπτωµάτων συνιστάται επικοινωνία µε τον θεράποντα ιατρό.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Τι κινδύνους υγείας κρύβει η σκόνη μέσα στο σπίτι
Ποια φυτά φιλτράρουν τον αέρα μέσα στο σπίτι
Ατμοσφαιρική ρύπανση: Ποια βιταμίνη μειώνει τις επιπτώσεις στην υγεία
Ατμοσφαιρική ρύπανση: Ο διαδραστικός χάρτης του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας – Δείτε την Ελλάδα
Ατμοσφαιρική ρύπανση: Πώς τοξικά σωματίδια εισέρχονται στον εγκέφαλο – Τι λένε οι επιστήμονες