Iatropedia

Έρχεται η τρόϊκα για την Υγεία μετά τις εκλογές! Τι θα κάνει η νέα κυβέρνηση

Όπως φαίνεται για τους δανειστές μας δεν έχει και πολύ μεγάλη σημασία αν η χώρα βρίσκεται σε γενική αναστάτωση και σύγχυση εξαιτίας των εκλογών. Εκείνοι το πρόγραμμά τους δεν το χαλούν γι αυτό και αναμένεται να έρθουν για άλλη μια φορά στις 20 Μαΐου για έλεγχο στα οικονομικά της Υγείας. Τι περιμένει το νέο υπουργό Υγείας και τι ζητήματα διακυβεύονται;

Βρέξει χιονίσει οι τροϊκανοί δηλώνουν ότι θα βρίσκονται στη χώρα μας στις 20 Μαΐου για να ελέγξουν και πάλι το θέμα της φαρμακευτικής δαπάνης και αν έχουν μειωθεί τα μηνιαία κονδύλια που διατίθενται ώστε το ποσό να μην ξεπεράσει τα 2,88 δις ευρώ στο τέλος του έτους.

Ήδη στο επιτελείο του υπουργείου Υγείας επικρατεί πανικός δεδομένου ότι τίποτε δεν είναι στην εντέλεια. Αιτία τόσο οι εκλογές όσο και επειδή όλοι οι τρόποι μείωσης της φαρμακευτικής δαπάνης δεν έχουν αποδώσει όπως είχε υπολογισθεί.

Έγκυρες πληροφορίες αναφέρουν ότι η νυν ηγεσία του υπουργείου Υγείας θα ζητήσει παράταση για την επίσκεψη των δανειστών μας αλλά και επαναδιαπραγμάτευση για το θέμα των φαρμάκων.

Τι σημαίνει επαναδιαπραγμάτευση και ποιος τελικά θα την υλοποιήσει; Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι θα υπάρξει εισήγηση από τον Ανδρέα Λοβέρδο και στον νέο υπουργό Υγείας- όποιος και να είναι- για νέα διαπραγμάτευση με την τρόικα ώστε να αλλάξει ο τρόπος που μειώνονται τόσο οι τιμές στα φάρμακα όσο και γενικότερα οι παροχές.

Οι έντονες διαμαρτυρίες το τελευταίο διάστημα από φαρμακευτικές εταιρείες ότι πλέον βρίσκονται σε τραγικό οικονομικό σημείο εξαιτίας των μειώσεων των τιμών αλλά και του κουρέματος των ομολόγων, φαίνεται ότι έπεισαν την ηγεσία του υπουργείου Υγείας ότι η κατάσταση έχει ξεφύγει.

Άλλωστε πολλές φαρμακοβιομηχανίες εξαιτίας των συνεχών μειώσεων των τιμών και της μείωσης των εσόδων τους που προήλθαν από τα ομόλογα αλλά και τα νέα χρέη των νοσοκομείων, προειδοποιούν ότι θα προχωρήσουν άμεσα σε απολύσεις ή και σε απόσυρση κάποιων φαρμάκων τους από την ελληνική αγορά.

Ήδη με επιστολή που θα σταλεί στην τρόικα από τη νυν ηγεσία του υπουργείου Υγείας θα τεθεί το θέμα της διακοπής των σκληρών μέτρων στον τομέα των φαρμάκων, που πλήττουν εταιρείες και φυσικά τους ασθενείς που καλούνται να πληρώσουν περισσότερα από την τσέπη τους.

Αν οι εκκλήσεις της ελληνικής πλευράς για …επιείκεια, εισακουστούν από τους δανειστές μας, σε λίγες μέρες θα φανεί.