Iatropedia

Έρχεται νέα θεραπεία για τη ΧΑΠ! Παγκόσμια Ημέρα

Χαράς ευαγγέλια για τους πάσχοντες από άσθμα και ΧΑΠ. Αναμένεται η κυκλοφορία στην Ελλάδα της πρώτης θεραπείας που προσφέρει 24ωρη αποτελεσματικότητα στον ασθενή με μία ημερήσια δόση. Ήδη ο ΕΟΦ άναψε το πράσινο φως για την κυκλοφορία του και αναμένεται να διατεθεί στα ράφια των φαρμακείων μετά την ολοκλήρωση των διαδικασιών τιμολόγησης και αποζημίωσης.

Μπορεί για την εκδήλωση της Χρόνιας Αποφρακτικής Πνευμονοπάθειας ή αλλιώς ΧΑΠ να έχει ενοχοποιηθεί το κάπνισμα αλλά ευθύνεται η ατμοσφαιρική ρύπανση, το ιστορικό λοιμώξεων στην παιδική ηλικία, η έκθεση σε χημικές ουσίες στον επαγγελματικό χώρο, η χρήση ξυλόσομπας κ.ά.

Υπολογίζεται ότι το 10% των ενηλίκων άνω των 40 ετών, δηλαδή περίπου 500.000 συμπολίτες μας πάσχουν από Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια. (ΧΑΠ).

Τα αίτια εκδήλωσης της ΧΑΠ είναι μεταξύ άλλων η μακροχρόνια έκθεση σε ερεθιστικές για τους πνεύμονες ουσίες, που προκαλεί βλάβες στους αεραγωγούς, και το ίδιο το πνευμονικό παρέγχυμα, αποτελεί συνήθως την αιτία της ΧΑΠ.

Ο καπνός του τσιγάρου, η παθητική εισπνοή καπνού, ο μολυσμένος αέρας, οι χημικές αναθυμιάσεις και η σκόνη του περιβάλλοντος ή του χώρου εργασίας μπορούν να συμβάλλουν στην ανάπτυξη της ΧΑΠ. Οι περισσότεροι άνθρωποι που πάσχουν από ΧΑΠ είναι τουλάχιστον 40 ετών κατά την έναρξη των συμπτωμάτων.

Οι παροξύνσεις που σχετίζονται με τη ΧΑΠ ορίζονται συνήθως ως επιδείνωση των συμπτωμάτων τα οποία απαιτούν ιατρική παρέμβαση.

Η ΧΑΠ είναι μια νόσος που επιδεινώνεται προοδευτικά στην πορεία του χρόνου και μπορεί να αποβεί απειλητική για τη ζωή. Στις ΗΠΑ περισσότερα από 12 εκατομμύρια άτομα , δηλαδή το 7% του ενήλικα πληθυσμού, έχουν διαγνωστεί με ΧΑΠ ενώ άλλα 12 εκατομμύρια πάσχουν χωρίς να έχει διαγνωστεί η νόσος.

Στην Ευρώπη υπολογίζεται ότι το 4-10% του ενήλικα πληθυσμού θα επηρεαστεί από ΧΑΠ. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας μέσα στην επόμενη δεκαετία, αν δεν ληφθούν μέτρα για την μείωση των παραγόντων κινδύνου (κάπνισμα, ατμοσφαιρική ρύπανση και επαγγελματική έκθεση) οι θάνατοι από ΧΑΠ θα αυξηθούν κατά 30%.

Η ΧΑΠ δυσχεραίνει την αναπνοή και τα συμπτώματά της έχουν καταστροφικό αντίκτυπο στη λειτουργικότητα του ανθρώπου (περιορισμός των δραστηριοτήτων, μειωμένη κινητικότητα) και στην ποιότητα ζωής των ασθενών. Συχνά θεωρείται νόσος των όψιμων ετών, αλλά οι εκτιμήσεις υποδηλώνουν ότι το 50% των ατόμων με ΧΑΠ σήμερα είναι νεότεροι από 65 ετών με συνέπεια την αύξηση των απουσιών από την εργασία και την πρόωρη συνταξιοδότηση.

Νέα θεραπεία

Η νέα θεραπεία αποτελεί συνδυασμό του εισπνεόμενου κορτικοστεροειδούς (ICS), φουροϊκής φλουτικαζόνης (εν συντομία “FF”), και του β2-αγωνιστή μακράς δράσης (εν συντομία “LABA”), βιλαντερόλη “VI” (εφεξής “FF/VI”). Δύο από τις δοσολογίες του FF/VI έχουν λάβει άδεια για την αντιμετώπιση του άσθματος (92/22 mcg και 184/22 mcg) και μία δοσολογία έχει λάβει άδεια για την αντιμετώπιση της ΧΑΠ (92/22 mcg). Και οι δύο δοσολογίες θα χορηγούνται άπαξ ημερησίως χρησιμοποιώντας μια νέα εισπνευστική συσκευή ξηράς κόνεως (DPI).

O κ. Roberto Greco, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της GSK Eλλάδας & Χωρών Αδριατικής, δήλωσε: «Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι που οι Έλληνες ασθενείς με Άσθμα ή ΧΑΠ θα έχουν πρόσβαση σε ένα νέο φάρμακο που θα βελτιώσει σημαντικά την καθημερινή τους ζωή. Στόχος μας στην GSK είναι η ανάπτυξη καινοτόμων φαρμάκων για την αντιμετώπιση παθήσεων του αναπνευστικού που ανταποκρίνονται στις πραγματικές ανάγκες των ασθενών.»

Παίρνοντας το λόγο ο κ. Γρηγόρης Δάσκος, Πνευμονολόγος, Ιατρικός Διευθυντής της GSK Ελλάδας, ανέφερε σχετικά: «Η κυκλοφορία της νέας θεραπείας στην Ελλάδα εγκαινιάζει μια νέα εποχή για τον Έλληνα ασθενή που πάσχει από Άσθμα ή Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια.

Από την πλευρά του κ. Νικόλαος Σιαφάκας, Καθηγητής Πνευμονολογίας της Πανεπιστημιακής Πνευμονολογικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Κρήτης ανέφερε σχετικά: «Γνωρίζουμε ότι οι ασθενείς με Άσθμα και ΧΑΠ έχουν συχνά διαφορετικές ανάγκες θεραπείας και έτσι είναι σημαντικό εμείς ως γιατροί να έχουμε μια σειρά από διαθέσιμες επιλογές για να καλύψουν τις ανάγκες του κάθε ασθενούς. Το FF/VI θα αποτελέσει σημαντική επιλογή για τους κατάλληλους ασθενείς ως άπαξ ημερησίως εισπνεόμενος συνδυασμός ICS/LABA με 24ωρη αποτελεσματικότητα.»