Έρχεται νέο κύμα κινητικότητας σε ΕΟΠΥΥ-Κέντρα Υγείας! Πόσοι θα μπούνε στον «πάγο»

  • Iatropedia
Μετά τα νοσοκομεία σειρά έχουν τώρα για κινητικότητα όσοι εργάζονται στα πολυϊατρεία του ΕΟΠΥΥ (περίπου 10.000) αλλά και στα Κέντρα Υγείας του ΕΣΥ. Ο Άδωνις Γεωργιάδης προκειμένου να δημιουργήσει ένα ενιαίο σύστημα πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, ανακατανέμει το προσωπικό όλης της χώρας.

Της Δήμητρας Ευθυμιάδου

Αλλάζουν θέση εργασίας περίπου 10.000 εργαζόμενοι του ΕΟΠΥΥ αλλά και ένα μεγάλο μέρος των εργαζομένων στα Κέντρα Υγείας τους επόμενους τρεις μήνες, καθώς το επόμενο κύμα κινητικότητας θα αφορά στην Πρωτοβάθμιας Φροντίδα Υγείας.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της «Ελευθεροτυπίας» σε καθεστώς κινητικότητας μπαίνουν έως το τέλος του χρόνου γιατροί, διοικητικοί υπάλληλοι αλλά και παραϊατρικό προσωπικό των μονάδων υγείας του ΕΟΠΥΥ καθώς και εργαζόμενοι στα Κέντρα Υγείας του ΕΣΥ. Το υπουργείο Υγείας και η διοίκηση ΕΟΠΥΥ έχουν αποφασίσει να προχωρήσουν στην ενοποίηση των μονάδων υγείας του φορέα με τα Κέντρα υγείας και τα περιφερειακά ιατρεία του ΕΣΥ ώστε να δημιουργηθεί ένα ενιαίο δίκτυο. Στο πλαίσιο αυτό θα αλλάξουν θέση εργασίας οι 10.000 εργαζόμενοι του ΕΟΠΥΥ αλλά και εκείνοι των δομών του ΕΣΥ.

Η κινητικότητα τους θεωρείται δεδομένη ανεξάρτητα από το πιο σενάριο θα ακολουθηθεί για τη δημιουργία του νέου ενιαίου συστήματος πρωτοβάθμιας φροντίδας Υγείας.

Οι εργαζόμενοι αναμένεται να μείνουν εκτός για μικρό χρονικό διάστημα με το 75% του μισθού τους, ώστε η μετάβαση να μην επηρεάσει την παροχή υπηρεσιών υγείας στους ασθενείς και ειδικά των περιφερειακών μονάδων όπου οι κάτοικοι δεν έχουν πρόσβαση σε νοσοκομεία.

Βέβαια ο κίνδυνος κατά τη διάρκεια της κινητικότητας είναι να μείνουν κάποιες μονάδες για ένα διάστημα χωρίς προσωπικό κάτι που φαίνεται να αποτελεί πονοκέφαλο και για την ηγεσία του υπουργείου Υγείας. “Στόχος είναι να μη υπάρξει κενό στην παροχή πρωτοβάθμιας φροντίδας στους ασφαλισμένους” διαβεβαίωσε ο Άδωνις Γεωργιάδης ο οποίος επεσήμανε ότι οι οδηγίες του είναι να υπάρξει σχέδιο ώστε να αποφευχθεί ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Σήμερα τα πολυϊατρεία του ΕΟΠΥΥ μαζί με τις λιγοστές μονάδες υγείας του ΟΠΑΔ και του ΟΑΕΕ που συγχωνεύτηκαν, διαθέτουν συνολικά 10.000 εργαζόμενους. Οι γιατροί είναι περίπου 5.500, εκ των οποίων οι 500 είναι πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης. Οι υπόλοιποι έχουν μια πιο ελαστική σχέση εργασίας που τους επιτρέπει να διατηρούν και ιδιωτικά ιατρεία ενώ ορισμένοι έχουν και 4ωρη σχέση εργασίας. Γεγονός βέβαια που προβληματίζει δεόντως την ηγεσία του υπουργείου Υγείας.

Έτσι στο πλαίσιο αυτό αναζητείται φόρμουλα ώστε να δημιουργηθεί ένα ενιαίο καθεστώς εργασίας για όλους.

Πάντως σύμφωνα με την Ελευθεροτυπία, από τους περίπου 10.000 εργαζόμενους 600 διοικητικοί υπάλληλοι που ασχολούνται με διαδικασίες όπως παροχές, συντηρήσεις, ιατρικά μηχανήματα αναμένεται να διατηρήσουν τις θέσεις τους ώστε να συνεχίζουν να διεκπεραιώνουν τις υπάρχουσες υποθέσεις.

Ενίσχυση θα υπάρξει όμως και στην κεντρική υπηρεσία του ΕΟΠΥΥ καθώς η κυβέρνηση αποφάσισε να μετακινήσει

1500 διοικητικούς υπαλλήλους των πανεπιστημίων, θέμα για το οποίο έχει προκληθεί θύελλα αντιδράσεων στους εκπαιδευτικούς κύκλους. Οι υπάλληλοι αυτοί είτε θα μεταφερθούν άμεσα στον ΕΟΠΥΥ είτε θα ενταχθούν στο νέο φορέα της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας που θα δημιουργηθεί. Με τον τρόπο αυτό η κυβέρνηση επιχειρεί να καλύψει την τρύπα στους 12.500 δημοσίους υπαλλήλους που έχει δεσμευτεί στην τρόικα ότι θα θέσει σε διαθεσιμότητα έως το τέλος του χρόνου.

Η κινητικότητα πάντως των εργαζομένων στα πολυιατρεία του ΕΟΠΥΥ και στα Κέντρα Υγείας δε θα αποφευχθεί όποια λύση και αν επιλεγεί για την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας. Πιο πιθανό θεωρείται πάντως σύμφωνα και με τις δηλώσεις του Άδωνι Γεωργιάδη, να δημιουργηθεί ένας νέος φορέας όπου θα ενταχθούν όλες οι μικρές δομές από όπου θα παίρνουν την πρώτη ιατρική βοήθεια οι ασφαλισμένοι.

Στο μεταξύ ασκούνται πιέσεις από πολλές πλευρές για το σύστημα που θα ακολουθηθεί.

Από τη μία οι εργαζόμενοι στις δομές υγείας του ΕΟΠΥΥ επιδιώκουν αλλαγές αλλά προς μία συγκεκριμένη κατεύθυνση που δε θα αλλάζει τις εργασιακές τους σχέσεις εκ βάθρων. Από την άλλη τα όργανα των γενικών γιατρών επιθυμούν να δημιουργηθεί ένα σύστημα όπου όλοι οι ασθενείς θα επισκέπτονται πρώτα έναν γενικό γιατρό πριν πάνε σε ειδικό παίρνοντας το απαραίτητο παραπεμπτικό.

Πρόταση που βρίσκει αντίθετο μεγάλο τμήμα του ιατρικού προσωπικού αλλά και όπως αναφέρουν πληροφορίες και την ειδική επιστημονική ομάδα που θα προτείνει στον Άδωνι Γεωργιάδη το τελικό σχέδιο.

Πάντως με το νέο κύμα κινητικότητας δε θα αποφευχθούν και πάλι οι αντιδράσεις καθώς πολλοί είναι εκείνοι που φοβούνται ότι θα χαθούν θέσεις εργασίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Έρχεται κόφτης στη συνταγογράφηση των γιατρών! Τι συμφωνήθηκε μεταξύ τρόικας -Άδωνι

Ένωση Ιατρών ΕΟΠΥΥ: «Αλλάξτε το σύστημα αλλά χωρίς απολύσεις»!

Οι ασθενείς θα πληρώνουν για τους ανασφάλιστους! Τι δήλωσε ο Άδωνις για το εισιτήριο των 25 ευρώ

Έλληνες ασθενείς: με τα λιγότερα χρήματα της Ευρώπης! Πόσο κόπηκαν τα κονδύλια