«Έχει δρομολογηθεί η διαδικασία και σύντομα θα είναι έτοιμο», διαβεβαίωσε ο κ. Ξανθός, προσθέτοντας ότι θα υπάρξει πρόβλεψη συντονιστικού μηχανισμού για την καταπολέμηση της λαθρεμπορίας (καπνού και πετρελαιοδειδών), την ευθύνη του οποίου θα έχει η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών, ενώ θα επικαιροποιηθούν οι ποινές και οι διασυνδέσεις των ελεγκτικών μηχανισμών.
Από την πλευρά του, ο κ. Καμμένος σημείωσε ότι 170 χώρες έχουν ήδη υπογράψει εδώ και τρία χρόνια το πρωτόκολλο, ενώ στην Ελλάδα ακόμα δεν έχει επικυρωθεί.
Ο κ. Ξανθός, χαρακτήρισε την ενσωμάτωση του πρωτοκόλλου στο ελληνικό δίκαιο ως κρίσιμο θέμα, σημείωσε ότι έγινε διαβούλευση με το υπουργείο Οικονομικών, το οποίο έχει προχωρήσει στην επικαιροποίηση του, και σύντομα θα πάρει τη μορφή νόμου ώστε να αντιμετωπιστεί αυτή η θεσμική εκκρεμότητα.
«Η αντιμετώπιση του παράνομου εμπορίου καπνικών προϊόντων δεν έχει μόνο οικονομική διάσταση, καθώς υπολογίζεται ότι αφορά το 25% του λαθρεμπορίου και η απώλεια δημοσίων εσόδων υπερβαίνει τα 700 εκατ. ετησίως, αλλά αφορά και τις επιπτώσεις στην υγεία γιατί είναι μη ελεγχόμενα», επισήμανε ο υπουργός Υγείας και τόνισε: «Το κάπνισμα είναι σημαντική απειλή για την Ευρώπη. Μόνο κάθε χρόνο μισό εκατομμύριο άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους από πληθώρα νοσημάτων που σχετίζονται με το κάπνισμα».
Μήπως λοιπόν να κάνουμε κάτι για την εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου μέσα στην Βουλή, μέσα στους ιδιωτικούς χώρους εργασίας, μέσα στα γραφεία των γιατρών στα νοσοκομεία, μέσα στα δημόσια κτήρια γενικά, γενικώς …μέσα; Η Τουρκία το έκανε εδώ και χρόνια… Μπορούμε ίσως και εμείς!