Iatropedia

Έρχονται μεγάλες κινητοποιήσεις στην Υγεία αμέσως μετά τις εκλογές

"Τα μεγάλα προβλήματα στην Υγεία, δεν μπορούν να περιμένουν", είναι το σύνθημα που χρησιμοποιούν οι εργαζόμενοι στο ΕΣΥ για να προαναγγέλλουν μεγάλες κινητοποιήσεις αμέσως μετά τις εκλογές.

Πανελλαδική Απεργιακή Κινητοποίηση την πρώτη Τετάρτη μετά τις προγραμματικές δηλώσεις και την ψήφο εμπιστοσύνης που αναμένεται να λάβει η νέα Κυβέρνηση, προαναγγέλλει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ).

Όπως λένε οι εργαζόμενοι, όλοι παραδέχονται ότι το Δημόσιο Σύστημα Υγείας έχει προβλήματα και χρειάζεται άμεσες παρεμβάσεις για την αναγέννηση του, ωστόσο, στα τρία χρόνια της πανδημίας δεν αντιμετωπίστηκαν οι χρόνιες παθογένειες της υποχρηματοδότησης και υποστελέχωσης.

«Σε πολλές περιπτώσεις δεν είμαστε σε θέση να αξιοποιήσουμε τον υπερσύγχρονο εξοπλισμό που προσφέρθηκε στο ΕΣΥ με δωρεές στη διάρκεια της πανδημίας λόγω σοβαρών ελλείψεων προσωπικού.Γενεσιουργός αιτία των ανυπέρβλητων προβλημάτων είναι το χαμηλότατο ύψος των Δημόσιων Δαπανών Υγείας που είναι 5% του ΑΕΠ. Ο μέσος όρος των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Δημόσιες Δαπάνες Υγείας είναι 7,5% του ΑΕΠ. Με τέτοιο ύψος δαπανών υποβαθμίζεται συνεχώς η ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών, η πρόσβαση καθίσταται δύσκολη και άνιση και εκτινάσσονται οι ιδιωτικές δαπάνες υγείας», σημειώνουν οι υγειονομικοί και προσθέτουν πως στην Ελλάδα οι ιδιωτικές δαπάνες υγείας βρίσκονται στο 40% των συνολικών δαπανών για την υγεία, ποσοστό που είναι ένα από τα τρία  μεγαλύτερα της Ευρώπης.

Χρόνια «πληγή» στο ΕΣΥ, η έλλειψη μόνιμου προσωπικού

Στα Νοσοκομεία αυτή τη στιγμή, υπάρχουν ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις. Οι κενές οργανικές θέσεις είναι χιλιάδες με αποτέλεσμα να ταλαιπωρούνται οι ασθενείς και το προσωπικό να βρίσκεται στα όρια της εργασιακής εξάντλησης.

20.000 συμβασιούχοι (επικουρικοί, ΟΑΕΔ, ΣΟΧ κα) εργάζονται στα Νοσοκομεία διαφόρων ειδικοτήτων επί πολλά έτη (πολλοί πάνω της πενταετίας).

Παρότι υπήρχε δέσμευση για την μονιμοποίησή τους παραμένουν σε διαρκή ομηρία με συνεχείς ανανεώσεις των συμβάσεων.

«Οι εργολάβοι βρίσκονται προ των πυλών. Η μοναδική προκήρυξη της τελευταίας τετραετίας, μόνιμου προσωπικού 4.000 θέσεων καθυστερεί ευρισκόμενη στο στάδιο της επεξεργασίας των αιτήσεων υποψηφίων στο ΑΣΕΠ. Όμως ακόμη και με την ολοκλήρωση της προκήρυξης δεν πρόκειται να υπάρξει σημαντική ενίσχυση του συστήματος σε προσωπικό αφού θα υπάρξει ανακύκλωση του ήδη υπηρετούντος προσωπικού. Συμβασιούχοι εργαζόμενοι που ήδη εργάζονται στα Νοσοκομεία θα είναι κατά κύριο λόγο επιτυχόντες του διαγωνισμού αφού συμμετέχουν με αυξημένη μοριοδότηση. Το ίδιο θα συμβεί και με επόμενους διαγωνισμούς εάν δεν αναληφθούν σοβαρές πολιτικές πρωτοβουλίες να μετατραπούν οι συμβάσεις των εργαζόμενων σε αορίστου χρόνου».

Όπως επισημαίνουν οι εργαζόμενοι, τα περιφερειακά Νοσοκομεία, της νησιωτικής και ηπειρωτικής χώρας έχουν μετατραπεί εδώ και χρόνια σε κέντρα διακομιδών ασθενών με μεγάλη επικινδυνότητα για τους ασθενείς λόγω καθυστερήσεων και μεγάλη οικονομική επιβάρυνση των συγγενών που πρέπει να ακολουθούν τους ασθενείς στα Νοσοκομεία που διακομίζονται.

ΠΟΕΔΗΝ: Κατά των ιδιωτικοποιήσεων στο ΕΣΥ

Σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, στη χώρα μας λειτουργούν 3,5 νοσοκομειακές κλίνες ανά 100.000 κατοίκους εν αντιθέσει με το μέσο όρο των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που βρίσκεται στο 5,3 νοσοκομειακές κλίνες ανά 100.000 κατοίκους.

«Στα παραπάνω προβλήματα οφείλεται η ανάπτυξη φανερών και κρυφών ράντζων στα Νοσοκομεία», όπως λένε οι εργαζομένοι και προσθέτουν πως το 40% των χειρουργικών αιθουσών είναι κλειστές με αποτέλεσμα να έχουμε αναμονές για τακτικά χειρουργεία και τρία έτη.

«Αντί προσλήψεων, για να λειτουργήσουν όλες οι χειρουργικές αίθουσες, προωθούνται τα απογευματινά χειρουργεία επί πληρωμή», αναφέρουν.

Αιτία πολέμου είναι για την ΠΟΕΔΗΝ τα σχέδια ιδιωτικοποίησης του συστήματος, ενώ οι εργαζόμενοι χαρακτηρίζουν ως «απαράδεκτες και απάνθρωπες δηλώσεις για την διακοπή θεραπείας σε ασθενείς (καρκινοπαθείς) λόγω κόστους όπως και δηλώσεις που γίνονται στα πλαίσια της πολιτικής αντιπαράθεσης απαξίωσης του ΕΣΥ. Το προσωπικό των Νοσοκομείων θα δίνει τη μάχη για τη ζωή των Ασθενών μέχρι την τελευταία πνοή τους«.

Όπως λένε, δεν είναι λύση η δυνατότητα εργασίας ιδιωτών γιατρών στο ΕΣΥ γιατί απέτυχε για άλλη μια φορά το εγχείρημα της πρωτοβάθμιας περίθαλψης.

«Γιατί ιδιώτες γιατροί που καλούνται από τα Νοσοκομεία με πολύ περισσότερα και αφορολόγητα χρήματα από τους γιατρούς του ΕΣΥ, με δελτίο παροχής υπηρεσιών, δεν εκδηλώνουν ενδιαφέρον; Δεν πρόκειται να προσελκύσει προσωπικό το ΕΣΥ με τέτοιους μισθούς και μάλιστα συμβασιούχους. Ποιος γιατρός θα εκδηλώσει ενδιαφέρον να δουλέψει σε νησί με 1850 ευρώ ή Νοσηλευτής, διασώστης με 800 ευρώ το μήνα; Το κόστος διατροφής και διαβίωσης είναι πολύ υψηλότερο», σχολιάζουν οι εργαζόμενοι στο ΕΣΥ.

Αύξηση μισθών και επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας

Η πολιτεία πρέπει άμεσα να προχωρήσει στην μονιμοποίηση των συμβασιούχων, στην ένταξη στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα και στην αύξηση μισθών, σημειώνουν οι υγειονομικοί και προσθέτουν πως σε πολλές περιπτώσεις ο μισθός των υγειονομικών βρίσκεται στα όρια πάνω – κάτω του κατώτατου μισθού του ανειδίκευτου εργάτη.

Μεγάλες αδικίες, επίσης όπως λένε, δημιούργησε ο νέος καθορισμός του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας, με αδικίες, διαχωρισμούς, αποκλεισμούς χιλιάδων συναδέλφων και πολύ μικρές αυξήσεις (Νοσηλευτές 35 ευρώ το μήνα καθαρά).

«Με τέτοια αντιμετώπιση το υγειονομικό προσωπικό προτιμάει να πάει να δουλέψει στο εξωτερικό με περισσότερα χρήματα και πολλές άλλες διευκολύνσεις», σχολιάζουν οι ίδιοι.

Ενίσχυση του ΕΚΑΒ

Τρεις τραγικοί θάνατοι τις τελευταίες ημέρες λόγω των διαχειριστικών προβλημάτων του ΕΚΑΒ ανέδειξαν για άλλη μια φορά τα διαχρονικά προβλήματα, που αντιμετωπίζει το Κέντρο στη στελέχωσή του.

Στην Αττική λειτουργούν τα μισά ασθενοφόρα ημέρα (45) και νύχτα (25) από όσα χρειάζονται για να παρέχουν ασφαλή προνοσοκομιακή φροντίδα. Στα περισσότερα νησιά του Αιγαίου επιχειρεί ένα ασθενοφόρο την βάρδια.

«Χάνουν τη ζωή τους πολλοί ασθενείς έκτακτα περιστατικά λόγω καθυστέρησης στην ανταπόκριση του ΕΚΑΒ για την παροχή πρώτων βοηθειών και έγκαιρης διακομιδής στην πλησιέστερη υγειονομική μονάδα», λέει η ΠΟΕΔΗΝ, η οποία είχε εκδώσει από το 2016 ανακοίνωση για ασθενείς που χάνουν άδικα τη ζωή τους λόγω έλλειψης ΕΚΑΒ.

Παράλληλα, είχε δώσει και φωτογραφίες στη δημοσιότητα με διακομιδές σε καρότσες φορτηγών ακόμα και σε μπουλντόζες, όπως και σήμερα.

«Για να επιλυθούν τα προβλήματα χρειάζεται πρόσληψη μόνιμων διασωστών, μονιμοποίηση των συμβασιούχων, μισθολογικά και υπηρεσιακά κίνητρα για την προσέλκυση διασωστών και των άλλων επαγγελματιών υγείας, αύξηση μισθών, ειλικρίνεια από την Πολιτεία. Χρειάζεται η άμεση προμήθεια ασθενοφόρων για αντικατάσταση των παλαιών που έχουν ξεπεράσει το 1 εκατομμύριο χιλιόμετρα και βρίσκονται συνεχώς στα συνεργεία», λένε οι εργαζόμενοι στα Νοσοκομεία.

Κινητοποιήσεις στην Υγεία

Η ΠΟΕΔΗΝ σε όλα τα παραπάνω θα απαντήσει αγωνιστικά, όπως λένε οι εργαζόμενοι, αμέσως μετά τις εκλογές, τις προγραμματικές δηλώσεις και την ψήφο εμπιστοσύνης προς την νέα Κυβέρνηση.

Αποφάσισαν συγκεκριμένα στη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής, να γίνει την Τετάρτη 28/06/2023, Πανελλαδική Απεργιακή Κινητοποίηση,  δηλαδή την πρώτη Τετάρτη μετά τις προγραμματικές δηλώσεις και την ψήφο εμπιστοσύνης που θα λάβει η νέα Κυβέρνηση.

Συγκεκριμένα θα πραγματοποιηθούν:

«Θα ζητήσουμε να συναντήσουμε τους νέους Υπουργούς να ξεκαθαρίσουν την πολιτική τους για το ΕΣΥ, τη Δημόσια Υγεία», καταλήγουν οι εργαζόμενοι της ΠΟΕΔΗΝ.