Με βάση τις πληροφορίες που έρχονται και από τα ειδικά επιτελεία της τρόικας που μελετούν καθημερινά τα στοιχεία της φαρμακευτικής δαπάνης στη χώρα μας, τα δεδομένα δεν είναι ιδιαιτέρως ενθαρρυντικά. Και αυτό διότι οι δανειστές μας με το έτσι θέλω αλλά και με περισσή επιμονή, πιέζουν συστηματικά για έλεγχο της δαπάνης στα φάρμακα.
Τώρα αν ο Έλληνας ασφαλισμένος ή ο συνταξιούχος, με τα χρήματα που εισπράττει θα μπορεί να δίνει περισσότερα από την τσέπη του, αυτό δε φαίνεται να απασχολεί κανέναν.
Πάντως πληροφορίες αναφέρουν ότι τα στοιχεία που εξετάσθηκαν το πρώτο τρίμηνο από τις παροχές στα φάρμακα, δεν ικανοποίησαν πλήρως τους δανειστές μας καθώς δείχνουν ότι θα έχουν ανοδική τάση το επόμενο διάστημα. Σημείο κλειδί είναι να μην ξεπερασθεί το ποσό των 2,88 δις ευρώ μέσα στο έτος, όσο είναι δηλαδή και η ανώτατη δαπάνη που έχει καθορισθεί για τα φάρμακα από 4,2 δις που ήταν στο παρελθόν.
Ίσως για αυτό συχνά πυκνά ο Ανδρέας Λοβέρδος προειδοποιεί ότι θα κόψει την ελεύθερη συνταγογράφηση για όλους τους γιατρούς αν ξεφύγει η δαπάνη.
Ίσως για τον ίδιο λόγο δεν κυκλοφορούν νέα φάρμακα στην ελληνική αγορά τον τελευταίο 1,5 χρόνο καθώς το υπουργείο Υγείας δεν καθορίζει τις τιμές τους. Αυτό διότι υπολογίζουν ότι αν κυκλοφορήσουν νέα φάρμακα μέσα στο 2012, θα αυξηθεί η δαπάνη κατά τουλάχιστον 250 εκατ. ευρώ.
Αποτέλεσμα βέβαια είναι οι Έλληνες ασθενείς να στερούνται νέες καινοτόμες θεραπείες στο όνομα της λιτότητας.
Όλα δείχνουν πάντως ότι από τον Ιούνιο και μετά οπότε και θα μας ξαναεπισκεφθεί επίσημα η τρόικα για ελέγχους, θα μπει και άλλο ψαλίδι στις παροχές. Θα κοπούν δηλαδή και άλλα φάρμακα που σήμερα δίνονται δωρεάν στους ασθενείς για να καλυφθούν όχι μόνο οι βασικές ασθένειες αλλά και όσες συνοδεύουν ή προκύπτουν από το βασικό νόσημα.