Τα βραβεία φιλοξενούνται κάθε χρόνο σε διάφορες χώρες ενώ στην Ελλάδα η εκδήλωση για την απονομή των βραβείων θα πραγματοποιηθεί στις 2 Φεβρουαρίου 2013, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών με την αιγίδα του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ) και του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών (ΙΣΑ).
Υποψήφια για βράβευση είναι 12 φαρμακευτικά προϊόντα και 4 διαγνωστικά εργαλεία και μηχανήματα, 12 φαρμακευτικών εταιρειών. Απ’ αυτά, θα επιλεγούν τέσσερα από ισάριθμες κατηγορίες (καλύτερο φαρμακευτικό προϊόν, καλύτερο βιοτεχνολογικό προϊόν, καλύτερο «ορφανό» φάρμακο, καλύτερο διαγνωστικό εργαλείο ή μηχάνημα).
Τα κριτήρια για την υποβολή υποψηφιοτήτων έχουν θεσπιστεί βάσει διεθνών οδηγιών από το Galien Foundation, σε συνεργασία με τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΟΦ).
«Η ευκαιρία που δίδεται στη φαρμακευτική βιομηχανία της χώρας να αναδείξει το καινοτόμο και πολυδιάστατο έργο της, ως κλάδος και ως πυλώνας της εθνικής οικονομίας και ανάπτυξης, μέσα από το θεσμό των Prix Galien, επεσήμανε ο πρόεδρος του ΣΦΕΕ κ. Κωνσταντίνος Φρουζής.
«Η λέξη «καινοτομία» είναι στενά συνυφασμένη με τη φαρμακευτική βιομηχανία. Η έρευνα και η ανάπτυξη καινοτόμων προϊόντων, αποτελεί ζωτικό χαρακτηριστικό για το χώρο μας. Χωρίς έρευνα και νέα προϊόντα, δεν νοείται φαρμακευτική αγορά», τόνισε ο πρόεδρος του ΣΦΕΕ.
Ο ΣΦΕΕ – σημείωσε – αναγνωρίζει τη σημαντικότητα του ρόλου της στήριξης και της επικοινωνίας του έργου της Έρευνας και Ανάπτυξης – πόσο μάλλον σε μία περίοδο όπως αυτή που διανύουμε ως χώρα, όπου η Ανάπτυξη είναι η μοναδική διέξοδος προς την ανάκαμψη.
Ο κ. Φρουζής ανέφερε στοιχεία τα οποία καταδεικνύουν ότι κανένας άλλος κλάδος δεν επενδύει τόσα πολλά στην έρευνα και ανάπτυξη, με μεγάλο ρίσκο να χαθούν τεράστια κεφάλαια. «Για να καταλήξει ένα φάρμακο στην αγορά», είπε, «απαιτούνται 10 έως 15 χρόνια ερευνητικής προσπάθειας. Για κάθε 5.000 έως 10.000 πιθανές δραστικές ουσίες που αξιολογούνται, η μία καταλήγει να γίνει φάρμακο». Πρόσθεσε δε ότι μόνο το 20% των νέων φαρμάκων που είναι σε έρευνα και ανάπτυξη θα καταφέρουν να πάρουν άδεια κυκλοφορίας. Από αυτά που θα πάρουν άδεια κυκλοφορίας, μόνον το ένα στα πέντε θα έχουν εμπορική επιτυχία.
Η φαρμακευτική βιομηχανία δαπανά ετησίως πάνω από 60 δισεκατομμύρια ευρώ για την ανάπτυξη νέων προϊόντων. Για κάθε νέο φάρμακο, αναλογεί κόστος ανάπτυξης πάνω από 1 δισ. ευρώ.
Από την άλλη, το όφελος από την ανάπτυξη νέων σκευασμάτων είναι παραπάνω από εκπληκτικό. Εκτιμάται ότι για κάθε ευρώ μίας συνταγής για φάρμακα, μειώνεται το νοσοκομειακό κόστος κατά 2,06 ευρώ. Το δε όφελος για την ανθρώπινη υγεία είναι ανεκτίμητο. «Χάρη στις καινοτόμες θεραπείες», ανέφερε ο κ. Φρουζής, «μειώθηκε παγκοσμίως κατά 26,4% η επίπτωση των καρδιαγγειακών νοσημάτων από το 1999 έως το 2005. Έχει, επίσης, αυξηθεί κατά 83% ο δείκτης επιβίωσης ασθενών με καρκίνο και έχουν μειωθεί κατά 70% οι θάνατοι από AIDS».