Με τα πιο μελανά χρώματα περιγράφουν οι Έλληνες τις παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας στη χώρα μας οι οποίες ούτως ή άλλως φθίνουν καθημερινά.
Ειδικότερα σύμφωνα με την έρευνα που πραγματοποίησε η εταιρεία ALCO για λογαριασμό του ΦΣΑ, το 74% των πολιτών δεν είναι ικανοποιημένοι από την ποιότητα των υπηρεσιών υγείας στην Ελλάδα και μόνο το 23% είναι ικανοποιημένοι.
Τη χειρότερη εικόνα την έχουν οι πολίτες για τα ασφαλιστικά Ταμεία που με ποσοστό 77% δηλώνουν μη ικανοποιημένοι.
Το 6% δεν είναι ευχαριστημένο από τα δημόσια νοσοκομεία ενώ στο 16% είναι το ποσοστό δυσαρέσκειας για τους φαρμακοποιούς.
Στο μείον 32% βρίσκονται οι γιατροί οι οποίοι φαίνεται ότι δεν έχουν δημιουργήσει τελικά και την καλύτερη εικόνα.
Οι μισοί πιστεύουν (50%) ότι οι δαπάνες στην Υγεία μειώθηκαν εξαιτίας της μείωσης των υπηρεσιών και όχι επειδή χτυπήθηκε το μαύρο χρήμα ενώ μόνο το 36% εκτιμά ότι μειώθηκαν οι δαπάνες επειδή περιορίσθηκε η σπατάλη.
Ο ΕΟΠΥΥ έκανε τα πράγματα χειρότερα στην υγεία για τους περισσότερους (59%) ενώ μόνο το 11% θεωρεί ότι είναι καλύτερα.
Και αυτό επειδή οι πολίτες θεωρούν σε ποσοστό 68% δεν έχουν επιτευχθεί με το νέο φορέα οι στόχοι δηλαδή καλύτερες υπηρεσίες και καλύτερες τιμές.
Επίσης 7 στους 10 (68%) θεωρούν ότι είναι σωστές οι κινητοποιήσεις των φαρμακοποιών δεδομένου ότι είναι απλήρωτοι για μήνες ενώ 6 στους 10 συμφωνούν να γίνει συμψηφισμός των χρεών ώστε να διευκολυνθεί ο κλάδος.
Η συνταγογράφηση με βάση τη δραστική ουσία είναι για το 37% των ερωτηθέντων αρνητική εξέλιξη για την περίθαλψή τους, το 35% δεν απαντά καθώς δεν γνωρίζει ενώ μόλις το 11% θεωρεί ότι θα είναι θετική εξέλιξη.
Τα ανώνυμα γενόσημα φάρμακα ανησυχούν τους Έλληνες, καθώς οι 6 στους 10 (64%) εκτιμούν ότι εγκυμονούν κινδύνους για την υγεία τους.
Γι αυτό άλλωστε το 56% των ερωτηθέντων εκτιμά ότι πρέπει οι γιατροί να συνταγογραφούν συγκεκριμένα επώνυμα φάρμακα.
Άλλωστε το 81% εμπιστεύεται τα επώνυμα ελληνικά φάρμακα (το 37% πολύ και το 44% αρκετά).
Όσο για την τρόικα, οι περισσότεροι έχουν αρνητική άποψη και δεν πιστεύουν ότι πίσω από την προσπάθειά της να προωθήσει τη δραστική ουσία κρύβονται συμφέροντα (72%).