Iatropedia

Έρευνα για τα τοξικά μέταλλα στα ταμπόν ξεκίνησε ο FDA

Unrecognizable woman is choosing between pad and tampon in the store, selective focus

Ο FDA ανέθεσε σε ανεξάρτητο οργανισμό να αναλάβει την επανεξέταση των ήδη δημοσιευμένων ερευνών

Ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ μελετά τα μέταλλα που βρίσκονται στα ταμπόν, μετά την προτροπή Αμερικανών βουλευτών προς τον Οργανισμό να εξετάσει πιο προσεκτικά την ασφάλεια των προϊόντων.

Σε μελέτη που δημοσιεύθηκε φέτος και πήρε ευρεία δημοσιότητα, οι ερευνητές βρήκαν περισσότερα από δώδεκα μέταλλα, μεταξύ των οποίων μόλυβδο και αρσενικό, σε ευρέως διαθέσιμα ταμπόν στις ΗΠΑ και την Ευρώπη. Η γερουσιαστής Patty Murray, Δημοκρατική από την Ουάσιγκτον, ζήτησε από τον Οργανισμό να επανεξετάσει τα ευρήματα.

«Πρόκειται για προϊόντα που χρησιμοποιούν εκατομμύρια γυναίκες κάθε μέρα, οπότε είναι σημαντικό να καθησυχάσουμε πλήρως κάθε ανησυχία σχετικά με την ασφάλειά τους», ανέφερε η γερουσιαστής σε δήλωσή της την Πέμπτη.

Ο FDA ανέθεσε σε ανεξάρτητο οργανισμό να αναλάβει την επανεξέταση των ήδη δημοσιευμένων ερευνών για την αξιολόγηση τυχόν πιθανών συνδέσεων μεταξύ της χρήσης ταμπόν και δυσμενών επιπτώσεων στην υγεία, ανέφερε η γερουσιαστής.

Μονάδα του Γραφείου Επιστημονικών και Τεχνικών Εργαστηρίων του FDA έχει επίσης ξεκινήσει μελέτη για να διαπιστώσει τι ποσοστό των μετάλλων μπορεί να απελευθερώνονται από τα ταμπόν κατά τη συνήθη χρήση, ανέφερε η ίδια.

Εκπρόσωπος του FDA δήλωσε ότι ο Οργανισμός θα μοιραστεί τα ευρήματα και από τις δύο πρωτοβουλίες όταν τα αποτελέσματα θα έχουν αξιολογηθεί από ομοτίμους, κάτι που θεωρείται το χρυσό πρότυπο στην επιστημονική έρευνα.

«Αυτές οι πρωτοβουλίες θα επιτρέψουν στον FDA να ολοκληρώσει μια αξιολόγηση κινδύνου των μετάλλων που περιέχονται στα ταμπόν, με βάση το χειρότερο σενάριο έκθεσης σε μέταλλα», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Οργανισμού. Στο μεταξύ, οι γυναίκες που ανησυχούν για την ασφάλεια των ταμπόν μπορούν να εξετάσουν τη χρήση μιας διαφορετικής επιλογής, όπως οι σερβιέτες, τα κυπελάκια και οι δίσκοι για την περίοδο, ανέφερε ο FDA.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Ταμπόν στη θάλασσα: Πώς μπορούμε να κολυμπάμε τις ημέρες της περιόδου

Άνδρας υπέστη ακρωτηριασμό πέους μετά από ακραία κατανάλωση αλκοόλ

Νοσηλεύτρια θύμα ενδοοικογενειακής βίας μέσα σε νοσοκομείο από τον νοσηλευτή σύζυγο

Μακροζωία: Ερευνητές ανακάλυψαν γονίδιο που μπορεί να επηρεάζει το πόσο θα ζήσουμε