Έρευνα: Καλύτερη η δίαιτα με χαμηλά λιπαρά από εκείνη με χαμηλούς υδατάναθρακες

  • Iatropedia
Σε μία έρευνα που δημοσιεύθηκε μόλις χτες στο επιστημονικό περιοδικό Cell Metabolism, επιστήμονες διαπίστωσαν ότι -σε αντίθεση με την κοινή πεποίθηση- ο περιορισμός του λίπους στην διατροφή μπορεί να οδηγήσει σε μεγαλύτερη απώλεια σωματικού λίπους σε σύγκριση με μια διατροφή που είναι χαμηλή σε υδατάνθρακες.

Αυτό το συμπέρασμα επιβεβαιώνεται, παρά το γεγονός ότι μια δίαιτα χαμηλή σε υδατάνθρακες μειώνει τα επίπεδα ινσουλίνης και αυξάνει την καύση του λίπους.

Για τις ανάγκες της έρευνας, οι ερευνητές εξέτασαν τις περιπτώσεις 19 παχύσαρκων ενηλίκων, οι οποίοι ακολούθησαν δύο διαφορετικά διατροφικά μοντέλα για διάρκεια δύο εβδομάδων κάθε φορά. Κατά τις δύο αυτές περιόδους, η πρόσληψη τροφής παρακολουθείτο στενά και να ελεγχόταν διαρκώς από τους επιστήμονες.

Στο τέλος των δύο διαφορετικών περιόδων δίαιτας, διαπιστώθηκε ότι η απώλεια σωματικού λίπους ήταν μεγαλύτερη, όταν οι συμμετέχοντες ακολούθησαν την διατροφή με χαμηλά λιπαρά σε σύγκριση με την διατροφή που ήταν χαμηλή σε υδατάνθρακες, έστω και αν με τη δίαιτα χαμηλών υδατανθράκων περισσότερο λίπος καίγεται.

Ο επικεφαλής της έρευνας, δρ Kevin Hall, από το αμερικανικό Institute of Diabetes and Digestive and Kidney Diseases, υποστηρίζει ότι αυτή η μελέτη δείχνει ότι υπάρχουν όντως διαφορές μεταξύ της δίαιτας με μειωμένα λιπαρά και εκείνης με μειωμένους υδατάνθρακες υπό ελεγχόμενες συνθήκες. Αυτό έρχεται σε αντίθεση με την διαδεδομένη πεποίθηση, ότι όλες οι θερμίδες είναι ίσες, όσον αφορά την απώλεια σωματικού λίπους.

Εντούτοις, οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι επειδή η εν λόγω έρευνα ήταν μικρής έκτασης, πρέπει να γίνουν επιπλέον έρευνες για να επαληθευτούν τα αποτελέσματά της.

http://www.healthline.com/

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Δίαιτα «Eco-Atkins: Όλα όσα θέλετε να μάθετε

Τι είναι η δίαιτα DNA και τι πρέπει να προσέχετε

Δείτε τι κάνετε και εσείς (σίγουρα) λάθος στην δίαιτα…