Ερευνητές με επικεφαλής Έλληνα επιστήμονα δημιούργησαν τα πρώτα τρισδιάστατα εκτυπωμένα τρόφιμα για άτομα με δυσκολία στην κατάποση

Η επιστημονική ομάδα, με επικεφαλής το πανεπιστήμιο UWE Bristol, χρησιμοποίησαν έναν τρισδιάστατο εκτυπωτή τροφίμων για να παράγουν γεύματα που είναι ασφαλή για μάσηση, κατάποση και πέψη.
Τα γεύματα που παρήχθησαν για την έρευνα, με επικεφαλής τον ελληνικής καταγωγής Αλέξανδρο Στρατάκο, αναπτύχθηκαν σε συνεργασία με κλινικούς διατροφολόγους, ώστε να διασφαλιστεί ότι ήταν πλήρη, πλούσια σε θρεπτικά συστατικά και κατάλληλα για άτομα με δυσφαγία.
Παρασκευάστηκαν με πολτοποιημένο αρακά, στραγγιστό γιαούρτι, έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, σκόνη από βιολογικά φύλλα δυόσμου και ζωμό λαχανικών.
Οι ερευνητές πειραματίστηκαν δοκιμάζοντας διάφορους νέους συνδυασμούς πυκνωτικών και πηκτικών ουσιών τροφίμων μέχρι να βρουν τη σύνθεση εκείνη που θα είχε την ιδανική υφή και το κατάλληλο ιξώδες για άτομα με δυσφαγία.
Όπως ανέφερε ο δρ Στρατάκος, αναπληρωτής καθηγητής στη βιώσιμη αγροδιατροφική παραγωγή στο UWE Bristol, με τα τρισδιάστατα εκτυπωμένα τρόφιμα, υπάρχει σημαντικά μικρότερος κίνδυνος να κολλήσουν σωματίδια τροφίμων στον λαιμό ή στον οισοφάγο, κάτι που μπορεί να είναι μεγάλο πρόβλημα για τα άτομα με δυσφαγία. Απαιτούν επίσης λιγότερο μάσημα και η δομή τους είναι τέτοια ώστε το άτομο με δυσφαγία να έχει μεγαλύτερο έλεγχο.
Όπως είπε, οι προηγούμενες έρευνες στον συγκεκριμένο τομέα είχαν επικεντρωθεί σε γεύματα με ένα ή λίγα συστατικά και είχαν δώσει μικρότερη προσοχή στο διατροφικό προφίλ του τροφίμου.
«Το δικό μας προϊόν διατροφής είναι το πρώτο που είναι κατάλληλο για άτομα με δυσφαγία και ταυτόχρονα θρεπτικό, εύγευστο και πλούσιο σε θερμίδες», ανέφερε.
«Ως ερευνητές προσπαθούμε να λύσουμε προβλήματα της πραγματικής ζωής και η δυσφαγία είναι ένα πολύ σημαντικό πρόβλημα. Είναι ένα αυξανόμενο ζήτημα λόγω της γήρανσης του πληθυσμού και θα αποτελέσει μεγαλύτερο βάρος για την υγειονομική περίθαλψη τόσο στο Ηνωμένο Βασίλειο όσο και διεθνώς», τόνισε για τη χρησιμότητα των συγκεκριμένων τροφίμων.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις, έως και το 16% του πληθυσμού του Ηνωμένου Βασιλείου πάσχει από δυσφαγία – με την πάθηση να είναι πιο συχνή μεταξύ των ηλικιωμένων και των ατόμων με ορισμένες παθήσεις υγείας, συμπεριλαμβανομένων των ασθενών με εγκεφαλικό επεισόδιο και των ασθενών με άνοια.
Τα άτομα με την πάθηση συχνά χρειάζεται να τροποποιήσουν τη διατροφή τους ώστε να κάνουν την κατάποση ευκολότερη και ασφαλέστερη, καταναλώνοντας πολτοποιημένα τρόφιμα, παχύρρευστα υγρά ή μαλακά τρόφιμα.
Ωστόσο, τα πολτοποιημένα τρόφιμα μπορεί να είναι άνοστα και μη ελκυστικά στη γεύση και την υφή και να στερούνται ποικιλίας θρεπτικών συστατικών και πυκνότητας.
Πώς εκτυπώνεται φαγητό σε τρισδιάστατο εκτυπωτή
Για να φτιάξουν το φαγητό, οι ερευνητές πρόσθεσαν συστατικά σε φυσίγγια που τοποθετήθηκαν μέσα στον τρισδιάστατο εκτυπωτή.
Όταν το μηχάνημα είναι ενεργοποιημένο, τα συστατικά εξωθούνται σαν να ήταν «μελάνια» μέσω ακροφυσίων πάνω σε μια πλάκα.
Στρώματα «μελανιού» εναποτίθενται στην επιφάνεια της πλάκας σε ένα προκαθορισμένο σχήμα και στη συνέχεια προστίθενται πολλαπλές στρώσεις για την κατασκευή ενός τρισδιάστατου αντικειμένου.
Πηγή φωτογραφίας: UWE Bristol
Τα γεύματα μπορούν να παραχθούν γρήγορα – περίπου 20 λεπτά – και να εκτυπωθούν σε ποικιλία ελκυστικών σχεδίων και σχημάτων.
Έρευνα έδειξε ότι οι ασθενείς με δυσφαγία στο Ηνωμένο Βασίλειο, και οι φροντιστές τους, ήταν εξαιρετικά θετικοί στην ιδέα των τρισδιάστατα εκτυπωμένων γευμάτων, δηλώνοντας ότι θα ήταν πρόθυμοι να αγοράσουν τα γεύματα, τα οποία είναι πλούσια σε φυτικές ίνες και πρωτεΐνες, εάν ήταν διαθέσιμα στο εμπόριο.
Μετά την επιτυχία της εργαστηριακής τους έρευνας, η ακαδημαϊκή ομάδα ελπίζει τώρα να εξασφαλίσει χρηματοδότηση για τη διεξαγωγή κλινικής μελέτης.
Σύμφωνα με τον κ. Στρατάκο, οι τρισδιάστατοι εκτυπωτές τροφίμων θα μπορούσαν να μπουν σε οίκους ευγηρίας και νοσοκομεία, ώστε να μπορούν να παράγονται τρόφιμα επί τόπου και να σερβίρονται στους ασθενείς.
Στην έρευνα συμμετείχαν τέσσερις ερευνητές από το πανεπιστήμιο του Μπρίστολ και ακαδημαϊκοί από το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου και το Πανεπιστήμιο του Novi Sad.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Πόνος στα γόνατα: Ποια άσκηση μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση του χρόνιου πόνου
Η τσίχλα απελευθερώνει χιλιάδες μικροπλαστικά στο σάλιο, διαπιστώνει νέα έρευνα