Ως «πικρή και κακόγουστη καλοκαιρινή φάρσα» χαρακτηρίζει το μηδενικό ποσοστό clawback (μέτρο υποχρεωτικών επιστροφών) του Αυγούστου, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαστηριακών Ιατρών (ΠΟΕΡΓΙ), καθώς από τον Αύγουστο και μετά το ποσοστό έχει πάρει την άγουσα και έχει φτάσει στο «θλιβερό και ολέθριο 50%», επισημαίνουν συγκεκριμένα οι γιατροί.
Παρακολουθούν, επίσης, με αγανάκτηση -όπως λένε- την κατάσταση που διαμορφώνεται με το clawback του Σεπτεμβρίου, το οποίο επιστρέφει σε δυσθεώρητα επίπεδα, διαψεύδοντας κάθε ελπίδα για ουσιαστική αλλαγή. Οι γιατροί ουσιαστικά διαμαρτύρονται για την υπέρβαση της κρατικής δαπάνης για διαγνωστικές εξετάσεις, η οποία εδώ και πάνω από 10 χρόνια μετακυλίεται σε αυτούς και επιβαρύνει τις επιχειρήσεις τους, προκαλώντας οικονομικά προβλήματα και ‘μαρασμό’ στον κλάδο.
«Από τον «μήνα-φάντασμα» του Αυγούστου, που θεωρήθηκε από κάποιους κυβερνητικούς κύκλους επιτυχία, μεταπηδήσαμε στον Σεπτέμβριο, όπου οι εργαστηριακοί γιατροί βρέθηκαν ξανά αντιμέτωποι με ένα τεράστιο clawback, που απειλεί άμεσα τη βιωσιμότητα των μονάδων τους. Φαίνεται πως το «μηδέν clawback» ήταν απλώς μια στατιστική ψευδαίσθηση. Αναρωτιόμαστε: Είναι τόσο δύσκολο για τον ΕΟΠΥΥ και το Υπουργείο Υγείας να κατανοήσουν τη στοιχειώδη αριθμητική; Οι εργαστηριακοί γιατροί δεν μπορούν να συνεχίσουν να παρέχουν ποιοτικές υπηρεσίες όταν καλούνται να λειτουργούν υπό οικονομική ομηρία. Το clawback έχει μετατραπεί σε έναν αυτόματο «φόρο» στις παρεχόμενες υπηρεσίες μας, και η κυβέρνηση συνεχίζει να αγνοεί τις διαμαρτυρίες μας», αναφέρουν.
Τα μέλη της ΠΟΕΡΓΙ μάλιστα προσθέτουν πως οι υποσχέσεις περί «εξορθολογισμού» του clawback μοιάζουν με κενές λέξεις. «Πόσες συναντήσεις με τους αρμόδιους υπουργούς χρειάζονται για να γίνει κατανοητό ότι δεν υπάρχουν περιθώρια για περαιτέρω επιβαρύνσεις; Οι εργαστηριακοί γιατροί δεν είμαστε διατεθειμένοι να αποδεχτούμε άλλο αυτήν την κατάσταση», επισημαίνουν .
Οι εργαστηριακοί γιατροί καλούν το Υπουργείο Υγείας και τον ΕΟΠΥΥ να αναλάβουν την ευθύνη που τους αναλογεί και να δώσουν λύσεις τώρα, όπως λένε.
«Δεν έχουμε την πολυτέλεια να περιμένουμε άλλο, ούτε να αποδεχτούμε το clawback ως «κανονικότητα». Εάν η κατάσταση συνεχιστεί, το μόνο που θα μείνει στον χάρτη της πρωτοβάθμιας υγείας θα είναι οι κενές υποσχέσεις και τα κλειστά εργαστήρια. Η υπομονή μας εξαντλήθηκε. Η αξιοπρέπειά μας όχι», καταλήγουν.