Iatropedia

Εργαζόμενοι στο Δρομοκαΐτειο: ΑΜΚΕ ανέλαβε 5 ασθενείς κι όταν τελείωσαν οι επιχορηγήσεις, τους «επέστρεψε» στο ΕΣΥ

Σε "μπαλάκι" ιδιοτελών συμφερόντων μετατρέπονται ασθενείς με επίκεντρο τις επιχορηγήσεις, καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι στο Δρομοκαΐτειο.

Πέντε χρόνιοι νοσηλευόμενοι ασθενείς που είχαν μεταφερθεί από το ΨΝΑ Δρομοκαΐτειο σε ιδιωτικό οικοτροφείο στο πλαίσιο της πολυδιαφημιζόμενης «αποασυλοποίησης» επιστρέφουν πίσω στο Δρομοκαΐτειο, γεγονός το οποίο προκάλεσε την έκπληξη των εργαζομένων.

«Προς έκπληξη και απογοήτευση μας, πληροφορηθήκαμε τη Παρασκευή το μεσημέρι 14/06/2024 πως θα μεταφερθούν στο ΨΝΑ ΔΡΟΜΟΚΑΪΤΕΙΟ 5 ασθενείς από ιδιωτικό οικοτροφείο, πρώην χρόνιοι νοσηλευόμενοι του ΔΡΟΜΟΚΑΙΤΕΙΟΥ, που λειτούργησε μόνο για 1 χρόνο και το Μάϊο του 2023 είχε διαφημιστεί η έναρξη της λειτουργίας του ως μεγάλο επίτευγμα στο τομέα της αποσυλοποίησης. Η εντολή δόθηκε από τη 2η ΥΠΕ και το Υπουργείο Υγείας και απαίτησαν την άμεση εφαρμογή της. Η παύση λειτουργίας της συγκεκριμένης ΑΜΚΕ έρχεται να προστεθεί σε όλες τις προηγούμενες που έλαβαν χώρα το τελευταίο χρονικό διάστημα. Ιδιώτες λαμβάνουν επιχορηγήσεις και όταν τα χρήματα στερέψουν τελειώνει και η φιλοξενία των ασθενών», αναφέρουν χαρακτηριστικά οι εργαζόμενοι.

Η αποασυλοποίηση … στα χαρτιά

Όπως επισημαίνουν, οι πολίτες με ψυχιατρικές νόσους φαίνεται ότι αποτελούν πολίτες «τελευταίας κατηγορίας», ενώ την ίδια στιγμή συνεχίζεται η χρόνια παραμονή τους στις ψυχιατρικές κλινικές των δημοσίων νοσοκομείων χωρίς να προχωρά η αποσυλοποίηση τους, η οποία «γίνεται με το σταγονόμετρο», όπως λένε.

Οι εργαζόμενοι λένε πως απαιτούν από τη κυβέρνηση και τον αρμόδιο Υφυπουργό Ψυχικής Υγείας άμεσα οι 5 ασθενείς να μετακινηθούν σε δομή που είναι κατάλληλη για τη νοσηλεία τους βάσει της ψυχοπαθολογίας που εμφανίζουν.

«Μετά τις τελευταίες εξελίξεις και τον εμπαιγμό των ασθενών και των οικογενειών τους είναι πασιφανές σε όλους πως μόνο το δημόσιο σύστημα ψυχικής υγείας δύναται να σχεδιάσει, αναπτύξει και λειτουργήσει μονάδες ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης. Το ΨΝΑ ΔΡΟΜΟΚΑΙΤΕΙΟ λειτουργεί με μεγάλη επιτυχία τα τελευταία 24 χρόνια 8 ξενώνες ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης και 3 οικοτροφεία. Ας πάρουν παράδειγμα οι ιθύνοντες και ας υλοποιήσει ο κ. Βαρτζόπουλος τη ψυχιατρική μεταρρύθμιση μέσα από τη δημόσια και δωρεάν ψυχική υγεία», καταλήγουν.