ΠΟΕΔΗΝ για 88η ΔΕΘ: «Η κυβέρνηση περιφρόνησε τους νοσηλευτές, το πρόβλημα στο ΕΣΥ θα επιδεινωθεί»

  • Γιάννα Σουλάκη
ΠΟΕΔΗΝ
Παροχές μόνο για τους γιατρούς και όχι για τους νοσηλευτές του ΕΣΥ, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, γεγονός το οποίο προκάλεσε την αντίδραση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ).

«Στις εξαγγελίες του ο Πρωθυπουργός περιφρόνησε εντελώς τους νοσηλευτές και τους υπόλοιπους υγειονομικούς πλην των γιατρών, αφού δεν ανακοίνωσε ούτε ένα ευρώ αύξηση», αναφέρει στην κριτική της η ΠΟΕΔΗΝ και προσθέτει πως οι νοσηλευτές και το λοιπό προσωπικό των νοσοκομείων δεν συμπεριλήφθηκε στα κίνητρα των άγονων περιοχών, όπως έχουν εξαγγελθεί.

«Ούτε αναφορά δεν έγινε», σχολιάζει ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας, Μιχάλης Γιαννάκος, παραθέτοντας στη συνέχεια τα προβλήματα που υπάρχουν στο ΕΣΥ εξαιτίας της έλλειψης κινήτρων για νοσηλευτές.

«Το 40% των χειρουργικών αιθουσών είναι κλειστές επειδή δεν έχουμε νοσηλευτικό προσωπικό. Γι’ αυτό περιμένουν 100.000 ασθενείς να χειρουργηθούν. Οι 250 κλίνες ΜΕΘ που έκλεισαν μετά την πανδημία είναι κυρίως λόγω έλλειψης νοσηλευτικού προσωπικού. Τα νησιά, οι υγειονομικές μονάδες των άγονων περιοχών δεν έχουν ανάγκη μόνο από γιατρούς, αλλά και νοσηλευτές, διασώστες και άλλες ειδικότητες υγειονομικών», τονίζει ο ίδιος.

ΠΟΕΔΗΝ: «Ο νοσηλευτής λαμβάνει λιγότερα χρήματα από τον ανειδίκευτο εργάτη»

Ο πρωθυπουργός στο «καλάθι» του συμπεριέλαβε και αύξηση του κατώτατου μισθού του ανειδίκευτου εργάτη. Η ΠΟΕΔΗΝ σχολιάζει:

«Ανακοινώθηκε νέα αύξηση του κατώτατου μισθού του ανειδίκευτου εργάτη. Σωστά. Εμείς που λαμβάνουμε λιγότερα χρήματα από τον ανειδίκευτο εργάτη τι; Ο μηνιαίος μισθός του νοσηλευτή πανεπιστημιακής εκπαίδευσης είναι 816 ευρώ του ΔΕ νοσηλευτή 716 ευρώ του τραυματιοφορέα 656 ευρώ και του γιατρού επιμελητή Β. 1.216 ευρώ. Επί 12 κατ’ έτος αφού κόπηκαν τα δώρα. Ένας νοσηλευτής με φουλ κυκλικό ωράριο 7 νύκτες, 7 απογεύματα, 3 αργίες το μήνα λαμβάνει το εξευτελισμό ποσό των 100 ευρώ. Κουβέντα γι αυτό εν αντιθέσει με τα σώματα ασφαλείας που σωστά έπραξε».

Και η ΠΟΕΔΗΝ, καταλήγει: «Τα κίνητρα λοιπόν ανεπαρκή δεν θα λύσουν το πρόβλημα της στελέχωσης. Για να λυθεί θέλει ουσιαστικές αυξήσεις μισθών όλων των υγειονομικών, μονιμοποίηση συμβασιούχων ένταξη ΒΑΕ, αυξηση ωρομίσθιου, κίνητρα για όλους και φυσικά προσλήψεις και λεφτά. Με τις εν λόγω εξαγγελίες του Πρωθυπουργού το πρόβλημα μαζικών αποχωρήσεων από το δημόσιο σύστημα υγείας θα συνεχισθεί».