Η πρόσφατη απόφαση της διοικήτριας της 2ης ΥΠΕ για αναστολή της 24ωρης λειτουργίας του Κέντρου Υγείας Μεγάρων και περιορισμό σε πενθήμερη, προκαλεί σοβαρά προβλήματα στους χιλιάδες κατοίκους και εργαζόμενους της ευρύτερης περιοχής των Μεγάρων. Ενώ παρόμοιες είναι οι ελλείψεις σε μόνιμο προσωπικό στα Κέντρα Υγείας Ελευσίνας, Ασπροπύργου και Μάνδρας, υποστηρίζουν με ανακοίνωσή τους οι εργαζόμενοι γιατροί στο Θριάσιο νοσοκομείο.
«Είναι το αποτέλεσμα της πολιτικής υποστελέχωσης και υποβάθμισης των δημόσιων μονάδων, που εφαρμόζει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, όπως και οι προηγούμενες κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ» αναφέρουν οι εργαζόμενοι στο Θράσιο.
Οι πολιτικές που εφαρμόζονται τα τελευταία χρόνια, έχει ως αποτέλεσμα το Κέντρο Υγείας Μεγάρων, εκτός από τις ελλείψεις σε μόνιμο προσωπικό των υπόλοιπων ειδικοτήτων, να στελεχώνεται μόνο από τέσσερεις μόνιμους γιατρούς (δύο από τους οποίους βρίσκονται σε αναρρωτική άδεια), που αδυνατούν να καλύψουν τις ανάγκες της καθημερινής 24ωρης λειτουργίας.
Η ίδια πολιτική ευθύνεται για την ανύπαρκτη ουσιαστικά φύλαξη του Κέντρου Υγείας, με αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι να γίνονται συχνά θύματα επιθετικών συμπεριφορών και να κινδυνεύει η υγεία και η ασφάλεια τους.
Παρόμοιες είναι οι ελλείψεις σε μόνιμο προσωπικό στα Κέντρα Υγείας Ελευσίνας και Ασπροπύργου, ενώ στη Μάνδρα λειτουργεί ένα Περιφερειακό Ιατρείο, μόνο για δύο πρωινά την εβδομάδα, που στελεχώνεται από μία νοσηλεύτρια και ένα ιατρό, που μετακινείται δύο φορές την εβδομάδα από το Κέντρο Υγείας Ελευσίνας.
Εργαζόμενοι στο Θριάσιο: Όσοι έχουν πηγαίνουν ιδιωτικά – οι υπόλοιποι έρχονται στο Θριάσιο»
Αποτέλεσμα των μεγάλων ελλείψεων στις δημόσιες μονάδες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας είναι οι εργαζόμενοι και κάτοικοι της περιοχής να αναγκάζονται να ακριβοπληρώνουν στον ιδιωτικό τομέα για υπηρεσίες υγείας – που έχουν ανάγκη και δικαιούνται – ή να προσφεύγουν στο ΘΡΙΑΣΙΟ Νοσοκομείο, που αντιμετωπίζει, επίσης, σοβαρά προβλήματα από τις ελλείψεις προσωπικού όλων των ειδικοτήτων (οι κενές οργανικές θέσεις σε νοσηλευτικό και βοηθητικό υγειονομικό προσωπικό ξεπερνούν τις 110) και τη μείωση της κρατικής χρηματοδότησης (κατά 13 εκατ. ευρώ ετησίως).
Οι εργαζόμενοι επισημαίνουν:
«Αντί για την κάλυψη των λαϊκών αναγκών, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ υλοποιεί, όπως και οι προηγούμενες κυβερνήσεις, την πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την μετατροπή της υγειονομικής περίθαλψης σε εμπόρευμα και «ατομική υπόθεση», για την οποία θα βάζουν βαθιά το χέρι στην τσέπη οι λαϊκές οικογένειες. Για να εξοικονομούνται κρατικά κονδύλια για νέες επιδοτήσεις και φοροαπαλλαγές των επιχειρηματικών ομίλων. Και να διευκολύνεται ακόμη περισσότερο η επέκταση της επιχειρηματικής δράσης στον τομέα της υγείας».
Τι ζητούν οι εργαζόμενοι στο Θριάσιο από το Υπουργείο Υγείας και τη 2η ΥΠΕ
Ζητάμε από το Υπουργείο Υγείας και τη διοίκηση της 2ης ΥΠΕ να προχωρήσουν σε όλες τις αναγκαίες ενέργειες, ώστε:
► να στελεχωθεί με το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό και με μόνιμους γιατρούς όλων των βασικών ειδικοτήτων το κέντρο Υγείας Μεγάρων και να επανέλθει σε καθημερινή, 24ωρη λειτουργία. Να παρθούν όλα τα αναγκαία μέτρα φύλαξης για την προστασία της ασφάλειας εργαζομένων και ασθενών.
► να ενισχυθούν με το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό και με γιατρούς όλων των βασικών ειδικοτήτων τα Κέντρα Υγείας Ελευσίνας και Ασπροπύργου. Να μονιμοποιηθούν όλοι οι εργαζόμενοι με ελαστικές εργασιακές σχέσεις. Να πληρωθούν τα δεδουλευμένα (νυχτερινά, αργίες, Κυριακές) του Δεκεμβρίου στους επικουρικούς εργαζόμενους και να ολοκληρωθούν άμεσα οι διαδικασίες για την απρόσκοπτη μισθολογική εξέλιξη των μονίμων εργαζομένων και την αναγνώριση τυχόν προϋπηρεσίας τους.
► να ενταχθεί η ΤΟ.Μ.Υ. Ελευσίνας στο Κέντρο Υγείας ως αποκεντρωμένη μονάδα του, να εξασφαλιστεί μόνιμη, πλήρη και επαρκή κρατική χρηματοδότηση και να ενισχυθεί με γιατρούς βασικών ειδικοτήτων (π.χ. παθολόγους, ορθοπεδικούς, χειρουργούς, καρδιολόγους, παιδιάτρους). Να μονιμοποιηθούν όλοι οι εργαζόμενοι με ελαστικές εργασιακές σχέσεις.
► να δημιουργηθεί Κέντρο Υγείας, πλήρως στελεχωμένο και εξοπλισμένο, στη Μάνδρα, με λειτουργία Περιφερειακού Ιατρείου στις Εργατικές Κατοικίες Μάνδρας
Στην κατεύθυνση της ουσιαστικής αναβάθμισης του δημόσιων μονάδων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, ώστε να καλύπτονται οι λαϊκές ανάγκες, θα πάρουμε αγωνιστικές πρωτοβουλίες σε συντονισμό και με άλλα σωματεία και μαζικούς φορείς της περιοχής.
Τα Κέντρα Υγείας θα πρέπει να στελεχωμένα με όλο το αναγκαίο μόνιμο υγειονομικό προσωπικό, με πλήρη ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό και να είναι συνδεδεμένα με το Δευτεροβάθμιο και Τριτοβάθμιο επίπεδο υγειονομικής περίθαλψης. Στη λειτουργία του Κέντρου Υγείας θα δίνεται έμφαση στην πρόληψη και προαγωγή της Υγείας, λένε οι εργαζόμενοι.