Σύμφωνα με πρόσφατα δημοσιεύματα, 75 παιδιά φιλοξενούνται μετά από εισαγγελική εντολή στο Γενικό Παιδιατρικό Νοσοκομείο «Αγία Σοφία» και στο Νοσοκομείο Παίδων «Παναγιώτη & Αγλαΐα Κυριακού». Η κοινή συμβίωσή τους με ασθενείς ανήλικες προκαλεί μια διαρκή αναστάτωση. Επίσης, οι εργαζόμενοι των νοσοκομειακών μονάδων που έχουν αναλάβει αποκλειστικά την επιτήρηση και ψυχολογική ενίσχυση των εν λόγω παιδιών δεν έχουν την απαιτούμενη κατάρτιση αλλά ούτε και τα μέσα για το έργο αυτό παρά τις φιλότιμες προσπάθειες που καταβάλλουν.
Για το λόγο αυτό ερωτώνται οι αρμόδιοι υπουργοί ποιο είναι το ακριβές χρονοδιάγραμμα αντιμετώπισης του προβλήματος, ποιο είναι το σχετικό χρονοδιάγραμμα στελέχωσης του κτιρίου που λέγεται ότι έχει βρεθεί για το σκοπό αυτό, ποιος είναι ο συνολικός αριθμός των κοινωνικών δομών για την φιλοξενία ανηλίκων σε επίπεδο Επικράτειας και ποιος ο αριθμός των εργαζομένων που απασχολείται σε αυτές, με τι είδους συμβάσεις και ποιος είναι ο αριθμός των παιδιών που φιλοξενούνται σε σχέση με τη δυναμική τους και με ποια κονδύλια θα γίνουν οι ανωτέρω ενέργειες.
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Ερώτησης:
Αίσθηση προκάλεσαν σχετικά πρόσφατα δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία πάνω από 75 παιδιά φιλοξενούνται στο Γενικό Παιδιατρικό Νοσοκομείο «Αγία Σοφία» και στο Νοσοκομείο Παίδων «Παναγιώτη & Αγλαΐα Κυριακού». Τα παιδιά αυτά είτε έχουν παραμεληθεί είτε έχουν εγκαταλειφθεί ή κακοποιηθεί σεξουαλικά, σωματικά και ψυχικά και φιλοξενούνται στα εν λόγω νοσοκομεία ύστερα από εισαγγελική εντολή.
Ο στόχος όμως της εισαγγελικής εντολής ήταν τα συγκεκριμένα παιδιά να βρεθούν σε χώρους που θα λαμβάνουν σωστή και εξειδικευμένη φροντίδα και όχι να καταλήγουν – όντας υγιείς – σε θαλάμους παιδιατρικών νοσοκομείων και να παραμένουν εκεί επί μήνες. Η κοινή συμβίωσή τους με ασθενείς ανήλικες προκαλεί μια διαρκή αναστάτωση. Επίσης, οι εργαζόμενοι των νοσοκομειακών μονάδων που έχουν αναλάβει αποκλειστικά την επιτήρηση και ψυχολογική ενίσχυση των εν λόγω παιδιών δεν έχουν την απαιτούμενη κατάρτιση αλλά ούτε και τα μέσα για το έργο αυτό παρά τις φιλότιμες προσπάθειες που καταβάλλουν.
Σε πρόσφατες δηλώσεις του ο υπουργός Υγείας δηλώνει ξεκάθαρα ότι δεν υπάρχουν οι σχετικές δομές φιλοξενίας για τα παιδιά αυτά, ενώ υπόσχεται άμεσο χρονοδιάγραμμα αποκλιμάκωσης της κατάστασης και δημιουργία νέων δομών, μέσω της αξιοποίησης ευρωπαϊκών κονδυλίων.
Επίσης, σύμφωνα με πρόσφατα δημοσιεύματα, έχει βρεθεί κτίριο που μπορεί να στεγάσει τα «εγκαταλελειμμένα» παιδιά των παιδιατρικών νοσοκομείων και το οποίο ανήκει στο υπουργείο Εργασίας όμως η δομή αν και θεωρείται κατάλληλη δεν είναι στελεχωμένη και ως εκ τούτου απαιτείται χρόνος για την οριστική αντιμετώπιση του προβλήματος.
Επειδή, η προστασία των παιδιών δεν χωρά σε κανένα χρονοδιάγραμμα και πρέπει να βρίσκεται υψηλά στις προτεραιότητες της πολιτείας
Επειδή πρέπει να υπάρχουν κατάλληλες δομές φιλοξενίας παιδιών
Επειδή εκτός από ευχολόγια και κατανόηση του προβλήματος θα πρέπει να βρεθούν λύσεις ουσιαστικές και να γίνουν έργα
Ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:
1. Ποιο είναι το ακριβές χρονοδιάγραμμα αντιμετώπισης του παραπάνω προβλήματος; Σε ποιες ακριβώς ενέργειες έχετε προβεί για την αποκλιμάκωση του φαινομένου μέχρι σήμερα;
2. Ποιο είναι το σχετικό χρονοδιάγραμμα στελέχωσης του υπό χρήση για τον ως άνω σκοπό κτιρίου;
3. Ποιος είναι ο συνολικός αριθμός των κοινωνικών δομών για την φιλοξενία ανηλίκων σε επίπεδο Επικράτειας; Ποιος είναι ο αριθμός των εργαζομένων που απασχολείται σε αυτές, με τι είδους συμβάσεις και ποιος είναι ο αριθμός των παιδιών που φιλοξενούνται σε σχέση με τη δυναμική τους;
4. Ποια ακριβώς είναι τα διαθέσιμα εργαλεία χρηματοδότησης που διαθέτει η ελληνική κυβέρνηση για την ενίσχυση των κοινωνικών δομών και την κατασκευή νέων; Από πού θα βρεθούν τα σχετικά κονδύλια για τη στελέχωση του κτιρίου και υπό ποιο καθεστώς θα γίνει η εν λόγω στελέχωση;
Οι ερωτώντες βουλευτές
Ιάσονας Φωτήλας Αχαΐας
Ιωάννης Βρούτσης Κυκλάδων
Βασίλης Οικονόμου Επικρατείας
Χάος επικρατεί στον ΕΟΠΥΥ για την παροχή δωρεάν γυαλιών οράσεως
Από την 1η Ιανουαρίου η νέα σύμβαση του ΕΟΠΥΥ καλεί τους οπτικούς και τους οπτομέτρες να δίνουν γυαλιά οράσεως στους ασφαλισμένους με τη χρήση διατακτικής και να γίνεται η πληρωμή τους απευθείας από τον ΕΟΠΥΥ. Δηλαδή ουσιαστικά οι ασφαλισμένοι δεν προπληρώνουν τίποτε υπό μια προϋπόθεση πολύ σημαντική: να βρουν κατάστημα που να έχει υπογράψει σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ. Και ενώ το Υπουργείο Υγείας έκανε ευχολόγια για ανταπόκριση των καταστημάτων οπτικών, η πραγματικότητα ήρθε να τους διαψεύσει αφού μόνο έξι (!) έχουν συνάψει συμβάσεις.
Και δεν υπάρχουν συμβεβλημένα καταστήματα γιατί, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Πανελλήνιος Σύλλογος Οπτικών και Οπτομετρών, η διαδικασία αποζημίωσης έχει καθιερωθεί χωρίς να έχουν συμφωνήσει οι οπτικοί και οπτομέτρες. Επίσης, πιστεύουν ότι θα μεσολαβεί μεγάλο χρονικό διάστημα μέχρι να αποπληρωθούν από τον ΕΟΠΥΥ και ότι ο νέος τρόπος πληρωμής θα αναγκάσει πολλά καταστήματα να βάλουν «λουκέτο».
Για το λόγο αυτό ερωτάται ο αρμόδιος υπουργός σε ποιες άμεσες συγκεκριμένες ενέργειες έχει προβεί ή προτίθεται να προβεί ώστε να επιλυθεί το προαναφερθέν πρόβλημα.
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Ερώτησης:
Προς τον Υπουργό Υγείας
Θέμα: Χάος επικρατεί στον ΕΟΠΥΥ για την παροχή δωρεάν γυαλιών οράσεως
Για άλλη μια φορά επανερχόμαστε στο θέμα των συμβάσεων των οπτικών και οπτομετρών με τον ΕΟΠΥΥ (ερωτήσεις με αρ. πρωτ. 2515/11.01.2017, 2830/23.01.2018, 1255/05.09.2018), αφού η πολιτική της κυβέρνησης έχει οδηγήσει σε μεγάλη ταλαιπωρία τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ καθώς θα πρέπει να αναζητήσουν ένα από τα έξι καταστήματα οπτικών και οπτομετρών σε όλη την Ελλάδα που θα τους παρέχει δωρεάν γυαλιά οράσεως.
Αναλυτικότερα, από την 1η Ιανουαρίου η νέα σύμβαση του ΕΟΠΥΥ καλεί τους οπτικούς και τους οπτομέτρες να δίνουν γυαλιά οράσεως στους ασφαλισμένους με τη χρήση διατακτικής και να γίνεται η πληρωμή τους απευθείας από τον ΕΟΠΥΥ. Δηλαδή ουσιαστικά οι ασφαλισμένοι δεν προπληρώνουν τίποτε υπό μια προϋπόθεση πολύ σημαντική: να βρουν κατάστημα που να έχει υπογράψει σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ. Σε απάντηση σε μια εκ των ερωτήσεων, το Υπουργείο Υγείας (αρ. πρωτ. 6873/12.03.2018) αναφέρει ότι βάσει του Ενιαίου Κανονισμού Παροχών Υγείας (ΕΚΠΥ) του ΕΟΠΥΥ, προσδιορίζονται οι όροι των συμβάσεων που συνάπτονται μεταξύ του ΕΟΠΥΥ και των παρόχων με γνώμονα το μέγιστο όφελος των δικαιούχων περίθαλψης.
Μάλιστα, το υπουργείο Υγείας επισημαίνει «Δεν θεωρούμε δεδομένη την άρνηση των Οπτικών – Οπτομετρών για σύμβαση, αντιθέτως, επιθυμούμε τη συνεργασία έχοντας την βεβαιότητα ότι στο άμεσο μέλλον είτε μέσω ατομικών συμβάσεων είτε ενδεχομένως μέσω συλλογικής σύμβασης με το ΝΠΔΔ Π.Σ.Ο.Ο., θα διαθέτουμε ικανό δίκτυο συμβεβλημένων καταστημάτων.»
Ποια είναι όμως η πραγματικότητα που αντιμετωπίζουν οι δικαιούχοι περίθαλψης; Μόνο έξι (!) καταστήματα πανελλαδικά έχουν υπογράψει συμβάσεις με τον ΕΟΠΥΥ. Και δεν υπάρχουν συμβεβλημένα καταστήματα γιατί, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Πανελλήνιος Σύλλογος Οπτικών και Οπτομετρών, η διαδικασία αποζημίωσης έχει καθιερωθεί χωρίς να έχουν συμφωνήσει οι οπτικοί και οπτομέτρες. Επίσης, πιστεύουν ότι θα μεσολαβεί μεγάλο χρονικό διάστημα μέχρι να αποπληρωθούν από τον ΕΟΠΥΥ και ότι ο νέος τρόπος πληρωμής θα αναγκάσει πολλά καταστήματα να βάλουν «λουκέτο».
Όπως είναι προφανές, το προαναφερθέν πρόβλημα χρίζει έγκαιρης επίλυσης καθώς ταλαιπωρούνται οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ, οι οποίοι δε θα έχουν τα γυαλιά οράσεως που δικαιούνται, αλλά και οι καταστηματάρχες οπτικών, οι οποίοι θα χάνουν σημαντικά ποσά χρημάτων και θα οδηγηθούν αργά ή γρήγορα στο κλείσιμο της επιχείρησής τους.
Βάσει των ανωτέρω ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:
1. Σε ποιες άμεσες συγκεκριμένες ενέργειες έχετε προβεί ή προτίθεστε να προβείτε ώστε να επιλυθεί το προαναφερθέν πρόβλημα;
Οι ερωτώντες βουλευτές
Ιάσονας Φωτήλας Αχαΐας
Βασίλης Οικονόμου Επικρατείας