Δημοσιεύματα και καταγγελίες επισημαίνουν σοβαρά προβλήματα θέρμανσης εξαιτίας είτε έλλειψης πετρελαίου είτε αδυναμίας πεπαλαιωμένου εξοπλισμού είτε αδυναμίας να βρουν προμηθευτή λόγω αφερεγγυότητας. Η κατάσταση επιβαρύνεται από την παλαιότητα των κτιρίων είτε λόγω χαμηλής απόδοσης των μηχανημάτων.
Για το λόγο αυτό ερωτάται ο αρμόδιος υπουργός εάν είναι σε γνώση του οι συγκεκριμένες καταγγελίες, σε ποιες ενέργειες έχει προβεί, ποιο είναι το συνολικό κονδύλι για την αγορά πετρελαίου και εάν έχει προχωρήσει σε μελέτη για τη μείωση του κόστους κατανάλωσης πετρελαίου.
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Ερώτησης με ΑΚΕ:
Η Ελλάδα διανύει απανωτά κύματα κακοκαιρίας και ταυτόχρονα δημοσιεύματα αναφέρονται στην έλλειψη θέρμανσης στα περισσότερα Νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας. Ο κρατικός μηχανισμός φάνηκε για άλλη μια φορά ανεπαρκής και ανοργάνωτος, αφού, σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, δεν είχε εγκαίρως προβεί στις απαραίτητες ενέργειες και όφειλε να προχωρήσει σε άμεσες και λειτουργικές λύσεις.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με καταγγελίες, σε πολλά νοσοκομεία ασθενείς και επισκέπτες ξεπαγιάζουν διότι υπάρχει έλλειψη πετρελαίου. Στα κέντρα υγείας και τα νοσοκομεία της Βόρειας Ελλάδας η κατάσταση φαίνεται να είναι ακόμα πιο δραματική. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα ήταν το Περιφερειακό Γενικό Νοσοκομείο – Μαιευτήριο «Έλενα Βενιζέλου» όπου διέθετε πολλά κατεστραμμένα καλοριφέρ και πολλά που δεν λειτουργούσαν και αναγκάστηκαν σε «ένα βράδυ» να προχωρήσουν σε ενέργειες αποκατάστασής τους – μετά από σχετικές καταγγελίες. Στη Μονάδα Μεσογειακής Αναιμίας του Γενικού Νοσοκομείου Νίκαιας χρειάστηκαν να περάσουν, σύμφωνα με δημοσιεύματα, τέσσερις μέρες μέχρι να αποκατασταθεί η «τυχαία βλάβη» στην αντλία θερμότητας.
Στο Γενικό Νοσοκομείο Άρτας, σύμφωνα με καταγγελίες, τα καλοριφέρ λειτουργούν μόλις δέκα ώρες την ημέρα και μετά τις 10 το βράδυ δεν υπάρχει καν ζεστό νερό. Αντίστοιχα προβλήματα και στο Γενικό Νοσοκομείο Πρέβεζας όπου τα καλοριφέρ λειτουργούν τρεις ώρες την ημέρα. Ανάλογα θέματα αντιμετωπίζουν ασθενείς και εργαζόμενοι και στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής Δρομοκαΐτειο όπου τα καλοριφέρ λειτουργούν μόλις οκτώ ώρες την ημέρα – τη στιγμή μάλιστα που τα κτίρια είναι παλαιά και παρουσιάζουν μεγάλες απώλειες θερμότητας.
Ακόμη πιο απογοητευτική είναι η κατάσταση στο Κέντρο Υγείας Σκοπέλου, διότι δεν υπάρχει καθόλου πετρέλαιο, σύμφωνα με καταγγελίες, αφού δεν βρίσκουν προμηθευτή λόγω αφερεγγυότητας. Και δυστυχώς, η λίστα των νοσοκομείων με αντίστοιχα ή παραπλήσια προβλήματα συνεχίζεται σε όλη σχεδόν την Ελλάδα.
Δεδομένων των προεκτεθέντων ερωτάται ο αρμόδιος υπουργός:
Είναι σε γνώση σας οι ανωτέρω καταγγελίες για την κατάσταση των νοσοκομείων της χώρας όσον αφορά στη θέρμανσή τους; Εάν ναι, σε ποιες άμεσες ενέργειες έχετε προβεί;
Ποιο είναι το ύψος του χρηματικού ποσού που έχει καταναλωθεί από Νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας ανά την Επικράτεια για την αγορά πετρελαίου και πώς κατανέμεται αυτό ανά Υγειονομική Περιφέρεια; Παρακαλούμε όπως μας δοθούν τα σχετικά έγγραφα.
Έχετε προβεί σε μελέτη για τη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας ή σε οποιαδήποτε άλλη μελέτη για τη μείωση του κόστους κατανάλωσης πετρελαίου; Εάν ναι, παρακαλούμε όπως μας δοθούν τα έγγραφα αυτά.
Οι ερωτώντες βουλευτές
Ιάσονας Φωτήλας Αχαΐας
Βασίλης Οικονόμου Επικρατείας