Ερώτηση ΝΔ: Τεράστια καθυστέρηση στη θεσμική οργάνωση του Ιατρικού Τουρισμού
Διαβάστε το κείμενο της Ερώτησης:
Ένας από τους ανερχόμενους διεθνώς τομείς τουριστικής ανάπτυξης είναι ο Ιατρικός Τουρισμός. Πρόκειται για μια δυναμική αγορά παροχής υπηρεσιών, με παγκόσμιο κύκλο εργασιών, που υπολογίζεται (στοιχεία 2015) σε 130 δισεκατομμύρια. δολάρια και ετήσιο ρυθμό αύξησης που εκτιμάται ότι υπερβαίνει το 20%.
Η Ελλάδα, αν και έχει όλες τις προϋποθέσεις, για να αποσπάσει ένα πολύ σημαντικό μερίδιο της παγκόσμιας αγοράς που εκτιμάται ότι θα της απέδιδε άμεσα έσοδα της τάξης των 400 εκατομμυρίων ευρώ περίπου, δεν περιλαμβάνεται στις 40 πρώτες χώρες του Ιατρικού Τουρισμού. Αναφέρεται μόνο ως μία από τις χώρες που ετοιμάζουν την είσοδό τους στην παγκόσμια αγορά, μαζί με την Κούβα.
Με βάση την Οδηγία 2011/24 της Ε.Ε, έχουν οριστεί οι προϋποθέσεις υπό τις οποίες ο ασθενής μπορεί να ταξιδέψει σε άλλη χώρα της ΕΕ για να λάβει ιατρική περίθαλψη και να του επιστραφούν τα σχετικά έξοδα. Η Οδηγία δημιούργησε ένα δίκτυο Εθνικών Σημείων Επαφής (ΕΣΕ) και ως Εθνικό Σημείο Επαφής για την Ελλάδα έχει οριστεί ο ΕΟΠΥΥ.
Βάσει των ανωτέρω ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:
Για ποιους λόγους το Υπουργείο, 5 (!) χρόνια μετά την έκδοση της Υπουργικής Απόφασης 27217/26.11.2013, δεν έχει προβεί στις απαραίτητες ενέργειες ώστε να ξεπεραστούν οι αγκυλώσεις του θεσμικού πλαισίου που θα «ξεκλειδώσουν» την αναπτυξιακή δυναμική του Ιατρικού Τουρισμού στη χώρα μας;
Θα προβεί στην έκδοση των απαραίτητων εφαρμοστικών εγκυκλίων ώστε να δημιουργηθεί το Μητρώο Παρόχων Ιατρικού Τουρισμού που είναι απαραίτητο βήμα για την θεσμική οργάνωση του εν θέματι κλάδου του τουρισμού; Ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα των σχετικών ενεργειών;
Οι ερωτώντες βουλευτές
Ιάσονας Φωτήλας Αχαΐας
Βασίλης Οικονόμου Επικρατείας