Ερώτηση στη Βουλή για τη διακίνηση στα social media φαρμακευτικών προϊόντων χωρίς την έγκριση του ΕΟΦ
«Έλλειψη εποπτείας στα social media για την διακίνηση φαρμακευτικών προϊόντων χωρίς την έγκριση του ΕΟΦ», τονίζει ο πρώην υφυπουργός Υγείας, Μάριος Σαλμάς σε ερώτησή του.
Μέτρα για την προστασία των καταναλωτών από την διακίνηση επικίνδυνων προϊόντων μέσω του Facebook, ζητά από τον υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης, ο βουλευτής της ΝΔ Μάριος Σαλμάς, με επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή.
Στην ερώτηση, υπό τον τίτλο «Έλλειψη εποπτείας στις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης για την διακίνηση φαρμακευτικών προϊόντων χωρίς την έγκριση του ΕΟΦ», ο βουλευτής της ΝΔ υπογραμμίζει ότι «το τελευταίο διάστημα παρατηρείται έξαρση φαινομένων απάτης μέσω της πλατφόρμας κοινωνικής δικτύωσης Facebook.
Ιδιαίτερα έντονο είναι το φαινόμενο εγκληματικές οργανώσεις να χρησιμοποιούν την πλατφόρμα του Facebook προκειμένου να διακινήσουν φαρμακευτικά σκευάσματα στη χώρα μας που δεν έχουν λάβει έγκριση από τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων και επομένως είναι άκρως επικίνδυνα για τη δημόσια υγεία».
Οι μηχανισμοί στην χώρα μας για την καταπολέμηση αυτής της μορφής του εγκλήματος είναι αδύναμοι και παίρνουν πολύ χρόνο για να αποδώσουν αποτελέσματα, αδυνατώντας έτσι να προστατευτεί η υγεία των Ελλήνων πολιτών που παραπλανώνται από θεραπείες αμφιβόλων συστατικών, παρασκευής και αποτελεσματικότητας, αναφέρει ο κ. Σαλμάς και επισημαίνει ότι «σε περιπτώσεις τέτοιας μορφής παραβατικότητας, τα θιγόμενα πρόσωπα εάν προσφύγουν στη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος θα λάβουν την απάντηση ότι αδυνατούν να εντοπίσουν τις εγκληματικές αυτές οργανώσεις διότι η εταιρεία Meta, με έδρα την Ιρλανδία, δεν δίνει στοιχεία».
«Τις περισσότερες φορές τα προφίλ από τα οποία διαφημίζονται αυτά τα προϊόντα δημιουργούνται σε χώρες τρίτες, όπως Ινδονησία και η Ουκρανία, όπου η δικαστική συνδρομή είναι δύσκολο να φέρει αποτελέσματα. Το περίεργο είναι ότι τις περισσότερες φορές αυτές οι καταχωρήσεις είναι χορηγούμενές που σημαίνει ότι η εταιρεία Meta εισπράττει έσοδα από παράνομες δραστηριότητες.
Οι εταιρείες αυτές δεν έχουν νομικό αντιπρόσωπο στην χώρα μας και ως εκ τούτου και η νομική διαδικασία από τον εθνικό οργανισμό φαρμάκων είναι ιδιαίτερα δυσχερής» επισημαίνει ο ίδιος.
Ο Μάριος Σαλμάς καλεί τον υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης να ενημερώσει τη Βουλή:
– τι προτίθεται να κάνει ώστε να προστατευτούν οι Έλληνες πολίτες από την διακίνηση επικίνδυνων προϊόντων από την πλατφόρμα του Facebook
– ποιες νομοθετικές παρεμβάσεις προτίθεται να εισάγει προς ψήφιση στη Βουλή ώστε νομικά να τιμωρείται η εταιρεία Meta όταν διαπράττονται αδικήματα του Ποινικού Κώδικα, όπως αυτά της απάτης, της προσβολής προσωπικότητας, της ψευδούς διασποράς ειδήσεων και άλλα.
– Ποια μέτρα προτίθεται να λάβει ώστε άμεσα να κατεβαίνουν τα προφίλ που διαφημίζουν και πωλούν αυτά τα προϊόντα.